Ajankohtaista Venäjän koronavirustilanteesta ja matkustamisesta

Koronatilanne Venäjällä on monilla alueilla edelleen vaikea. Useissa julkisissa tiloissa vaaditaan paikallista koronapassia, ja käytössä on yleisötapahtumia koskevia rajoituksia. Matkustaminen Moskovaan ja Pietariin on mahdollista suorilla lentoyhteyksillä Helsingistä sekä junalla Helsingistä Pietariin. Erityisryhmät pääsevät myös autolla maarajan kautta. Venäjä vaatii maahan saapuvilta ulkomaalaisilta korkeintaan 48 h vanhan negatiivisen PCR-testituloksen. Ulkoministeriön yleisohje on välttää tarpeetonta matkustamista.

Koronaviruspandemiasta johtuen ulkoministeriön matkustamista koskeva yleissuositus EU-ja Schengen-alueella on "noudata erityistä varovaisuutta". EU- ja Schengen-alueen ulkopuolisissa maissa yleissuositus on "vältä tarpeetonta matkustamista".

Jos päätät kuitenkin lähteä matkalle, tutustu Suomen ja Venäjän maahantulosääntöihin ja noudata viranomaisten koronaohjeistuksia koko matkan ajan. Huomioi myös  THL:n testaus- ja karanteeniohjeistus(Linkki toiselle verkkosivustolle), kun palaat Suomeen. Terveysturvallisuusohjeet koskevat myös Suomen kansalaisia ja muita Suomessa vakituisesti asuvia. Viranomaiset testaavat Venäjältä saapuvia matkustajia tehostetusti rajalla ja ohjaavat maahan saapumisen jälkeen testiin ne matkustajat, joilla ei ole täyttä hyväksyttyä rokotussarjaa tai negatiivista PCR-testitodistusta. Venäjältä Suomeen saapumisen jälkeen niille matkustajille, joilla ei ole täyttä hyväksyttyä rokotussarjaa, suositellaan 72 h karanteenia, jonka jälkeen voi hakeutua toiseen PCR-testiin. THL suosittelee, että kontakteja vältetään testituloksen valmistumiseen saakka.

Lisätietoja  ulkoministeriön Venäjää koskevassa matkustustiedoteessa.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Koronavirustilanne Venäjällä

PÄIVITETTY: 28.12.2021

Venäjän koronavirustilanne vaihtelee alueellisesti, ja on monin paikoin edelleen vaikea. Verkkosivuilla Стопкоронавирус.рф(Linkki toiselle verkkosivustolle) Venäjän viranomaiset julkaisevat virallisia tilastoja sekä tietoja eri alueilla voimassa olevista rajoituksista. Pääsääntöisesti suojamaskin käyttö on pakollista koko Venäjällä julkisissa paikoissa ja moniin julkisiin tiloihin, kuten museoihin, vaaditaan QR-koodia (ns. paikallinen koronapassi). QR-koodi on todistus saadusta rokotteesta, sairastetusta taudista tai negatiivisesta PCR-testistä.

QR-koodin hankkiminen on mahdollista lähtökohtaisesti paikallisille, jotka ovat rekisteröityneet julkisten terveyspalvelujen käyttäjiksi. Esimerkiksi Moskovassa kaupunki myöntää kuitenkin hakemuksesta QR-koodeja niille ulkomaalaisille, jotka ovat saaneet Venäjällä käytössä olevan rokotteen.

Venäjän ja Suomen välisen rajaliikenteen rajoitukset

 • Venäjän hallituksen 25.1.2021 tekemän päätöksen mukaan lentoliikenteen rajoitukset poistuivat Suomesta suoralla lennolla Venäjälle saapuvilta Suomen kansalaisilta tai Suomessa pysyvästi asuvilta. Lentoyhteyksiä Helsingistä Pietariin ja Moskovaan on palautettu.
 • Venäjä jatkaa viisumin myöntöä, e-viisumia lukuun ottamatta, Suomen kansalaisille sekä Suomessa pysyvästi asuville. Viisumin hakemista koskevat ohjeet löytää Venäjän viisumikeskusten sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle).
 • Venäjän päätös lentomatkustusrajoitusten poistamisesta ei vaikuta Suomen voimassa oleviin matkustusrajoituksiin. Venäjältä Suomeen matkustaminen on edelleen sallittu ainoastaan poikkeusryhmille.
 • Liikenne Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla on pääsääntöisesti sallittu ainoastaan tavaraliikenteelle ja tietyille poikkeusryhmille.
 • Suomen hallitus suosittelee edelleen(Linkki toiselle verkkosivustolle) välttämään tarpeetonta matkustamista niin maanteitse, meritse kuin lentämällä. Venäjälle matkustettaessa on huomioitava myös lento- ja kuljetusyhtiöiden sekä Venäjän viranomaisten vaatimukset negatiivisesta testituloksesta. Pääsääntöisesti ulkomaiden kansalaisten tulee esittää negatiivinen PCR-testitulos Venäjälle maahantulon yhteydessä, riippumatta henkilön rokotusstatuksesta.
 • 8.12.2021 alkaen Venäjälle saapuvilta ulkomaiden kansalaisilta on vaadittu korkeintaan 48 h vanhaa todistusta negatiivisesta PCR-testituloksesta (aiempi vaatimus 72 h).

Paluu Suomeen

Karanteeni

Pyydämme huomioimaan, että ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön  tulee noudattaa Suomen viranomaisten testi- ja karanteeniohjeistuksia(Linkki toiselle verkkosivustolle). On suositeltavaa, että omaehtoisen karanteenin aikana pysytään kotona käymättä työpaikalla tai muualla kodin ulkopuolella. Karanteenia ei määrätä esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilöllä on todistus täydestä koronarokotussarjasta Suomen hyväksymällä rokotteella ja viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään 7 vuorokautta. Mikäli henkilöllä ei ole täyttä rokottussarjaa Suomen hyväksymää rokotetta,  THL:n ohjeistuksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) mukaan omaehtoisen karanteenin kestoa voi lyhentää negatiivisilla koronatestituloksilla (1. testi ennen Suomeen saapumista lähtömaassa tai rajalla Suomeen saavuttua; 2. testi aikaisintaan 72 h kuluttua maahan saapumisesta). Lisää kotimaahan palaamista koskevia ohjeita löydät myös Finentry-palvelusta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Autolla maarajan kautta

Kotimaahansa palaavat voivat ylittää rajan omalla autollaan rajanylityspaikkojen kautta. Suosittelemme tarkistamaan rajanylityspaikkojen aukiolot Rajavartiolaitoksen kotisivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Suomen ja Venäjän maarajojen välisiä kuljetuksia kotimaahansa tai pysyvään asuinmaahansa palaaville hoitaa säännöllisesti tällä hetkellä kaksi kuljetusyhtiötä: lappeenrantalainen HH-Kuriiri Oy ja pietarilainen Skandinavia. Lisätietoja ja yhteystiedot löytyvät yritysten verkkosivuilta HH-Kuriiri Oy(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja Скандинавия(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Lentoteitse

Venäjä ilmoitti 25.1.2021 poistavansa lentomatkustamisen rajoitukset suoralla lennolla Suomesta saapuvilta Suomen kansalaisilta tai Suomessa pysyvästi asuvilta. Lentoreittejä Moskovan ja Helsinkin ja Pietarin ja Helsingin välillä on lisätty vähitellen. Ajankohtaisimman tiedon saa Aeroflotin (Linkki toiselle verkkosivustolle)ja Finnairin (Linkki toiselle verkkosivustolle)sivuilta. 

Junalla

Allegro-juna Helsingin ja Pietarin välillä on aloittanut liikennöinnin 12.12.2021. Allegrolla saavat toistaiseksi matkustaa ainoastaan Suomen ja Venäjän kansalaiset. Tutustu Allegron matkustusehtoihin VR:n verkkosivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle)

 

Yleisimpiä kysymyksiä itärajan rajaliikenteen rajoittamistoimista (sulkujakso)

Pääseekö Venäjällä oleskeleva suomalainen palaamaan Suomeen sulkujakson aikana?

Pääsee. Suomen kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä voivat palata Suomeen rajojen sulkujakson aikana. Ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön tulee jäädä karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Täysi hyväksytty rokottussarja vapauttaa karanteenista; muissa tapauksissa karanteenia voi lyhentää testeillä.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Pääseekö Suomessa oleva venäläinen palaamaan Venäjälle sulkujakson aikana?

Pääsee. Suomessa olevat kolmannen maan kansalaiset, ml. venäläiset, saavat poistua Suomesta sulkujakson aikana.

Pääseekö Suomessa oleskeluluvalla oleskeleva kolmannen maan kansalainen Suomeen sulkujakson aikana?

Pääsee. Oleskeluluvalla Suomessa oleskelevat kolmannen maan kansalaiset voivat palata Suomeen sulkujakson aikana. Useista maista Suomeen palaavan henkilön tulisi jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Täysi hyväksytty rokottussarja vapauttaa karanteenista; muissa tapauksissa karanteenia voi lyhentää testeillä.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Voiko Suomen kautta kulkea muihin EU- ja Schengen-valtioihin?

Voi. Muiden EU- ja Schengen-valtioiden kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä sekä oleskeluluvalla toisessa EU- tai Schengen-valtiossa asuvat kolmannen maan kansalaiset voivat matkustaa Suomen kautta muihin EU- ja Schengen-valtioihin sulkujakson aikana.

Pääseekö Suomessa oleva suomalainen Venäjälle sulkujakson aikana? Entä jos on työviisumi?

 Venäjä on ilmoittanut 25.1.2021 poistavansa lentoliikenteen rajoitukset Suomesta suoralla lennolla saapuvilta Suomen kansalaisilta ja Suomessa pysyvästi asuvilta. Suomi ja Venäjä ovat rajoittaneet liikennettä maarajalla, jonka kautta Venäjälle voi päästä vain rajatusti; erityisryhmät sekä esimerkiksi lähiomaisen hautajaisiin, hoitamaan terveyttään tai hoivaa tarvitsevien omaisten luo.

Miten lentoliikenne jatkuu?

Finnair ja Aeroflot liikennöivät Pietarin ja Helsingin sekä Moskovan ja Helsingin välillä. Tarkista ajankohtaiset tiedot lentoyhtiöiden verkkosivuilta.

Miten junaliikenne jatkuu?

Allegro-juna liikennöi Helsingin ja Pietarin välillä. Tolstoi-junien vuorot on keskeytetty toistaiseksi. 

Miten bussiliikenne jatkuu?

Suomen ja Venäjän maaraja on pääsääntöisesti suljettu, ja matkustusoikeuden piiriin kuuluville poikkeusryhmille kuljetuksia hoitaa  lappeenrantalainen HH-Kuriiri Oy(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja pietarilainen Skandinavia (Linkki toiselle verkkosivustolle)sekä Lux Express(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja Ecolines(Linkki toiselle verkkosivustolle) Lisätietoja ja yhteystiedot löytyvät yritysten verkkosivuilta.

Mikä Suomen ja Venäjän välinen liikenne sallitaan edelleen?

Rajoitusten tarkoituksena on rajoittaa kaikkea perusteetonta liikkumista. Tavoitteena on estää ja hidastaa COVID-19-viruksen leviäminen, ei estää sellaista matkustamista, joka on välttämätöntä. Sulkujakson aikana sallitaan välttämätön liikenne, jota on: 

 1. Terveydenhuollon ja pelastustoimen ammattilaiset, terveysalan tutkijat, vanhustenhuollon ammattihenkilöstö.
 2. Tavaraliikenteen kuljetushenkilöstö ja muut kuljetusalan työntekijät välttämättömin osin.
 3. Diplomaatit, kansainvälisten organisaatioiden henkilöstö, sotilashenkilöstö ja avustusjärjestöjen henkilöstö työtehtävissään.
 4. Välttämätön (paluu) kauttakulkuliikenne ja kotiutettavat.
 5. Pakottavissa perheasioissa matkustavat henkilöt.
 6. Kansainvälistä suojelua tarvitsevat tai muutoin humanitaarisista syistä matkustavat henkilö.
 7. Muu välttämätön ja perusteltu liikenne. Muuta välttämätöntä liikennettä olisi esimerkiksi suoritettava merkittävä huoltotyö, jonka toteuttaminen edellyttää toisesta maasta saapuvan huoltotiimin tai huoltomiehen suoritusta eikä työ siedä viivästystä.

Usein kysyttyä koronaviruksen vaikutuksista rajanylitysliikenteeseen(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Miten tavara- ja rahtiliikenteelle käy?

Matkustusrajoituksilla ei ole tarkoitus haitata tavaroiden, erityisesti kriittisen materiaalin ja elintarvikkeiden tuontia, vientiä tai kauttakulkua. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti, mutta rajanylityspaikkojen aukioloihin voidaan tehdä tarvittaessa muutoksia.

Suosittelemme Venäjällä asuvia suomalaisia:

 1. Tekemään ulkoministeriön matkustusilmoituksen, jonka voi täyttää osoitteessa matkustusilmoitus.fi(Linkki toiselle verkkosivustolle). Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin.
 2. Seuraamaan Venäjän edustustojen, ulkoministeriön(Linkki toiselle verkkosivustolle), THL:n(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja paikallis(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)viranomaisten(Linkki toiselle verkkosivustolle) tiedotteita.
 3. Huolehtimaan hygieniastaan pesemällä kädet säännöllisesti ja huolellisesti saippualla sekä käyttämällä asianmukaisia suojavarusteita.
 4. Välttämään lähikontakteja, yleisötapahtumia, suuria väkijoukkoja sekä joukkoliikennevälineitä erityisesti ruuhka-aikaan.
 5. Varautumaan Suomen ja Venäjän välisen henkilöliikenteen rajoituksiin tai vuorojen äkillisiinkin perumisiin.
 6. Seuraamaan aktiivisesti terveydentilaansa ja ottamaan yhteyttä lääkäriin, mikäli epäilee kärsivänsä koronaviruksen aiheuttamista oireista.

Linkkejä venäjänkielisiin lähteisiin

Linkkejä suomenkielisiin lähteisiin

Puhelinnumerot ja yhteystiedot

 • Yleinen hätänumero Venäjällä: 112
 • Ambulanssi: 103
 • Valtakunnallinen neuvontapuhelin: 8 800 2000 112
 • Moskovan neuvontapuhelin: +7 495 870 4509 (8-21)
 • Suomen ulkoministeriön päivystysnumero: +358 9 1605 5555 (24/7, vain hätätapauksissa)

Koronaviruspotilaita hoitavat yksityisklinikat

Moskovassa

Venäjän suurin yksityisklinikkaketju Medsi on varustanut yhden Moskovassa sijaitsevan klinikkansa koronavirus- ja keuhkokuumepotilaiden hoitoon soveltuvaksi.

Pietarissa 

Kartta(Linkki toiselle verkkosivustolle), josta löytyy Pietarin 24/7 apteekit.

24/7 Pietarissa päivystävät klinikat: