27.3.2024

Serbia: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Ajankohtaista

Serbia on poistanut koronapandemiaan liittyvät rajoitukset.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

Konsulipalvelulaki(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Konsulisuojeludirektiivi(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Laki matkapalveluyhdistelmistä(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Serbia on yleisesti ottaen turvallinen matkustusmaa. Belgradissa ja muissa kaupungeissa järjestetään toisinaan poliittisia mielenosoituksia, ja ne saattavat aiheuttaa poikkeusjärjestelyjä liikenteessä. Mielenosoitusten lähistöltä kannattaa poistua.

Erityiset turvallisuusriskit

Kosovon ja Serbian välisellä rajaseudulla ja Presevon laaksossa on syytä tarkkaavaisuuteen. Suurin osa sodan aikaista maamiinoista on puhdistettu, mutta teiltä poikkeamista kyseisellä alueella tulee välttää.

Rikollisuus

Taskuvarkauksien välttämiseksi on henkilökohtaisten tavaroiden käsittelyssä ja säilytyksessä oltava varovainen.

Autovarkauksia sattuu jonkin verran. Auto kannattaa jättää vartioituun parkkitilaan ainakin yön ajaksi.

Tärkeitä puhelinnumeroita:
Ambulanssi: +381 194
Palokunta: +381 193
Poliisi: +381 192
Hätänumero: 112

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Maan liikennekulttuuri poikkeaa suomalaisesta, ja autolla liikuttaessa kannattaa noudattaa yleistä varovaisuutta. Liikenneonnettomuuksia sattuu usein.

Serbiassa on ollut autoilijoihin kohdistuneita huijausyrityksiä, joissa auto pysäytetään, ja kerrotaan siinä olevan vika. Matkailijoita neuvotaan menemään korjauttamaan auto lähikorjaamolle, jossa vaaditaan kohtuuttomia hintoja korjauksesta. Huijausyrityksiä on tapahtunut muun muassa Belgrad - Nis välisellä moottoritiellä. Suosittelemme käyttämään vain valtuutettuja korjaamoita.

Lain mukaan talvirenkaita on käytettävä ajalla 1.11. - 1.4. Vuoristossa käytetään lumiketjuja.

Rattijuopumuksen raja on tämän hetken tiedon mukaan 0,3 promillea. Ammattikuljettajilla raja on 0,0 promillea.

Matkapuhelimen käyttö on kiellettyä autoa ajaessa.

Turvavyön käyttö on pakollista.

Auton ajovalot on oltava päällä myös päiväsaikaan.

Serbiassa on kattava linja-autoverkosto. Naapurimaihin pääsee matkustamaan myös junalla, mutta usein linja-auto on nopeampi vaihtoehto.

Tiepalvelun verkkosivut
http://www.amss.org.rs/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Luonnonolot

Tulvat ovat jokialueilla - Tonava, Sava, Tisza ja Drina - yleisiä keväisin ja syksyisin.

Serbia sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, joten maanjäristykset ovat mahdollisia. Voimakkaita tuhoja aiheuttavia maanjäristyksiä sattuu kuitenkin harvoin. Viimeisin noteerattava maanjäristys oli Kraljevossa marraskuussa 2010.

Kaikkien luonnononnettomuuksien yhteydessä tulee noudattaa paikallisviranomaisten ohjeita.

Serbian viranomaisten päivittämiä tiedotteita voi seurata oheisista linkeistä:
Hallituksen kotisivu
http://www.srbija.gov.rs/?change_lang=en(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Sisäministeriön kotisivu
http://www.mup.gov.rs/cms_cir/home.nsf/index-lat.html(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Maahantulosäännökset

Serbian viranomaiset vaativat Kosovosta tulevalta aiemmin saadun Serbian maahantuloleiman. Jos matkustat Kosovoon Serbiasta, voit palata suoraan Serbiaan, mutta jos olet saapunut Kosovoon Montenegron, Pohjois-Makedonian tai Albanian kautta, tulee sinun myös poistua toisen maan kautta.
Serbian lainsäädännön mukaan kaikkien ulkomaalaisten on rekisteröidyttävä oman alueen poliisilaitoksella 24 tunnin kuluessa maahantulosta. Hotellissa yövyttäessä rekisteröinti hoituu automaattisesti. Rekisteröintilomake näytetään rajalla maasta poistuttaessa.

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].