EU:s utrikesministrar behandlade Kosovos status

Utrikesminister Ilkka Kanerva diskuterade med kommissionär Olli Rehn. Foto: EU:s råd Europeiska unionens utrikesministrar diskuterade situationen i Kosovo vid rådsmötet för allmänna frågor och yttre förbindelser i Bryssel måndagen den 10 december. Finland representerades vid mötet av utrikesminister Ilkka Kanerva och Europaminister Astrid Thors.

"Önskemålet är generellt att Europa ska ta på sig en ledande roll i Kosovo", sade minister Kanerva i Bryssel.

Wolfgang Ischinger, EU:s representant i förhandlingarna om Kosovos framtid, berättade för ministrarna om hur förhandlingarna förlöpt och vilka resultat som uppnåtts. Parterna lyckades inte lösa frågan om Kosovos status. Trojkans slutrapport presenterades för FN:s generalsekreterare på måndagen. Avsikten är att fortsätta behandlingen i FN:s säkerhetsråd ännu i december.

Ministrarna diskuterade EU:s åtgärder i händelse av att FN:s säkerhetsråd inte finner en lösning på frågan om Kosovos status. Diskussionen fortsätter på fredag då medlemsländernas stats- och regeringschefer samlas till EU:s toppmöte.

"Vi ska inte förvänta oss att processen resulterar i en samordnad självständighetsförklaring genast efter behandlingen i FN:s säkerhetsråd. Det kan ta tid att nå det skedet. Det viktiga är att det internationella samfundet finns på plats för att trygga situationen", konstaterade Kanerva.

Finland betonar vikten av EU:s gemensamma åtgärder och ansvar i besluten om Kosovos status och framtid. Samtidigt anser Finland det viktigt att säkerställa regional stabilitet och stödja ett europeiskt perspektiv i Serbien.

"Det är viktigt att de kritiska skedena omfattar båda parternas löfte att avhålla sig från våld", sade Kanerva.

EU fortsätter att förbereda det internationella samfundets närvaro i regionen. Europeiska unionen är förberedd på en polisinsats och civil krishanteringsinsats i Kosovo under 2008.

Närmare upplysningar: ambassadrådet Anne Huhtamäki, Europaavdelningen, tfn 09 1605 6097, 040 546 0456