Teknologia ja tasa-arvo esillä Generation Equality -foorumilla 29.–31.3. – Suomella kansainvälinen johtorooli

Meksikon virtuaalifoorumilla julkistetaan toimenpiteet, joilla maailmanlaajuinen kampanja edistää sukupuolten tasa-arvoa teknologiassa ja innovaatiossa. Suomella on työssä johtorooli. Foorumiin osallistuvat pääministeri Sanna Marin sekä kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari.

YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin koordinoiman Generation Equality -kampanjan tavoitteena on vauhdittaa sukupuolten tasa-arvotavoitteiden saavuttamista maailmanlaajuisesti. Suomi valittiin viime vuonna johtajistoon toimintaryhmässä, joka keskittyy tasa-arvoon teknologia-alalla ja innovaatiotoiminnassa. Ryhmä julkistaa konkreettisen toimintaohjelmansa Meksikon virtuaalisen foorumin yhteydessä.

Suomen ajamat painotukset ovat vahvasti mukana toimintaohjelmassa. Vaatimus sukupuolittuneen verkkoväkivallan poistamisesta sekä turvallisten verkkoympäristöjen luomisesta kaikille on yksi globaalin toimintaohjelman päätavoitteista.

Ohjelma julkistetaan korkean tason paneelikeskustelussa, johon Suomesta osallistuu kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari. Pääministeri Sanna Marin pitää puheenvuoron naisten johtajuutta koskevassa tilaisuudessa. Lisäksi ulkoministeriöstä valtiosihteeri Johanna Sumuvuori osallistuu tasa-arvon ystäväryhmän perustamistilaisuuteen.

”Verkkoväkivalta ja verkossa tapahtuva häirintä ovat ihmisoikeusloukkauksia ja yhtä tuomittavia kuin verkon ulkopuolella tehtävä väkivalta. Erityisesti naisiin ja tyttöihin sekä vähemmistöihin kohdistuva verkkohäirintä on myös todellinen uhka demokratialle, koska se rajoittaa ja hankaloittaa osallistumista yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tarvitsemme maailmanlaajuista sääntelyä, sitoumuksia ja tekoja verkkoväkivallan poistamiseksi. Onnistuminen vaatii saumatonta yhteistyötä hallitusten, yritysten ja kansalaisjärjestöjen välillä, mihin Generation Equality -kampanja tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden”, ministeri Skinnari sanoo.

Kolmipäiväisen tapahtuman aikana julkistetaan myös viiden muun Generation Equality -toimintaryhmän toimenpidesuunnitelmat. Ryhmät etsivät ratkaisuja sukupuolittuneeseen väkivaltaan, seksuaali- ja lisääntymisterveyteen, taloudelliseen oikeudenmukaisuuteen, ilmastonmuutokseen sekä naisten johtajuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Toimintaohjelmat tullaan viiden seuraavan vuoden aikana toteuttamaan yhteistyössä hallitusten, yritysten, järjestöjen ja nuorisoliikkeiden kanssa.

Generation Equality –kampanjan valmisteleva vaihe jatkuu loppukevään ajan ja huipentuu 30.6.-2.7. Pariisissa järjestettävään korkean tason foorumiin.

Lisätietoja:

Lähetystöneuvos Tanja Leikas-Bottà, ulkoministeriön kestävän kehityksen ja ilmastopolitiikan yksikkö, puh. 050 408 7110. Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]