Coronavirusnyheterna i San Marino.

Coronarestriktionerna fortsätter i San Marino. Yttre gränskontrollen återställs emellan Finland och San Marino från och med den 5.10.

Artikeln har modifierats den 28.1.2021. Den ursprungliga artikeln publicerades den 19.3.2020


Utrikesministeriet har samlat frågor och svar(Länk till en annan webbplats.) gällande coronaviruset(Länk till en annan webbplats.) och resande.

Finlands ambassad i Rom samt Utrikesministeriet följer med situationen.

Restriktionerna

Trafiken San Marino och Italien emellan har begränsats (speciellt till de röda zonerna). Det är tillåtet att röra på sig pga arbete, hälsoskäl, studier eller pga en annan nödvändig orsak med en självdeklarations blankett. Om resenären rest eller varit i andra länder än Italien och Vatikanen under de senaste 14 dygnen, bör denna uppvisa ett negativt koronavirus test som gjorts inom de senaste 48 timmarna. För medborgarna i San Marino räcker det att de meddelar de lokala hälsovårdsmyndigheterna att de vistats utanför Italien eller Vatikanen under de senaste 14 dygnen. Mer information om resor(Länk till en annan webbplats.) finns på webbplatsen för utrikesministeriet i San Marino (endast italienska).


Det är tillåtet att röra på sig mellan klockan 05.00-22.00 i San Marino. Efter det endast pgs arbete, sjukdom eller annan brådskande orsak.
Affärer, hotell och gym får ha öppet. Retauranger och barer har öppet till klockan 18.00 varefter endast för take-away. Kollektivtrafiken fungerar.


Man bör hålla säkerhetsdistans till andra människor och i offentliga inomhusutrymmen är det rekommenderat att använda munskydd.
Om man har över 37,5 grader feber bör man stanna hemma och kontakta läkare.


Kontrollen vid den yttre gränserna har returnerats Finland och San Marino emellan från och med den 5.10. Självisolering rekommenderas till alla som reser in i Finland. Man kan förkorta karantänen genom att göra två coronatest. Tillåten trafik: returresa till Finland, retur till andra Schengen eller EU länder, arbetsresa eller annan nödvändig orsak. Mer info: Gränsbevakningsväsendet.(Länk till en annan webbplats.)

Ambassaden öppettider 

Finlands ambassads telefonservice i Rom (+39 331 664 0852) och Milanos kontor (+39 02 250 61474) är öppen måndag till fredag från 9 till 12. Under övriga tider kan ni skicka e-post [email protected] (konsulära frågor) eller [email protected] (andra ärenden).
Konsulatets kundtjänst är öppen under begränsade tider. 

Utanför tjänstetid och endast i nödsituationer kan ni kontakta utrikesministeriets jourtjänst: pä[email protected] eller tel. +358 9 160 55555.

Mer information:

Institutet för hälsa och välfärd THL(Länk till en annan webbplats.) har publicerat uppdaterad information om corona.

Gränsbevakningsväsendet: info om gränstrafiken(Länk till en annan webbplats.)
Resemeddelande för Italien(Länk till en annan webbplats.)
Finlands ambassad i Rom på Facebook(Länk till en annan webbplats.)
Twitter(Länk till en annan webbplats.) Finland in Italy

Frågor och svar om resor och coronaviruset på utrikesministeriets hemsida(Länk till en annan webbplats.)

Nyheter om coronavirus på utrikesministeriets hemsida(Länk till en annan webbplats.)