Hälsning av republikens president till utlandsfinländare den 6.12.2022

Bästa vänner,

 

vi firar Finlands självständighetsdag i en speciell stämning. Många oroar sig för kriget i Europa och för hur de ska klara vardagen när kostnaderna och energipriserna stiger. Vi finländare har likväl alltid övervunnit svårigheter. Jag litar på att så är fallet även denna gång.

En stor del av vårt lands välstånd kommer från exporten. Finland behöver också utländska talanger för att bygga vår välfärd. Därför borde vi använda oss ännu mer av era insatser för att locka dem till Finland.

Ni har byggt upp era nätverk och delat med er av era erfarenheter från Finland runt om i världen. För många är ni den enda kontakten till Finland, detta främmande och fjärran land med världens lyckligaste folk, trots köld och mörker.

Det finns ungefär två miljoner av er i världen som värnar om det finska arvet, om man räknar in alla människor av finländsk härkomst. Även om avståndet mellan oss kan vara tusentals kilometer, kan ni ändå ha ett nära förhållande till Finland. Upplevelser av ren natur och en välfungerande vardag har lagrats i era minnen. De minnena kan ni dela med era nära och kära även denna självständighetsdag och jul.

Jag önskar er alla utlandsfinländare och finskättlingar runt om i världen en riktigt god självständighetsdag!

Sauli Niinistö
Republikens president

Hälsning som PDF fil (83 KB)