Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Serbia sijaitsee Kaakkois-Euroopassa Balkanin niemimaalla. Serbian rajanaapureita ovat
Unkari, Romania, Bulgaria, Pohjois-Makedonia, Kosovo, Montenegro sekä Bosnia ja Hertsegovina.

Asuminen, asunnot

Asuntotarjonta Belgradissa on suhteellisen hyvä. Kiinteistönvälitysyhtiöitä on monia. Kiinteistönvälittäjien verkkosivuilta voi saada väärän käsityksen vuokrattavana olevien asuntojen valikoimasta, sillä sama asunto saattaa olla vuokrattavana usealla välittäjällä eikä asuntoa välttämättä poisteta verkkosivuilta sen jälkeen, kun se on vuokrattu. Asunto on mahdollista vuokrata kalustettuna tai kalustamattomana. Asuntojen taso vaihtelee. AirBnB-sivuston kautta on mahdollista vuokrata asunto myös pidemmäksi aikaa.

Autot

Auton vuokraaminen onnistuu suuremmissa kaupungeissa sekä lentokentällä. Valtioiden rajat ylittävät matkasuunnitelmat sekä vakuutusehdot tulee tarkistaa autovuokraamosta.

Edustustot

Suomella on suurlähetystö Belgradissa. Kunniakonsulaatteja Serbiassa ei Suomella ole.

Hankinnat

Tavallisten elintarvikkeiden ja kulutushyödykkeiden tarjonta on hyvä. Tuoreiden vihanneksien ja hedelmien osalta valikoima on paras toreilla, kuten esimerkiksi Belgradissa Kalenic Pijacalla ja Skadarlija Pijacalla. Keskeisten kaupunkien läheisyydessä on suuria kauppakeskuksia. Iso osa kaupoista on auki myös sunnuntaisin. 

Ilmasto

Ilmasto vaihtelee pohjoisen mannermaisesta (kylmät talvet, kuumat ja kosteat kesät) etelän välimerelliseen (kuumat ja kuivat kesät ja syksyt, kohtalaisen kylmät talvet, eikä lumeltakaan vältytä) ilmastoon. Tyypillistä maalle ovat Kosava-tuulet, jotka tuovat raikasta ja kuivaa ilmaa 2-3 vuorokauden jaksoissa. Vuosittainen aurinkoinen aika vaihtelee 1500 ja 2200 tunnin välillä.
Serbian ilmansaasteet ovat nousseen keskusteluun viime aikoina, kun 31.1.2019 mitattiin Belgradissa maailman suurin saastuttavien pienhiukkasten pitoisuus. Lämmityksestä liikenteestä ja teollisuudesta pääsevät päästöt aiheuttavat erityisesti talvisin terveydelle haitallisia vaikutuksia. Paikallisen saastetilanteen pääsee tarkastamaan helposti internetistä.

Joukkoliikenne

Linja-autot ovat hyvä tapa liikkua Serbiassa ja ne kulkevat niin suurempiin kuin pienempiinkin kaupunkeihin. Linja-autot ovat usein junia täsmällisempiä. Myös naapurimaihin on kohtalaiset yhteydet julkisilla liikennevälineillä. Vuodenajasta riippuen on syytä huomioida puutteellinen lämmitys/ilmastointi esimerkiksi yöjunilla liikuttaessa.
Moottoriteillä on käytössä tietullit. Tullit voi maksaa käteisellä dinaareissa tai euroissa tai luottokortilla.
Taksilla kulkeminen on edullista. Virallisissa takseissa on aina nähtävillä hinnasto ja joissakin takseissa voi maksaa luottokortilla. Suositeltavia taksiyhtiöitä ovat muun muassa Pink Taxi, Lux Taxi ja Naxis Taxi. Naxis Taxi -yhtiöllä on oma mobiilisovelluksensa, jota käyttämällä taksin voi tilata haluamaansa paikkaan. Lentokentältä kaupunkiin tultaessa kannattaa käyttää kiinteähintaista taksipalvelua (tiski matkatavarahallissa ja tuloaulassa). Belgradissa on kattava raitiovaunu-, ja johdin- ja linja-autoverkosto.  
Vuoden 2019 kesällä Air Serbia avaa suoran lentoyhteyden Helsinkiin.

Juomarahat

Juomarahat eivät sisälly esimerkiksi ravintolalaskuun. Juomarahaa voi jättää noin 10 prosenttia hinnasta. Taksin hinnan voi pyöristää ylöspäin seuraavaan sataan dinaariin.

Jätehuolto

Niin yksityiset kuin yrityksetkin heittävät roskat kaduilla oleviin jäteastioihin. Lasipulloja ja muovipulloja kierrätetään jonkin verran. Serbia nimellisesti pyrkii parantamaan jätehuolto- ja kierrätysjärjestelmäänsä, mutta poliittinen intressi on ollut tähän mennessä heikohko.

Kansalliset vapaapäivät

  • 1.-2. tammikuuta uuden vuoden päivä
  • 7. tammikuuta joulupäivä
  • 15.-16. helmikuuta kansallispäivä
  • pitkäperjantai, pääsiäismaanantai (ortodoksinen), pvm. vaihtelee
  • 1.-2. toukokuuta vappu, kansainvälinen työnpäivä
  • 11. marraskuuta aselevon päivä
Mikäli pyhäpäivä sattuu sunnuntaille, on seuraava työpäivä vapaapäivä.

Kirjallisuus

Tietokirjallisuutta
Kullaa, Riina (2011): Serbia. Teoksessa Järvinen, Jouni & Lindstedt, Jouko (toim.): Itä-Eurooppa matkalla länteen.
Laine, Jarmo (2000): Toisenlainen totuus Kosovosta.
Pälsi, Sakari (1928): Päivänpaisteen mailla: matkakuvia Unkarista, Serbiasta ja Sardiniasta.
Petan, Zarko (2009): Titon salattu elämä.
Rutanen, Reijo (2002): Serbia: Euroopan sairain mies.
Rutanen, Reijo (2001): Balkanin sotien seurauksista Serbiassa.
Suomalainen, Nina & Karvinen, Jyrki (toim.) (2008): Suomalaisten kovat paikat. Länsi-Balkan 1992-2008.
Visuri, Pekka (2000): Kosovon sota.
Kaunokirjallisuutta
Albahari, David (2007): Syötti.
Andric, Ivo (1960): Drina-joen silta: Visegradin kronikka.
Kis, Danilo (2006): Varhaisia suruja.
Laine, Jere (2011): Pako.
Pekic, Borislaw (1978): The Houses of Belgrade (englanniksi)
Velmar-Jankovic, Svetlana (2002): Dungeon. (englanniksi)

Kodinhoitoapu

Kodinhoitopalveluita on saatavilla kohtuullisin kustannuksin.

Koulut ja opiskelu

Serbiassa lapset aloittavat koulun julkisessa koululaitoksessa sinä vuonna kun he täyttävät seitsemän. Peruskoulu kestää 8 vuotta ja toisen asteen opinnot 3-4 vuotta, opintojen alasta riippuen. Tämän jälkeen voi hakeutua yliopistoon tai muihin korkea-asteen opintoihin.

Käymälät

Julkisia käymälöitä löytyy parkkihalleista ja puistoista. Käymälöiden siisteystaso vaihtelee, mutta ovat yleensä siisteä. Moottoriteiden varsilla on isompia hyvin varusteltuja taukopaikkoja. Monissa vessoissa ei ole lukkoja.

Lapset

Serbialaiset ovat hyvin lapsirakasta kansaa. Lapset ovat tervetulleita ravintoloihin ja kahviloihin. Ruokalistoilla on harvoin erillisiä lastenannoksia, mutta usein puolikkaan annoksen tai yksinkertaisen annoksen tilaaminen listan ulkopuolelta onnistuu.

Lemmikit

Tuotaessa lemmikkieläimiä Serbiaan kannattaa voimassaolevat säännökset tarkastaa paikallisilta viranomaisilta, esimerkiksi Serbian suurlähetystöltä Helsingissä.

Liikennekäyttäytyminen

Liikennekäyttäytyminen eroaa suuresti suomalaisesta. Riskiohitukset ovat yleisiä ja maanteillä ajetaan reipasta ylinopeutta. Syrjäseuduilla teiden kunto vaihtelee.
Heinä-elokuussa moottoriteiden tullipisteissä ja rajanylityspaikoilla voi olla pitkiäkin ruuhkia.
Paikallisessa liikennekulttuurissa hätävilkkuja käytetään lyhytkestoisen parkkeerauksen merkkinä.

Majoitus

Eritasoisia majoituspalveluita on hyvin tarjolla. Messujen ja muiden tapahtumien aikaan voi huoneen löytäminen Belgradista olla kuitenkin vaikeaa. AirBnB-asuntojen suosio on kasvanut Serbiassa viime aikoina suuresti, ja tarjonta on monipuolista.

Serbiassa matkailijoidenkin täytyy lain mukaan tehdä ilmoitus asuinpaikastaan paikalliselle poliisille 24 tunnin kuluessa. Hotellit ja hostellit hoitavat tämän automaattisesti yöpyjän puolesta, muussa tapauksessa tulee mennä itse paikan päälle asunnon omistajan kanssa. Ulkomaalaisen ilmoittaminen viranomaiselle onnistuu paikallisella kielellä myös internetin välityksellä.

Mitat ja painot

Serbiassa on käytössä metrinen järjestelmä.

Muutot

Serbiassa toimii useita täyden palvelun kansainvälisiä muuttofirmoja kuten AGS ja Interdean.

Pankit

Pankit ovat Serbiassa yleisimmin auki arkisin klo 9 - 17 ja lauantaisin klo 9 - 13.

Parturi-kampaamot

Parturi- ja kampaamopalveluita sekä muita kauneudenhoitopalveluita on saatavilla hyvin kohtuulliseen hintaan.

Posti

Serbian posti toimii kohtalaisen hyvin. Postimerkkejä myydään vain posteissa. Osa posteista on arkipäivien lisäksi auki myös lauantaiaamupäivisin. Ulkomailta Serbiaan saapuvia paketteja voi tosin joutua odottamaan tullin käsittelyssä useita päiviä. 

Puhelimet

Serbiassa matkapuhelinverkko on kattava ja roaming-palvelu toimii. Keskeisimpiä matkapuhelinoperaattoreita ovat Telenor, VIP ja MTS. Serbian suuntanumero on +381.

Pukeutuminen

Serbialaiset ovat muotitietoisia ja pukeutumiseen ja ulkonäköön panostetaan.
Liike-elämässä pukeutuminen on konservatiivisempaa. Miehillä tumma puku on yleinen.

Puoliso

Serbiassa toimii muun muassa International Women’s Club.

Pysäköinti

Parkkipaikan löytäminen kadulta voi olla haasteellista. Parkkihalleissa on yleensä paremmin tilaa. Kauppakeskusten parkkihallit ovat ilmaisia (ainakin tietyn tuntimäärän). Kadulle pysäköidessä pysäköintimaksun voi maksaa lähettämällä auton rekisterinumeron parkkitolpassa ilmoitettuun numeroon. Belgradissa voi pysäköidä kadulle sektorista riippuen yhdeksi, kahdeksi tai kolmeksi tunniksi.

Ravinto

Serbia on lihansyöjän paratiisi. Ruokailu aloitetaan usein keitolla (corba). Valtavia lihaisia ruoka-annoksia voi keventää erilaisilla salaateilla, kuten serbialainen salaatti tai shopska, joka on kuin edellinen, mutta jonka päällä on valkoista vuohenjuustoa. Lähes joka kadun kulmassa on leipomo (pekara) josta voi ostaa paikallisia herkkuja, kuten burek, jota saa niin lihalla, perunalla kuin juustollakin höystettynä. Kaduilta saa myös paljon erilaisia pikaruokia, kuten pitaleipäburgereita ja kreikkalaisia gyroseja. Kasvisruokailuvaihtoehdot yleistyvät Serbiassa, ja Belgradissa tarjonta on jo kattavaa. Muualla voi joutua tyytymään uppopaistettuun juustoon.
Ravintoloita, kahviloita ja baareja on erittäin paljon, ja ne ovat usein täynnä vuorokaudenajasta riippumatta. Paikalliset juovat usein turkkilaista vahvaa kahvia.

Rekisteröity parisuhde

Serbiassa samaa sukupuolta olevien parisuhteiden rekisteröinti ei ole mahdollista.

Sosiaaliturva

Suomella ja Serbialla ei ole sosiaaliturvasopimusta.  Vakavien sairaus- tai onnettomuustapausten varalle on suositeltavaa ottaa laaja matkailija- ja matkatavaravakuutus.

Suomi-kuva

Suomi tunnetaan Serbiassa korkeasta koulutustasosta, vähäisestä korruptiosta, teknologiasta ja luonnosta. Myös suomalaiset moottoriurheilijat tunnetaan hyvin. Martti Ahtisaari tuo edelleen negatiivisia tunteita pintaan Serbiassa.

Sähkövirta

Sähkövirran jännite 220 V ja pistorasiat ovat samat kuin Suomessa.

Terveydenhuolto

Julkiset terveydenhuoltopalvelut ainakin pääkaupungissa Belgradissa ovat suhteellisen toimivat ja yksityisiä palveluntarjoajia on myös. Serbiaan matkustavan on syytä ottaa kattava matkavakuutus.

Tuonti- ja vientirajoitukset

Serbian tullimuodollisuudet:

Turvallisuus

Yleinen turvallisuustilanne Serbiassa on hyvä. Normaalia tarkkaavaisuutta ja huolellisuutta tulee noudattaa.

Valokuvaaminen

Valokuvaamiseen suhtaudutaan neutraalisti.

Valuutta

Serbian virallinen valuutta on dinaari. Virallisen vaihtokurssin voi tarkistaa Serbian kansallispankista.
Rahaa euroista dinaareiksi ja takaisin voi vaihtaa menjacnica-rahanvaihtopisteissä, joita kaupunkien keskustoissa on kaikkialla. Lähes kaikissa kaupoissa ja ravintoloissa voi maksaa luottokortilla, mutta käteistä on hyvä kantaa aina mukana.

Vapaa-aika

Vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia on paljon. Talvella voi lasketella Kopaonikissa ja Zlatiborissa ja muulloin vuoristot tarjoavat hienot mahdollisuudet patikointiin.
Belgradissa kaupunkilaisten henkireikiä ovat muun muassa Ada Ciganlija (Sava-joesta eristetty järvi) sekä Kosutnjak-puisto. Adalla on myös 9-reikäinen golfkenttä sekä mittavat muut harrastusmahdollisuudet aina rullaluistelusta soutuun. Kalemegdanin linnoitus sekä puisto ovat oivallisia virkistyskohteita. Belgradissa on paljon museoita, kuten Nikola Tesla -museo, kansallismuseo ja historiamuseo.
Kulttuuritapahtumia ja erilaisia festivaaleja on paljon. Tunnetuimpia ovat Novi Sadissa järjestettävä EXIT-festivaali, FEST-elokuvafestivaali ja Gucan torvimusiikkifestivaali. Useat pienemmät kaupungit järjestävät erilaisia etnohenkisiä tapahtumia ympäri vuoden, kuten rakija-, juusto- ja pekonifestivaaleja.