Republikens president utnämnde nya ambassadörer

Den 6 april utnämnde republikens president nya ambassadörer. De flesta tillträder den 1 september 2018.

Pirkko Hämäläinen

Pirkko Hämäläinen fortsätter som utrikesministeriets understatssekreterare för interna och externa tjänster till utgången av 2018 och tillträder därefter, den 1 januari 2019, som Finlands ambassadör i Wien.

Hämäläinen har varit understatssekreterare sedan 2014. Hon har tidigare varit ambassadör i Riga 2012–2014, ställföreträdande ambassadör i Tallinn och Reykjavik och innehaft andra uppgifter vid ambassaden i Wien.

Vid utrikesministeriet har Hämäläinen bland annat tjänstgjort som personaldirektör och som enhetschef med ansvar för Europainformationen.

Hämäläinen har varit i utrikesförvaltningens tjänst sedan 1989.

Liisa Talonpoika

Utrikesrådet Liisa Talonpoika har utnämnts till chef för Finlands ambassad i Stockholm från och med den 16 maj 2018.

Talonpoika övergår till Stockholm från uppdraget som avdelningschef för utrikesministeriets Europaavdelning.

Hon har tidigare tjänstgjort som chef för Finlands representation i Haag och vid utrikesministeriet bland annat som biträdande avdelningschef för Europaavdelningen.

Hon har även tjänstgjort vid ambassaderna i Bryssel och Paris. Hon har också arbetat vid EU-sekretariatet vid statsrådets kansli.

Talonpoika inledde sin karriär på ministeriet 1990.

Ambassadörer från och med september

Riitta Resch

Utrikesrådet Riitta Resch har utnämnts till chef för Finlands ambassad i Bryssel.

Hon tjänstgör för närvarande som ledande sakkunnig, ett uppdrag hon innehaft både vid den utvecklingspolitiska och den politiska avdelningen.

Resch inledde sin karriär vid utrikesministeriet 1982 och har bland annat varit ambassadör i Cypern och i Filippinerna.

Hon har också tjänstgjort vid Finlands ständiga representation vid FN i New York, vid Finlands ständiga representation i Genève och vid ambassaderna i New Delhi och Paris.

Vid utrikesministeriet har Resch bland annat arbetat vid den rättsliga avdelning, den handelspolitiska avdelningen, den politiska avdelningen och protokollavdelningen.

Jari Sinkari

Utrikesrådet Jari Sinkari har utnämnts till chef för Finlands ambassad i Jakarta. Han är för närvarande chef för generalkonsulatet i Hongkong.

Han har tidigare bland annat varit biträdande avdelningschef för utrikesministeriets informations- och kulturavdelning och chefredaktör för tidningen Kauppapolitiikka.

Sinkari har också arbetat vid avdelningen för Amerika och Asien, avdelningen för utvecklingssamarbete och den handelspolitiska avdelningen.

Inom utrikesrepresentationen har Sinkari varit vicekonsul vid generalkonsulatet i New York och arbetat vid ambassaden i Tokyo.

Sinkari började arbeta vid utrikesministeriet 1997.

Johanna Karanko

Utrikesrådet Johanna Karanko har utnämnts till chef för Finlands generalkonsulat i Hongkong.

Karanko arbetar för närvarande som enhetschef för utrikesministeriets enhet för hållbar utveckling och klimatpolitik. Hon har också arbetat vid ministeriets Europaavdelning och vid Finlands beskickningar vid FN, i Paris, Genève och Caracas.

Karanko har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1996.

Antti Rytövuori

Utrikesrådet Antti Rytövuori har utnämnts till chef för Finlands ambassad i Riad. Han arbetar för närvarande vid utrikesministeriets enhet för intern revision.

Rytövuori kom till utrikesministeriet 1990. Han har varit ambassadchef vid Finlands ambassad i Marocko och tjänstgjort vid generalkonsulatet i Los Angeles, ambassaden i Peking och i två omgångar vid Finlands ständiga representation i Genève.

Vid utrikesministeriet har han bland annat varit chef för personalenheten. Rytövuori har varit styrelsemedlem och ordförande i Utrikesförvaltningens tjänstemannaförening.

Riitta Korpivaara

Utrikesrådet Riitta Korpivaara har utnämnts till chef för Finlands ambassad i Riga.

Hon är nu utvecklings- och arbetshälsochef vid utrikesministeriet. Hon har tidigare varit ambassadchef i Nigeria.

Inom utrikesrepresentationen har Korpivaara också tjänstgjort i Bryssel, Alger, Bukarest, Moskva och som vicekonsul vid generalkonsulaten i New York och Sankt Petersburg.

Vid ministeriet har hon arbetat vid den rättsliga avdelningen, politiska avdelningen, handelspolitiska avdelningen, protokollavdelningen och som utbildningschef.

Korpivaara har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1980.

Eija Rotinen

Utrikesrådet Eija Rotinen har utnämnts till chef för Finlands ambassad i Santiago de Chile.

För närvarande är Rotinen biträdande avdelningschef för utrikesministeriets avdelning för Amerika och Asien.

Rotinen har tidigare varit ambassadör i Managua och chef för Finlands förbindelsekontor i Ramallah.

Hon har också tjänstgjort vid Finlands ständiga representation vid FN i New York, vid Finlands ambassader i Stockholm, Pretoria och Madrid samt vid den ständiga representationen vid OSSE i Wien.

Vid utrikesministeriet har Rotinen varit chef för enheten för Mellanöstern och Nordafrika och innehaft olika uppdrag vid den rättsliga avdelningen, den politiska avdelningen, handelspolitiska avdelningen och avdelningen för utvecklingssamarbete.

Rotinen har varit i utrikesministeriets tjänst sedan 1987.

Juha Ottman

Utrikesrådet Juha Ottman har utnämnts till chef för Finlands ambassad i Warszawa. Ottman arbetar för närvarande som biträdande avdelningschef vid Europaavdelningen.

Han har tidigare varit ambassadör i Zagreb och tjänstgjort vid ambassaden i Belgrad och vid Finlands ständiga representation vid EU i Bryssel.

Vid utrikesministeriet har Ottman arbetat vid den handelspolitiska avdelningen och innehaft olika uppdrag vid Europaavdelningen

Ottman inledde sin tjänstgöring vid utrikesministeriet 1996.

Sidoackreditering

Chefen för Finlands ambassad i Zagreb, ambassadör Risto Piipponen, befullmäktigades att representera Finland också i Bosnien och Hercegovina.

Ytterligare information: Pirjo Tulokas, personaldirektör, tfn 0295 351 413