Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Singapore sijaitsee Kaakkois-Aasiassa, Malaijin niemimaan kärjessä 137 kilometriä päiväntasaajalta pohjoiseen. Sen erottaa pohjoisessa Malaijin niemimaasta Johorensalmi ja lännessä Indonesian saarista Singaporen salmi. Malesiaan on tieyhteys, muihin lähialueen maihin on kattavat lentoyhteydet. Maan pinta-ala on 721.5km². Pääsaaren lisäksi Singaporeen kuuluu 62 muuta saarta. Maan korkein kohta on 163.63 metriä korkea Bukit Timah -kukkula. Maa on nykyään yksi maailman tiheimmin asutuista kaupungeista.

Asuminen, asunnot

Asuminen Singaporessa on kallista. Singaporen asuntomarkkinoilla on tarjolla kahdenlaisia asuntoja: HDB-asuntoja sekä condoja. Valtio tukee HDB-asuntoja ja niitä voivat ostaa vain Singaporen kansalaiset, jotka täyttävät määritellyt kriteerit. Muualta tulleet ulkomaalaiset voivat vuokrata HDB-asuntoja niiden singaporelaisilta omistajilta minimissään kuuden kuukauden ajan ja maksimissaan 1,5 vuoden ajan. Poikkeukset vuokraussääntöihin löytyvät Housing & Development Boardin sivuilta.
Condot ovat täysin yksityisiä, eikä asuntojen ostajia tai vuokraajia koske yhtä tarkat kriteerit kuin HDB-asuntojen kohdalla. Vuokranantajien ja vuokraajien väliset sopimukset ovat osapuolten keskenään sovittavissa. Asuntoja ei kuitenkaan saa vuokrata alle kolmeksi kuukaudeksi ja maksimissaan kuusi toisilleen ei-sukua olevaa henkilöä saa asua samassa condossa. Kielto alle kolmen kuukauden vuokraamisesta koskee myös Airbnb-toimintaa. Airbnb-sivustolle asunnon listaaminen on laillista, mutta oman asunnon lyhytaikainen vuokraaminen sitä kautta laitonta.

Autot

Auton hankinta ja ylläpito on Singaporessa kallista. Liikenne on vasemmanpuoleinen, joten myytävät autot on varustettu oikeanpuoleisella ohjauksella. Auton hankkimiseen tarvitaan lupa ( COE eli Certificate of Entitlement). Lupamenettelyn tarkoituksena on rajoittaa maan autokantaa ja lupamaksujen korottamisen avulla yksityisautoilua pyritään vähentämään.
Tienkäyttömaksuja peritään siirryttäessä liikekeskustan ulosmeno- ja sisäänajoteille. Tiemaksuja sekä parkkihallimaksuja varten autoissa on elektroninen laite, joka "laskuttaa" summan automaattisesti ladattavalta maksukortilta (cash cardilta). Suomalaisella ajokortilla on luvallista ajaa Singaporessa 12 kuukautta, jonka jälkeen suomalainen ajokortti on muutettava paikalliseksi. Katso ohjeet Singaporen poliisin verkkosivuilta.

Edustustot

Suomen suurlähetystö sijaitsee United Squarella, Novenan metroaseman välittömässä läheisyydessä. Singaporen Ministry of Foreign Affairs listaa sivuillaan kaikki Singaporessa sijaitsevat ulkomaalaiset suurlähetystöt, High Commissionit (Commonwealth-alueeseen kuuluvat brittiläisen kansanyhteisön alaisten maiden edustustot), konsulaatit sekä kansainväliset organisaatiot.

Hankinnat

Singaporesta voi ostaa miltei mitä tahansa. Ruokatavaroita tuodaan maahan ympäri maailmaa. Elektroniikkaa on myynnissä paljon ja se on suhteellisen edullista.

Ilmasto

Singaporen ilmasto on trooppinen. Lämpötila on ympäri vuoden 24−32ºc eikä laske öisin alle 24 asteen. Ilmankosteus ylittää usein 90 prosenttia. Koillismonsuuni puhaltaa joulu-maaliskuussa, jolloin on yleensä kosteampaa ja lounaismonsuuni kesä-syyskuussa. Sateita ja ukkosia esiintyy läpi vuoden. Vuotuinen sademäärä on 2200 milliä. 
Singapore ei sijaitse alueella, jossa esiintyy luonnonkatastrofeja. Sumatran alueen maanjäristykset voivat tuntua Singaporessa saakka.

Joukkoliikenne

Singaporen julkinen liikenne on hyvin järjestetty, kattava ja sen käyttö on edullista. Metro (MRT= Mass Rapid Transit) useine linjoineen on nopein tapa liikkua. Bussiliikennettä harjoittavat Go-Ahead Singapore, SBS Transit Ltd, SMRT Buses Ltd sekä Tower Transit Singapore.
Helpoin ja halvin tapa maksaa metrossa ja busseissa on käyttää ladattavaa EZ-link cardia, jonka voi ostaa metroasemalta. Busseissa voi maksaa myös kolikoilla (vain tasaraha) ja metrossa ostaa lipun yhtä matkaa varten. 
Taksin käyttäminen on tavallista ja suhteellisen edullista. Kaikissa takseissa on toimivat mittarit. Luottokortilla maksaminen tulee varmistaa etukäteen. Kortilla maksamisesta veloitetaan lisämaksu. Taksin saa kadulta, asemalta tai soittamalla, erillisellä sovelluksella tai tekstiviestillä. Tilatusta taksista veloitetaan erikseen. Ruuhka-aikoina aamulla ja illalla matkan hinnassa on ruuhkalisä. Matkaan hintaan lisätään myös mahdolliset tietullit. Sadesäällä taksin saaminen voi olla tavallista vaikeampaa.
Taksit ovat Singaporessa luotettavia, koska niiden toimintaa valvotaan ja huijauksista jää helposti kiinni. Taksipalvelut Grab ja GoJek ovat luvallisia Singaporessa ja toimivat hyvin.

Juomarahat

Ravintolan palvelumaksu sisältyy laskuun, siksi erillistä juomarahaa ei tarvitse antaa.

Jätehuolto

Kierrätysjärjestelmä kehittyy hitaasti. Kerrostaloissa saattaa olla mahdollisuus toimittaa paperi, lasi ja tölkit erillisiin säiliöihin, muu kotitalousjäte pudotetaan roskakuiluun. National Environmental Agency listaa sivuillaan ongelmajätteen keräyspisteet

Kansalliset vapaapäivät

Singaporen työministeriö (Ministry of Manpower) vahvistaa ja julkaisee yleiset juhlapyhät vuosittain  sivuillaan. Singaporessa kunnioitetaan etnisten ryhmien omia juhlapyhiä. Singaporen yleiset juhlapyhät ovat:
  • Uudenvuodenpäivä
  • Kiinalainen uusi vuosi 
  • Pitkäperjantai 
  • Vappu (Labour Day)
  • Vesak Day
  • Hari Raya Puasa
  • Kansallispäivä
  • Hari Raya Haji
  • Deepavali 
  • Joulupäivä

Kirjallisuus

Kodinhoitoapu

Kokopäiväisten tai osa-aikaisten kotiapulaisten käyttö on Singaporessa yleistä, etenkin ulkomailta muuttaneiden keskuudessa. Useimmiten apulainen palkataan välitystoimiston kautta.
Kotiapulaisten palkkauksessa tulee noudattaa The Employment of Foreign Manpower Actia (EFMA). Ministry of Manpowerin sivuille on koottu ohjeita kotiapulaisten palkkaamiseen liittyen.

Koulut ja opiskelu

Singaporessa on useita hyvätasoisia kansainvälisiä kouluja. Useissa niistä on mahdollista suorittaa kansainvälinen IB-tutkinto. Opiskelupaikka on syytä varata nopeasti, kun muutto Singaporeen on varmistunut, sillä suosituimpiin kouluihin on pitkät jonot. Lukuvuosimaksut ovat koulukohtaisia ja korkeita. Käytännön kokemuksia kouluista kannattaa tiedustella SiSulta.
Singaporessa toimii Suomen opetusministeriön alainen täydentävä Suomi-koulu, joka on Singaporen viranomaisten hyväksymä. Koulussa annetaan opetusta äidinkielessä, historiassa ja maantiedossa. Opetusta on tarjolla 4-vuotiaista yläkouluikään saakka. Koulu toimii Stamford American International Schoolin tiloissa.

Lemmikit

Lemmikkieläinten tuomiseen Suomesta Singaporeen kannattaa varata aikaa ja karanteenijärjestelyt kannattaa aloittaa hyvissä ajoin. Tarkat ohjeet löytyvät Agri-Food & Veterinary Authority of Singaporen sivuilta.

Liikennekäyttäytyminen

Liikenne on vasemmanpuoleista ja sujuvaa. Singaporessa mopojen liikennekäyttäytyminen poikkeaa Suomesta. Liikennettä valvotaan tehokkaasti kameroin. Rattijuoppouden raja ja rangaistukset ovat Singaporessa tiukkoja. Jos joutuu liikenneonnettomuuteen, paikalle on soitettava poliisi (puhelinnumero 999), eikä paikalta saa poistua ennen poliisin tuloa. Polkupyörien ja sähköisten potkulautojen käyttö yleistyy, ja molempia saa myös vuokrattua ympäri kaupunkia.

Majoitus

Hotelli- ja hostellitarjonta on laaja. Mikäli Singaporessa haluaa majoittua suurtapahtumien kuten tammi-helmikuulle sijoittuvan kiinalaisen uuden vuoden, joka toinen vuosi helmikuussa järjestettävän Air Shown tai syyskuussa järjestettävien Singaporen Formula 1 Grand Prix -kisojen aikoihin, hotellimajoitus kannattaa varata ajoissa korkean kysynnän ja kohonneiden hintojen vuoksi.
Airbnb:stä asunnon vuokraaminen alle kolmeksi kuukaudeksi on Singaporessa laitonta.

Mitat ja painot

Singaporessa käytetään metrijärjestelmää.

Pankit

Pankkikonttori- ja automaattiverkosto on kattava. Rahaa voi nostaa myös ulkomaalaisilla korteilla. Pankkitilin avaaminen onnistuu yleensä passin ja työluvan avulla. 

Posti

Singaporen posti on luotettava. Postimaksut voi tarkistaa Singaporen postin sivuilta.

Puhelimet

Paikalliset pääliittymät Singtel, M1 ja Starhub tarjoavat pitempiaikaisten liittymäsopimusten lisäksi prepaid-liittymiä, joiden paikallispuhelut ja maan sisäiset tekstiviestit sekä usein myös viestit ulkomaille ovat edullisia. Pääliittymät tarjoavat myös erilaisia datapaketteja. Matkapuhelinverkko toimii hyvin. Singaporen kansainvälinen suuntanumero on +65.

Pukeutuminen

Trooppisesta ilmastosta johtuen vaatetuksen tulisi olla kevyttä ja materiaalien hengittäviä. Pukeutumisessa kannattaa huomioida se, että sisätilat saattavat olla erittäin kylmiä ilmastoinnin vuoksi. Businesspukeutuminen ei ole yhtä formaalia kuin monissa Itä-Aasian maissa.

Puoliso

Pysäköinti

Parkkipaikkojen löytäminen saattaa olla vaikeaa. Joillakin pysäköintialueilla käytetään etukäteen maksettavia pysäköintilipukkeita, joita voi ostaa esim. 7/11-liikkeistä. Parkkihallimaksuja varten autoissa on elektroninen laite, joka "laskuttaa" summan automaattisesti ladattavalta maksukortilta (cash cardilta). Pysäköimisestä ilman lupaa sakotetaan helposti.

Ravinto

Singaporen ruokakulttuuri on monipuolinen. Hawker centerit ja food courtit ovat edullisia paikkoja ruokailla ja niitä löytyy eri puolilla kaupunkia. Niissä ruoka valmistetaan ja myydään pienistä kojuista. Valikoimat ovat runsaat, sillä saman katon alta löytyvät Aasian tärkeimpien keittiöiden edustajat. Viranomaiset valvovat pientenkin ravintoloiden hygieniatasoa ja tarkastuksia tehdään säännöllisesti. Yleensä hygieniataso on moitteeton.

Rekisteröity parisuhde

Singapore ei tunnusta rekisteröityä parisuhdetta/avioliittoa samaa sukupuolta olevien kesken. Homoseksuaalisuus on Singaporen lainsäädännön mukaan rikos, mutta rangaistuksia ei käytännössä anneta.

Sosiaaliturva

Suomi-kuva

Suomi-kuva on myönteinen, mutta etäinen. Suomi mielletään Singaporen kaltaiseksi pieneksi maaksi, joka menestyy teknologiassa ja koulutuksessa. Parhaiten Suomesta tunnetaan korkea koulutuksen taso, Lappi, revontulet, joulupukki, KONE, Neste, Wärtsilä ja SuperPark.  
Suomi100- juhlavuotena SF100-vapaaehtoisten yhdistys, suurlähetystö, Finnish Business Council ja SiSu järjestivät yli sata tapahtumaa, jotka tekivät Suomea paremmin tunnetuksi Singaporessa.

Sähkövirta

Sähkövirta Singaporessa on 220/240 volttia, 50 Hz. Sähkönjakelu toimii luotettavasti, mutta suomalaisiin sähkölaitteisiin vaaditaan samanlainen kolmipäinen adapteri kuin Isossa-Britanniassa.

Terveydenhuolto

Sairaaloiden laatutaso on erinomainen, samoin henkilökunnan koulutuksen taso. Käytettävät laitteet ovat moderneja. Tarjolla on sekä yksityisiä että julkisia sairaaloita sekä pieniä klinikoita. Matkavakuutus on välttämätön, sillä terveydenhoitopalvelut ovat kalliita. Matkustajan oletetaan maksavan hoito- ja muut kulut heti, ja rahat voi myöhemmin periä vakuutusyhtiöltä.

Tuonti- ja vientirajoitukset

Singaporen tuontirajoitukset ovat varsin tiukat ja rangaistukset kovia. Maksimirangaistus huumeiden maahantuonnista on kuolemanrangaistus. Singaporen tullin sivuilta on hyvä tarkistaa voimassa olevat tuontirajoitukset.

Valokuvaaminen

Valuutta

Käytössä ovat Singaporen dollarit. Yksi Singaporen dollari jakautuu sataan senttiin. Käteisen käyttö on yleistä. Eri pankki- ja luottokorteilla maksamisen mahdollisuus ja onnistuminen on paikkakohtaista.

Vapaa-aika

Hyvä tietää