Slovakiens utrikesminister Dzurinda önskar att Finland delar med sig sitt kunnande

Slovakiens utrikesminister Mikuláš Dzurinda och utrikesminister Alexander Stubb. Foto: Eero Kuosmanen.Slovakiens utrikesminister Mikuláš Dzurinda och utrikesminister Alexander Stubb höll en presskonferens vid utrikesministeriet tisdagen den 18 januari.

Utrikesministrarna hade träffats redan tidigare på morgonen för att motionera tillsammans på Fiskartorpets konditionssal. "På grund av det isiga väglaget ansåg vi det vara bäst att i dag löpa tryggt inomhus", konstaterade ministrarna. Dzurinda framförde Stubb en inbjudan att härnäst komma till Slovakien för att löpa i ett lokalt maratonevenemang.

Senare efter lunchmötet konstaterades också att de bilaterala diskussionerna förlöpt i god anda. Ministrarna diskuterade Finlands och Slovakiens förbindelser samt aktuella EU-frågor, såsom EU:s utvidgning, utrikestjänsten, de östliga partnerskaperna och situationen i Vitryssland.

Utrikesminister Dzurinda berömde Finland och konstaterade att det här finns kunnande på många olika områden, vilket också landets framgång i olika internationella jämförelser vittnar om, såsom t.ex. Pisa-undersökningarna. Dzurinda konstaterade att Slovakien skulle ha användning av vårt kunnande för att utveckla sitt utbildningssystem, sin forsknings- och utvecklingsverksamhet samt innovationsverksamhet. Minister Dzurinda tackade för det utmärkta bilaterala samarbetet med utrikesminister Stubb och önskade att det också i framtiden ska fortsätta.

Utrikesminister Dzurinda träffade under sitt besök också riksdagens talman Sauli Niinistö.