I fortsättningen ordnar utrikesministeriet miljövänliga möten

Utrikesministeriet har tagit i bruk nya anvisningar för miljövänliga möten. Principerna bakom anvisningarna har redan följts i två år i samband med Arktiska rådets möten i Finland och nu har de samlats och skrivits ned för att hela utrikesförvaltningen ska kunna använda dem. Med hjälp av dessa anvisningar sparar man både pengar och miljön.

Miljövänliga möten är ett koncept som utvecklats av utrikesministeriets team för ordförandeskapet i Arktiska rådet och WWF Finland. Det handlar om att göra ansvarsfulla val när man beställer mat och dryck, att minimera mängden avfall och matsvinn och att finna sätt att minska utsläppen i samband med möten.

Mat är ofta en viktig del av mötet som helhet. Under miljövänliga möten prioriteras säsongsprodukter och grönsaker. Foto: Laura Eloranta

Från det lilla till det stora

Under tillställningen då anvisningarna för miljövänliga möten offentliggjordes påminde statssekreterare Matti Anttonen om att också små gärningar är betydelsefulla då de utförs på organisationsnivå. Det gäller att omsätta klimatdebatten i konkreta handlingar och alla anställda vid utrikesministeriet har ett gemensamt ansvar för detta.

Grundprincipen när det gäller hållbara möten är att man endast köper in sådant som är nödvändigt, att man minimerar sopor och matsvinn och väljer mat efter säsong, gärna närproducerat. Arrangörerna ska försöka ordna transporter och program så att det inte behövs flera busstransporter eller så att man kan utnyttja kollektivtrafiken. Mötesmaterialet kan distribueras elektroniskt och mötesgåvorna kan man hoppa över.

Maten spelar en stor roll också under möten och därför att det viktigt att noga planera vad man bjuder på. Generalsekreteraren för WWF Finland Liisa Rohweder framhåller att du lätt ordnar ansvarsfull traktering genom att prioritera vegetariskt, närproducerat och säsongsprodukter. WWF:s köttguide och fiskguide är användbara källor när du väljer mat.

WWF Finland kommer att integrera miljövänliga möten i sitt Green Office-koncept.

Gamla rutiner ska synas

Idén om miljövänliga möten inspirerades bland annat av en miljöstrategi som utarbetades av utrikesministeriets ekoteam. Huvudplaneraren av Arktiska rådets miljövänliga möten är Annariina Kukkonen, som är konferensansvarig i utrikesministeriets Arktisteam. Hon berättar att det nya konceptet tagits entusiastiskt emot på mötesplatserna. Konceptet har dessutom spridits till andra stora evenemang som UM ordnat.

”I början av projektet hade jag en önskan: att konceptet skulle bli så bra att det skulle användas under Arktiska rådets möten också efter Finlands ordförandeskap. Under det sista mötet för Arktiska rådets tjänstemannakommitté fick jag det bekräftat, både för hela rådets del och av det kommande ordförandelandet Island. Jag kunde inte vara nöjdare!” gläds Kukkonen.

Miljövänliga möten kräver att vi synar våra invanda rutiner i sömmarna. Utrikesministeriets nya anvisningar är en god start.

Anni Kivioja, projektassistent, Arktiska teamet

Anvisningarna för miljövänliga möten (pdf)(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)

Faktablad: Greenmeetings (pdf)(Länk till en annan webbplats.) (Öppnar nytt fönster)