Foto: Harri Kilpi

Ahtisaari-päivillä jokainen voi olla rauhantekijä

Valtakunnallisia Ahtisaari-päiviä vietettiin 15. marraskuuta 2018. Ahtisaari-päivien tarkoituksena on tuoda rauhantyö ja sovittelu osaksi jokaisen arkipäivää käsittelemällä teemaa niin kouluissa, yleisötilaisuuksissa kuin asiantuntijatasollakin. Vuosittain järjestettävää rauhanvälitystapahtumaa isännöivät tänä vuonna Espoon kaupunki ja Aalto-yliopisto teemalla Jokainen on rauhantekijä.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 10 vuotta siitä, kun Martti Ahtisaarelle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto. Kyseisen tunnustuksen myötä rauhanvälitys sai paljon kansainvälistä julkisuutta varteenotettavana ulkopolitiikan välineenä ja Suomesta tuli uskottavampi tekijä kansainvälisillä kentillä.

Ahtisaari-päivien päätapahtumassa torstaina 15. marraskuuta rauhannobelisti presidentti Martti Ahtisaari sekä hänen perustamansa järjestön CMI:n (Crisis Management Initiative) asiantuntijat kiersivät Espoon yläkouluissa ja lukioissa kertomassa rauhanvälityksestä ja sovittelun merkityksestä. Oppilaat pääsivät myös itse harjoittelemaan riitojen ratkaisua käytännön harjoitusten avulla.

Samana päivänä Aalto-yliopistolla järjestettiin suomenkielinen haastattelutuokio presidentti Ahtisaaren kanssa. Haastattelun jälkeen ohjelmassa oli kaikille avoin englanninkielinen keskustelutilaisuus, johon osallistui CMI:n hallituksen puheenjohtaja Alexander Stubb sekä Aalto-yliopiston vesitalouden, osallistavan muotoilun ja tietotekniikan tutkijoita. Keskustelutilaisuudessa pohdittiin kysymyksiä rauhan muotoiltavuudesta.

Ahtisaari-päiviä vietetään vuosittain marraskuussa Martin päivän tienoilla ja niitä voi juhlistaa pitkin viikkoa kaikissa Suomen kouluissa. Ahtisaari-päivien verkkosivuilta löytyy interaktiivisia harjoituksia, joiden pyrkimyksenä on syventää ymmärrystä konfliktien synnystä ja keinoista niiden ratkaisuun.

Tänä vuonna Ahtisaari-päiviä vietettiin kahdeksatta kertaa. Ahtisaari-päivät on aiemmin järjestetty Vaasassa, Tampereella, Oulussa, Helsingissä, Kuopiossa, Turussa ja Rovaniemellä. Ahtisaari-päivien pääjärjestäjä on CMI ja hanke on ulkoministeriön tukema.

Lisätietoja:

Suvi Tuuli, [email protected], +358 50 322 7157

Ahtisaaripäivät(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ahtisaari-päivät Aalto-yliopistolla(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Ahtisaari-päivät Aalto-yliopistolla(Linkki toiselle web-sivustolle.) (Facebook)