Utrikesministeriet har beviljat undantag för en rysk gödsellast som stoppats i Kotka hamn

Den 9 mars beslagtog Utsökningsverket med interimistiska åtgärder en gödsellast som lastats på ett fartyg i Kotka hamn, eftersom det misstänktes att gödsellasten kontrolleras av en person som blivit utsatt för sanktioner. En utredning som genomfördes som myndighetssamarbete bekräftade kopplingen mellan gödsellasten och personen som blivit utsatt för sanktioner.

EU:s sanktioner förhindrar inte importen av gödsel från Ryssland till Europeiska unionen eller transporten av gödsel från Ryssland genom Europeiska unionen. Med andra ord finns det inga begränsningar för import eller transitering av gödsel (bortsett från import av pottaska). I enlighet med EU:s sanktioner mot personer och företag skall dock penningmedel och ekonomiska resurser som ägs eller kontrolleras av personer och företag som blivit utsatta för sanktioner frysas. Om det är fråga om gödsel, kan frysningen upphävas genom undantag och därigenom kan transitering genom unionen tillåtas. Undantag kan beviljas ifall gödseln exporteras till tredjeländer för att ta itu med livsmedelsotryggheten. Baserat på detta kan även transporten av den gödsel som stoppats i Kotka hamn fortsätta genom undantag.

Utrikesministeriet anser att det är viktigt att exporten av gödsel särskilt till utvecklingsländer är så fri som möjligt för att trygga den globala livsmedelsförsörjningen. Export i denna avsikt av gödsel som ägs av personer som finns på sanktionslistan tillåts snabbt och smidigt genom undantag.

Köparen av gödsellasten lämnade en ansökan om undantag till utrikesministeriet den 19 mars. Ministeriet beviljade undantag den 22 mars. Förutsättningen för undantaget är att gödseln transporteras till ett tredje land för att trygga livsmedelssäkerheten. Ministeriets undantag har kopplats till villkor för att säkerställa att så sker.

Då ansökan behandlades vid utrikesministeriet konsulterade ministeriet Europeiska kommissionen i enlighet med EU:s sanktionsbestämmelser.

Utrikesministeriets bedömning är att fartyget med gödsellasten kan lämna Kotka hamn under de närmaste dagarna och senast om en vecka. När avresan sker beror på hur snabbt köparen av gödseln genomför de åtgärder som krävs.

Mer information

  • Pia Sarivaara, teamledare för sanktionsteamet, enheten för folkrätt, utrikesministeriets rättstjänst
  • tfn 0295 350 660, [email protected]