Mistä haet viisumia?

Venäjän kansalaiset tarvitsevat Suomeen ja muihin Schengen-alueen maihin matkustamista varten viisumin. Schengen-viisumin hallussapito ei automaattisesti oikeuta Schengen-alueelle saapumiseen, sillä maahantulon edellytykset tarkastetaan Schengenin ulkorajalla.

Venäjällä Suomen Schengen-viisumeita myöntävät Moskovan suurlähetystö ja Pietarin pääkonsulaatti sekä pääkonsulaatin toimipisteet Petroskoissa ja Murmanskissa.

Suomen Pietarin pääkonsulaatin toimipiiri viisumiasioissa on Luoteis-Venäjän hallinnollinen alue (Pietari, Leningradin alue, Karjalan ja Komin tasavallat, Murmanskin, Pihkovan, Novgorodin, Vologdan, Arkangelin, Nenetsian autonominen alue). Karjalan tasavallan ja Murmanskin alueen viisuminhakijat asioivat Petroskoin ja Murmanskin toimipisteissä.

Kaikkien muiden Venäjän alueiden asukkaat jättävät hakemuksensa Suomen viisumikeskukseen Moskovassa tai eri puolilla Venäjää toimiviin viisumikeskuksiin

Käsittelyaika

Jätä viisumihakemuksesi Suomen edustustoon tai viisumikeskukseen vähintään 15 päivää ennen matkaa. Hakemuksen voit jättää korkeintaan kuusi (6) kuukautta ennen suunniteltua matkaa.

Käsittelyaika voi pidentyä, jos hakemukseen tarvitaan lisäselvityksiä kuten muiden Schengen-maiden keskusviranomaisten ennaltakuuleminen.