Fortsatt dialog mellan EU och Serbien

EU för fortsättningsvis en intensiv dialog med Serbien för att stödja landets integration med EU, bekräftade utrikesminister Erkki Tuomioja som representant för EU:s ordförandeland vid en presskonferens efter trojkamötet med Serbien i samband med rådet för allmänna frågor och yttre förbindelser i Luxemburg den 16 oktober. Serbien representerades vid mötet av premiärminister Vojislav Kostunica. I trojkamötet deltog förutom EU-ordföranden och Serbien även kommissionens representant, utvidgningskommissionär Olli Rehn och den kommande EU-ordföranden Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier.

Tuomioja berättade att trojkadiskussionerna behandlade såväl Serbiens relationer med EU som den politiska situationen i Serbien och Serbiens samarbete med den internationella krigsförbrytartribunalen för före detta Jugoslavien ICTY. Före trojkamötet gjorde chefsåklagaren vid ICTY Carla Del Ponte sin egen bedömning av det serbiska samarbetet i utlämningen av Bosniens mest efterlysta krigsförbrytare (den serbiske ledaren Radovan Karadzic och överbefälhavaren Ratko Mladic). Tuomioja intygade att Serbien vid sidan av samarbetet med Jugoslavientribunalen står inför en utmaning när det gäller Kosovos status.

Tuomioja berättade att EU uppmuntrar Serbien till en ny demokratisk era i den pågående grundlagsprocessen i Serbien. Premiärminister Kostunica ansåg att Serbien för första gången är på väg att ta i bruk en demokratisk grundlag. "Vi behöver den nya grundlagen och har dessutom harmoniserat och harmoniserar fortfarande våra lagar med EU:s bestämmelser", påpekade Kostunica. Kostunica bekräftade framstegen i samarbetet med ICTY, men sade att processerna inte genomförts fullständigt. Diskussionerna med EU fortsätter, sade Kostunica.

EU:s utvidgningskommissionär Olli Rehn intygade att diskussionerna varit värdefulla även om han inte hade några stora nyheter att framföra. Enligt Rehn är det även kommissionens mål att se verkliga framsteg i EU-dialogen. Rehn uppskattade att EU:s råd ännu i oktober kan fatta beslut i de aktuella frågorna när det gäller visum och ekonomiskt bistånd till Serbien. Rehn försäkrade att EU vill räcka Serbien en hjälpande hand för att garantera att integrationen med EU kan fortsätta.

Webbutsändning av presskonferensen (på engelska)(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)