Team Finland -matka Arabiemiirikuntiin ja Saudi-Arabiaan poiki heti kauppaa

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakan johtama vienninedistämismatka Yhdistyneisiin arabiemiirikuntiin ja Saudi-Arabiaan 31.10.–4.11.2015 avasi suomalaisyrityksille menestyksekkäästi ovia ja tarjosi huomattavia bisnesmahdollisuuksia. Neuvottelut merkittävistä kansallisista hankkeista ja pienemmistä kumppanuuksista sekä yksittäisten yritysten että viranomaistahojen välillä käynnistyivät saman tien.

Ministeri Toivakan johtama delegaatio terveysviranomaisen vieraana Abu Dhabissa. Kuva: Team Finland, valtioneuvoston kanslia

Matkalle osallistui lähes 40 suomalaisyrityksen edustajaa terveydenhuollon, koulutuksen sekä cleantechin alalla toimivista yrityksistä.

 "Näiden alojen suomalaisosaamiselle on vahvasti investoivalla Persianlahden alueella kova kysyntä. Oli ilo päästä esittelemään suomalaista huippuosaamista ja innovatiivisia yrityksiämme", ministeri Toivakka kertoi matkan päätyttyä.

Suomalainen terveydenhuollon osaaminen herätti laaja-alaista kiinnostusta sekä Yhdistyneissä arabiemiirikunnissa että Saudi-Arabiassa.

"Käymämme keskustelut olivat todella eteenpäin vieviä", terveyssektorin puhemiehenä matkalla toiminut Aino Healthin toimitusjohtaja Jyrki Eklund iloitsee. 

Yksi matkan merkittävistä onnistumisista tuli juuri terveydenhuollon alalta, kun kaksi suomalaisyritystä aloitti yhdessä Suomen valtion kanssa neuvottelut monivuotisesta projektista Saudi-Arabiassa. Elintasosairauksien kanssa painiva Saudi-Arabia on kiinnostunut hankkimaan suomalaisyrityksiltä ennaltaehkäisevän terveydenhuollon osaamista arviolta 50 miljoonan euron arvosta. Yhteistyön odotetaan poikivan kauppaa myös muille alan suomalaisyrityksille.

Matkalla esittelemään terveysalan suomalaisosaamista potentiaalisille asiakkaille Arabiemiraateissa. Kuva: Team Finland, valtioneuvoston kanslia

Suomalaista osaamista halutaan hyödyntää 

Myös matkalle osallistuneet suomalaiset koulutusalan yritykset otettiin innostuneesti vastaan ja neuvottelut yhteistyöstä jatkuvat.

"Suomen brändi koulutusosaajana on todella vahva Persianlahden alueella", koulutusalan yrityksiä luotsannut Lappeenrannan yliopiston hallituksen puheenjohtaja Tuomo Rönkkö kertoo.

Muun muassa suomalaisesta terveydenhuoltoalan jatkokoulutuksesta oltiin hyvin kiinnostuneita.

Suomalaisille cleantech-yrityksille matka tarjosi muun muassa uutta ymmärrystä Persianlahden alueen energiamarkkinoista. Sekä Yhdistyneet arabiemiirikunnat että Saudi-Arabia pyrkivät lähitulevaisuudessa monipuolistamaan energiantuotantoaan, mikä tarjoaa mielenkiintoisia bisnesmahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille.

"Kiinnostusta on erityisesti uusiutuvan energian tuottamisen ja älykkään energiankäytön ratkaisuille, esimerkiksi veden käsittelyyn ja kierrätykseen liittyen", cleantech-yritysten puhemiehenä toiminut Pöyryn energia-liiketoimintaryhmän johtaja Anja Silvennoinen kertoo.

Alan suomalaisosaamista ja innovaatioita tunnettiin jo molemmissa maissa ja suomalaisyritykset toivotettiin tervetulleiksi tarjoamaan osaamistaan.

Matkan aikana solmittiin useita yksittäisiä sopimuksia. Niiden lisäksi neuvottelut yhteistyön syventämisestä eri toimialoilla ja yritysten kesken jatkuvat matkan päätyttyä tiiviisti.