G. A. Gripenbergin päiväkirjat maalaavat lähihistoriallisen kuvan Suomen ja Ruotsin suhteesta

Suomen entisen Tukholman-suurlähettilään G. A. Gripenbergin päiväkirjoja on julkaistu. Rehellisesti kirjoitetut päiväkirjat avaavat ikkunan toiseen maailmansotaan ja Suomen ja Ruotsin suhteeseen. Julkaisua juhlittiin Suomen Tukholman-suurlähettilään residenssissä.

Georg Achates Gripenberg (1890–1975), yksi aikansa merkittävimmistä virkamiestason taustahahmoista, toimi Tukholmassa Suomen suurlähettiläänä vuosina 1943–1956. Nyt ruotsalainen Kungliga Samfundet för utgivande av handskrifter rörande Skandinaviens historia ja Suomen valtionarkisto ovat julkaisseet hänen päiväkirjansa vuosilta 1943–1946.

Kolmien kansien väliin jaettu 3500-sivuinen päiväkirjamateriaali tarjoaa historian tutkijoille ja harrastajille sekä aitiopaikan aikalaisnäkökulman maailmanhistoriaan ja Suomen ja Ruotsin suhteeseen että eksistentiaalista pohdintaa merkityksestä ja yksinäisyydestä. Gripenbergin kirjoitustyyli on strukturoitu ja rehellinen – hän kirjoitti lähes päivittäin eikä korjaillut päiväkirjoja jälkikäteen ennen niiden luovuttamista valtionarkistolle.

Gripenbergin päiväkirjojen julkaisua juhlistettiin 20.5. hänen entisessä kotitalossaan Tukholman suurlähettilään residenssissä. Tilaisuuden avasi Suomen nykyinen Tukholman-suurlähettiläs Liisa Talonpoika, ja kirjoista kertoivat Per Thullberg, puheenjohtaja yhdistyksessä Kungliga Samfundet för utgivande av handskrifter rörande Skandinaviens historia, ja entinen Ruotsin Helsingin-suurlähettiläs Mats Bergquist, Ruotsin Kuninkaallisen sotatiedeakatemian edustaja.

Lisätietoa kansallisarkiston verkkosivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Kirjaa myy esimerkiksi Adlibris(Linkki toiselle web-sivustolle.).

https://lh3.googleusercontent.com/Y7lfd4JnKTpvZGSspX6Yib_Uvupjoz4DDcKGyzNgZzVY5spW76vaAUntU5gF09OzgO71TzahxpJLTKMad8-CngIhlhInRde3nWMx_pKweoq8c9p-h0NRfdas5lOtXkja0suWGsA9=w800-h600-no