Equality Now saa hallituksen perustaman tasa-arvopalkinnon

Equality Now saa hallituksen perustaman tasa-arvopalkinnon

IGEP eli International Gender Equality Prize on tänä vuonna suuruudeltaan 300 000 euroa. Palkinnon saava Equality Now -järjestö saa päättää, mihin summa ohjataan.

Mariama Moussa ja Angela Merkel.
Nigeriläisen naisjärjestön perustaja Mariama Moussa ja Angela Merkel.

Suomen hallitus perusti kansainvälisen tasa-arvopalkinnon maan itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi vuonna 2017. Tasa-arvo on ollut merkittävä tekijä, jonka avulla Suomi on sadassa vuodessa muuttunut köyhästä maatalousvaltaisesta maasta yhdeksi maailman menestyneimmistä valtioista. Kaikissa yhteiskunnissa tarvitaan tasa-arvoa.

IGEP-palkinnon tavoitteena on edistää sukupuolten tasa-arvoa maailmanlaajuisesti. Nyt toista kertaa jaettava palkinto myönnetään ihmiselle tai yhteisölle, joka on työskennellyt tasa-arvon puolesta kansainvälisesti merkittävällä tavalla. Palkinnon ensimmäinen saaja oli Saksan liittokansleri Angela Merkel, joka ohjasi palkintosumman nigeriläiselle naisten ja tyttöjen oikeuksia edistävälle järjestölle. Varat käytettiin perheväkivallan urheille suunnatun turvakodin rakentamiseen Nigerin pääkaupunkiin Niameyhin.

Ehdotuksia vuoden 2019 palkinnonsaajaksi tuli avoimessa haussa noin 300, yhteensä 60 eri maasta. Asiantuntijaraati ja Suomen hallitus valitsivat palkinnonsaajaksi Equality Now -järjestön, joka on 25 toimintavuotensa aikana muuttanut yli 50 syrjivää lakia. Järjestö on onnistunut edistämään muun muassa silpomista ja lapsiavioliittoja koskevien asenteiden muutosta. Equality Now ohjaa palkintosumman yhdessä IGEP-organisaation kanssa sovittavalle hankkeelle.

Teksti: Elina Äijö

Kuva: Mariama Moussa