EU erbjuder Serbien samarbetsavtal

Pressmeddelande 29/2008
29.1.2008

Migrations- och Europaminister Astrid Thors representerade Finland vid EU:s råd för allmänna frågor och yttre förbindelser i Bryssel på måndagen. Foto: EU:s råd Europeiska unionen erbjuder Serbien ett tillfälligt politiskt samarbetsavtal. Beslutet fattades på måndagen vid rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser i Bryssel, där migrations- och Europaminister Astrid Thors representerade Finland.

Samarbetsavtalet ska främja politisk dialog, fri handel, visumfrihet och utbildningssamarbete mellan EU och Serbien. Avsikten är att underteckna samarbetsavtalet den 7 februari. Syftet är att fördjupa relationerna, vilket senare kan leda till ett serbiskt medlemskap i EU. Avtalet ska ge det serbiska folket konkret nytta bland annat genom att utveckla handelsförbindelserna. Syftet är också att ge serbiska studerande bättre möjligheter att studera i EU.

EU uttryckte också sin vilja att underteckna ett så kallat SAA-avtal, stabiliserings- och associeringsavtal, med Serbien så fort landet uppfyller alla förutsättningar. Ministrarna behandlade situationen i Serbien vid rådets lunch. I samband med rådet hölls även ett så kallat trojkamöte mellan EU och Serbien.

Rådet fattade också beslut om att inleda krishanteringsinsatsen i Tchad och Centralafrikanska republiken. Insatsen spelar en central roll i unionens och det internationella samfundets strävan efter att lösa krisen i Darfur och garantera regional stabilitet. Avsikten är bland annat att förbättra säkerheten för civilbefolkningen och i synnerhet för flyktingarna, underlätta leveransen av humanitärt bistånd till området och att stödja FN:s polismission och de FN-utbildade tchadiska polisernas verksamhet i regionen.

Finland deltar i insatsen med en så kallad skyddspluton och nödvändiga stöd- och underhållsresurser samt 2-4 stabsofficerare. Vid EU-insatsens operationsstab i Paris arbetar redan två finländska stabsofficerare.

Närmare upplysningar: projektassistent Mika Kaijamo, utrikesministeriet, tfn 09 1605 6204 eller 040 758 2002, och specialmedarbetare Peggy Heikkinen, inrikesministeriet, tfn 09 1604 3511