Nyheter om coronaläget i Slovenien

I Slovenien har antalet smittofall ökat på senaste tiden, men situationen är under kontroll. Medborgare från Finland och flera andra EU- och Schengen-länder kan fritt resa till Slovenien. Användning av ansiktsmask är obligatoriskt i allmänna inomhus ställen, kollektivtrafiken och uteställen där det inte är möjligt att hålla säkert avstånd (t.ex torg, stadscentrum).

Redigerat den 21.10.2020

Restriktioner

Den 20.10.2020 trädde det i kraft i Slovenien utegångsförbud mellan kl. 21-6. Samlingar är begränsade till max. 6 personer. Landet är delat i röda och orangea områden, det finns begränsningar gällande resor mellan områden. I röda områden är barer och restauranger stängda.

Inresebestämmelser

Slovenien delar länder i tre olika klasser beroende på länders smittosituation. En lista för gröna länder kan hittas här(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).  Från dessa länder går det fritt att resa till Slovenien. Inresa är även tillåtet från EU- och Schengen- länder som finns på orangea listan. Resenärer från röda länder måste vara i 10-dagars karantän. Utrikesministeriet i Slovenien avråder resor till dessa länder och resor borde göras endast på grund av oundvikliga orsaker. Resenärer från röda länder kan befrias från karantänobligatorier om det har att uppvisa ett negativt koronatest som gjorts inom 48 timmar från inresa.

Transitering

Transitresor är tillåtna. Resenärer som sannolikt inte kan lämna Slovenien på grund av grannländernas restriktioner beviljas inte inresa.

En person som har coronasmitta eller infektionssymptom i övre luftvägarna kan nekas inresa.

Mer information

Regeringens webbplats: https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/border-crossing/(Länk till en annan webbplats.)

Polisens webbplats: https://www.policija.si/eng/newsroom/news-archive(Länk till en annan webbplats.)

Medborgarrådgivning: [email protected]

Hälsovård

Antalet smittade har ökat på senste tiden men situationen är under kontroll.

Det är obligatoriskt att använda ansiktsmask i allmänna inomhusställen, kollektivtrafiken och utomhus där det inte är möjligt att hålla säkert avstånd.

 

Koronainfolinjen tar emot samtal på vardagar mellan 8:00-16:00:

080 1404 (om man ringer från Slovenien)

+358 1 478 7550 (från utlandet)

Nödnummer till läkare:

112 (dygnet runt). Betjäning också på engelska.

Mer information finns på regeringens webbplats: https://www.gov.si/en/topics/coronavirus-disease-covid-19/(Länk till en annan webbplats.)

Avvikande öppettider i ambassadens kundbetjäning.

För närvarande tar ambassadens endast emot kunder som har bokat tid. Tid kan bokas per e-post: [email protected].

Reseanmälan

Vi påminner alla som reser till eller redan befinner sig i Slovenien att göra en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster).