Kosovo ja Iran ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa

Statsrådets kommunikationsenhet

Pressmeddelande 376/2007
7.12.2007


Republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskott behandlade Kosovo och Iran vid sitt gemensamma möte fredagen den 7 december. Dessutom diskuterades planerna att delta i internationell krishantering.

En rapport om de resultatlösa förhandlingarna om Kosovos status ska lämnas till FN:s generalsekreterare den 10 december. Därmed inleds det sista försöket att avgöra Kosovos status inom ramen för FN:s säkerhetsråd. Finland anser fortfarande att det är önskvärt att man når en lösning som grundar sig på en resolution av FN:s säkerhetsråd. Om detta inte lyckas vill Finland betona EU:s ansvar och enighet i strävandena att uppnå en lösning på frågan om Kosovos status. Ärendet tas upp i rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser i Bryssel den 10 december och i Europeiska rådet den 14 december.

Republikens president och utrikes- och säkerhetspolitiska ministerutskottet diskuterade även det internationella samfundets åtgärder i anslutning till Irans kärnprogram. Inom EU dryftas som bäst möjligheterna till ytterligare åtgärder som kan stödja de krav som FN:s säkerhetsråd ställt på Iran.

Vid mötet diskuterades planerna på att delta i internationell krishantering år 2008. Finland betonar en övergripande strategi för krishanteringen och en intensifiering av den civil-militära samordningen. Tyngdpunkterna för Finlands verksamhet kommer att ligga på Kosovo och Afghanistan. Dessutom förbereds deltagandet i beredskapsturen i EU:s nordiska stridstrupp och i EU:s krishanteringsoperation i Tchad och Centralafrikanska republiken. Bl.a. operationen EUPOL som utbildar poliser i Afghanistan och den civila krishanteringsoperation som EU planerar i Kosovo och som syftar till att utveckla polisen och rättstaten kommer att inta en central ställning. Det är fråga om den största civila krishanteringsoperation som EU genomfört, och den innebär att över 1800 sakkunniga skickas till Kosovo. Finland ställer tiotals sakkunniga till förfogande för operationen.

Ytterligare information: biträdande avdelningschef Anu Laamanen, utrikesministeriet, tfn (09) 1605 5519 och överdirektör Pauli Järvenpää, försvarsministeriet, tfn (09) 1608 8140

 

 

 

kriisinhallinta