San Marinon markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

San Marinon kaupunkivaltio on rikas noin 35 000 asukkaan kehittynyt talous, joka sijaitsee Italian koillisrannikolla. Ristiinkytkennät Italian talouteen ovat suoria, ja Italiaan suuntautuvan yrityksen kannattaa tutkia myös San Marinon markkinatarjonta. Maa voi toimia testialustana uusille tuotteille ja palveluille. Maassa on kiinnostusta suomalaisratkaisuihin niin fintechin, vihreän siirtymän, healthtechin kuin yleisen digitalisaationkin saralla. San Marinon markkinoilla on vähemmän kilpailua kuin suuremmissa eurooppalaisissa valtioissa. EU neuvottelee San Marinon kanssa assosiaatiosopimusta, jonka tarkoitus on integroida maa mahdollisimman tiiviisti sisämarkkinoihin. San Marino on Suomen Italian-suurlähetystön jalkamaa, ja Suomella on maassa paikallinen kunniakonsuli.

Maailman vanhin tasavalta, San Marino, on länsimainen kehittynyt avotalous, jonka BKT:sta tuotantosektori ja finanssipalvelut muodostavat leijonanosan. Maan asukaskohtainen BKT on maailman 15 suurimman talouden joukossa (vuoden 2018 luvuilla). Talous on toistaiseksi selvinnyt koronapandemiasta melko vähin vahingoin, ja maassa vallitsee käytännössä täystyöllisyys. Hallitus pyrkii monipuolistamaan talouden rakennetta siten, että finanssipalvelujen tarjoamisen osuus pienenee. Maassa on paljon pieniä, mutta hyvin kehittyneitä yrityksiä.

San Marinon hallitus käy assosiaatiosopimusneuvotteluja EU:n kanssa. Assosiaatiosopimuksella on tarkoitus integroida San Marino mahdollisimman tiiviisti sisämarkkinoihin. EU:n ja San Marinon välillä on voimassa tulliunioni, jonka turvin melkein kaikkia tuotteita voi viedä EU:sta San Marinoon ilman tullimaksuja. Kansallinen valuutta on euro.

San Marino voi ketterän kokonsa puolesta toimia testialustana uusille suomalaisille tuotteille ja palveluille. Suomen maakuva San Marinossa on hyvin positiivinen, ja meidät tunnetaan eritoten korkea teknologian ja erinomaisen koulujärjestelmän yhteiskuntana. Maassa on kiinnostusta suomalaisia ratkaisuja kohtaan fintechin, vihreän siirtymän, healthtechin ja yleisen digitalisaation sektoreilla. Maahan mm. kaavaillaan uuden sairaalan rakennusta tulevien vuosien aikana.

Teksti: Pia Rantala-Engberg, suurlähettiläs, Rooma