Ajankohtaista Venäjän koronavirustilanteesta

Ajankohtaista Venäjän koronavirustilanteesta

Useilla Venäjän alueilla (mm. Moskovassa ja Pietarissa) on käytössä suojamaskien ja -käsineiden käyttöpakko julkisilla paikoilla ja kulkuvälineissä. Venäjän maarajat ovat kiinni matkustajille, pl. eräät poikkeusryhmät. Lentoliikenne ulkomaille on keskeytetty eräitä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Verkkosivuilla Стопкоронавирус.рф Venäjän viranomaiset julkaisevat virallisia koronavitustilastoja sekä tietoja eri alueilla voimassa olevista rajoituksista. 

Rajoitustoimet Venäjän alueilla

 • Venäjän kuluttajansuojalaitos Rospotrebnadzor on määrännyt 28.10. alkaen maskin käytön koko Venäjällä pakolliseksi julkisissa paikoissa, kuten julkinen liikenne, taksit, parkkihallit, hissit ja alueet/tilat, joissa voi kokoontua samanaikaisesti yli 50 ihmistä.
 • Moskovassa suojavälineiden (suojamaski ja hanskat) käyttö on pakollista joukkoliikennevälineissä ja julkisissa tiloissa. Rajoituksista saa tietoa Moskovan kaupungin kotisivuilla osoitteessa Mos.ru.
 • Pietarissa suojavälineiden (vapaamuotoinen suojamaski ja hanskat) käyttö on pakollista kaupoissa, julkisessa liikenteessä ja julkisilla paikoilla. Kaduilla suojavälineiden käyttö on 1.6. alkaen suositeltua, muttei enää pakollista. Lähde
 • Eri tasoisia rajoituksia on voimassa myös muualla Venäjällä. Rajoitukset vaihtelevat alueittain, ja ne voi tarkastaa paikallishallintojen kotisivuilta. 

Venäjän toimenpiteitä

 • 25.9. Kasvaneista tartuntaluvuista johtuen. Moskovan kaupunki suosittelee kaikkia yli 65-vuotiaita kaupunkilaisia jäämään kotiinsa.
 • 2.9. Ulkomaalaiset, joilla asuu Venäjällä hoivaa tarvitseva, sairas läheinen, voivat tietyin edellytyksin käydä rajoituksetta Venäjällä. Lue lisää.
 • 20.8. Venäjä vaatii negatiivisen koronatestituloksen kaikilta maahan tulevilta ulkomaalaisilta. Lue lisää.
 • 26.6. Venäjän hallitus sallii maahantulon ulkomaalaisille asiantuntijoille, joilla on oleskelulupa Venäjällä. 
 • Koronarajoituksia puretaan tai lisätään Venäjällä alueellisesti kunkin alueen epidemiologisen tilanteen mukaan. Tarkista ajankohtainen tilanne aina paikallisilta viranomaisilta.
 • 4.4. Venäjä keskeytti kaikki lentoyhteydet ulkomaille 4.4. klo 00:00 alkaen.
 • 31.3. Pietarissa ja useilla muilla Venäjän alueilla otettiin käyttöön merkittäviä rajoituksia ulkona liikkumiseen. Lue lisää
 • 30.3. Moskovassa ja Moskovan alueella rajoitettiin merkittävästi ulkona liikkumista 30.3. alkaen. Lue lisää.
 • 30.3. Venäjän maaraja suljettiin Venäjän omilta kansalaisilta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 30.3. klo 00:00 alkaen. Lue lisää. 
 • 27.3. Venäjä keskeytti kaikki ulkomaanlennot 27.3. alkaen. Keskeytys koskee kaikkia charter- ja reittilentoja ja on voimassa toistaiseksi.
 • Venäjän rautatiet on vähentänyt maan sisäisiä junavuoroja. Vähennykset koskevat myös Moskova-Pietari-yhteyttä.

Venäjän ja Suomen välisen rajaliikenteen väliaikainen rajoittaminen

Liikenne Suomen ja Venäjän välisellä rajalla on toistaiseksi sallittu ainoastaan poikkeusryhmille.  Lisätietoja Schengen-ulkorajan ml. Suomen ja Venäjän välisen rajaosuuden avautumisesta matkailulle ei tällä hetkellä ole.

Hallitus suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista.

 • Suomen rajaliikennettä alettiin rajoittaa torstaista 19.3. klo 00.00 alkaen hallituksen päätöksen mukaisesti. Rajanylityspaikkoja suljettiin.
 • Matkustamista ulkomaille ei pääsääntöisesti suositella. Tämä koskee liikennettä niin maanteitse, meritse kuin lentämällä.
 • Suomen kansalaiset ja vakituisesti Suomessa asuvat ihmiset saavat aina palata Suomeen. Suomessa olevat ulkomaiset matkailijat voivat poistua maasta.
 • Itärajan kansainvälisillä rajanylityspaikoilla rajoitetaan liikennettä ja aukioloaikoja. Henkilöliikenne Vainikkalan rajanylityspaikan kautta keskeytetään.
 • Ulkomaan matkalta Suomeen palaavan henkilön tulee noudattaa Suomen viranomaisten testi- ja karanteeniohjeistuksia.

Myös Venäjä on sulkenut rajansa henkilöliikenteeltä. Poikkeuksen muodostavat esimerkiksi kansalaisuuteen ja perhesuhteisiin liittyvät matkat tai tuontiteknologian asentamiseen ja huoltamiseen tarvittavien asiantuntijoiden työmatkat Venäjälle. 

Venäjän terveysviranomainen on ilmoittanut, että 15.7.2020 alkaen negatiivinen koronavirustestitulos korvaa 14 vuorokauden karanteenin niiltä Venäjälle saapuvien ulkomaan kansalaisten osalta, joiden maahantulon ehdot täyttyvät. Maahan saapuvan tulee esittää venäjän- tai englanninkielinen testitulos maahan saapumisen yhteydessä tai vaihtoehtoisesti tehdä testi kolmen vuorokauden kuluessa maahan saapumisesta. Lisätietoja saa Venäjän viranomaisilta.

Paluu Suomeen

Karanteeni

Pyydämme huomioimaan, että ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön  tulee noudattaa Suomen viranomaisten testi- ja karanteeniohjeistuksia. On suositeltavaa, että omaehtoisen karanteenin aikana pysytään kotona käymättä työpaikalla tai muualla kodin ulkopuolella. THL:n ohjeistuksen mukaan omaehtoisen karanteenin kestoa voi lyhentää negatiivisilla koronatestituloksilla.

Autolla maarajan kautta

Kotimaahansa palaavat voivat ylittää rajan omalla autollaan rajanylityspaikkojen kautta. Suosittelemme tarkistamaan rajanylityspaikkojen aukiolot Rajavartiolaitoksen kotisivuilta osoitteessa raja.fi.

Suomen ja Venäjän maarajojen välisiä kuljetuksia kotimaahansa tai pysyvään asuinmaahansa palaaville hoitaa tällä hetkellä kaksi kuljetusyhtiötä: lappeenrantalainen HH-Kuriiri Oy ja pietarilainen Skandinavia. Lisätietoja ja yhteystiedot löytyvät yritysten verkkosivuilta HH-Kuriiri Oy ja Скандинавия.

Lentoteitse

Finnair ja Aeroflot ovat keskeyttäneet Suomen ja Venäjän väliset reittilennot toistaiseksi. Moskovasta, Pietarista tai mistään muustakaan kaupungista Venäjällä ei ole suoraa lentoyhteyttä Suomeen. 

Niitä, joilla on lentoliput Suomeen Moskovan kautta, neuvomme selvittämään vaihtoehtoiset lentoreitit jo ennen matkaa. Tällä hetkellä emme suosittele Moskovaan lentämistä paikallisen pandemiatilanteen ja mahdollisten maahantulon ongelmien vuoksi. On syytä huomioida, että lentoaseman transit-alueelta pääsee ulos vain, jos on voimassa oleva Venäjän-viisumi.

Viisumin voimassaolon umpeutuminen

Venäjän sisäministeriö tiedotti  19.4. jatkavansa Venäjällä oleskelevien ulkomaalaisten viisumien voimassaoloa koronavirusepidemian johdosta. Viisumin voimassaolon pidennystä anotaan lähimmästä sisäministeriön edustustosta. Edustustojen osoitteet löytyvät täältä. Sisäministeriön mukaan voimassaolon pidennystä voi hakea myös umpeutuneisiin viisumeihin. Suomen edustustot voivat tarvittaessa neuvoa viisumin pidennyksessä. Lähde venäjäksi.

Yleisimpiä kysymyksiä itärajan rajaliikenteen rajoittamistoimista (sulkujakso)

Pääseekö Venäjällä oleskeleva suomalainen palaamaan Suomeen sulkujakson aikana?

Pääsee. Suomen kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä voivat palata Suomeen rajojen sulkujakson aikana. Ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön tulisi jäädä 10 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Karanteenia voi lyhentää testeillä.

Pääseekö Suomessa oleva venäläinen palaamaan Venäjälle sulkujakson aikana?

Pääsee. Suomessa olevat kolmannen maan kansalaiset, ml. venäläiset, saavat poistua Suomesta sulkujakson aikana.

Pääseekö Suomessa oleskeluluvalla oleskeleva kolmannen maan kansalainen Suomeen sulkujakson aikana?

Pääsee. Oleskeluluvalla Suomessa oleskelevat kolmannen maan kansalaiset voivat palata Suomeen sulkujakson aikana. Ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön tulisi jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Karanteenia voi lyhentää testeillä.

Voiko Suomen kautta kulkea muihin EU- ja Schengen-valtioihin?

Voi. Muiden EU- ja Schengen-valtioiden kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä sekä oleskeluluvalla toisessa EU- tai Schengen-valtiossa asuvat kolmannen maan kansalaiset voivat matkustaa Suomen kautta muihin EU- ja Schengen-valtioihin sulkujakson aikana.

Pääseekö Suomessa oleva suomalainen Venäjälle sulkujakson aikana? Entä jos on työviisumi?

Ei pääse. Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista ulkomaille toistaiseksi. Myös Venäjä on rajoittanut rajaliikennettä. Tämän hetken tietojemme mukaan työviisumilla ei saisi palata Venäjälle sulkujakson aikana. Tietojemme mukaan Venäjä sallii ulkomaalaisten maahantulon Venäjälle vain rajatusti, esimerkiksi lähiomaisen hautajaisiin, hoitamaan terveyttään tai hoivaa tarvitsevien omaisten luo (lähde venäjäksi).

Miten lentoliikenne jatkuu?

Finnair ja Aeroflot ovat keskeyttäneet Suomen ja Venäjän väliset reittilennot toistaiseksi. Tarkista ajankohtaiset tiedot lentoyhtiöiden verkkosivuilta.

Miten junaliikenne jatkuu?

Allegro- ja Tolstoi -junien vuorot on keskeytetty  toistaiseksi. 

Miten bussiliikenne jatkuu?

Lux Express -reittivuorot on keskeytetty toistaiseksi. 

Mikä Suomen ja Venäjän välinen liikenne sallitaan edelleen?

Rajoitusten tarkoituksena on rajoittaa kaikkea perusteetonta liikkumista. Tavoitteena on estää ja hidastaa COVID-19-viruksen leviäminen, ei estää sellaista matkustamista, joka on välttämätöntä. Sulkujakson aikana sallitaan välttämätön liikenne, jota on: 

 1. Terveydenhuollon ja pelastustoimen ammattilaiset, terveysalan tutkijat, vanhustenhuollon ammattihenkilöstö.
 2. Tavaraliikenteen kuljetushenkilöstö ja muut kuljetusalan työntekijät välttämättömin osin.
 3. Diplomaatit, kansainvälisten organisaatioiden henkilöstö, sotilashenkilöstö ja avustusjärjestöjen henkilöstö työtehtävissään.
 4. Välttämätön (paluu) kauttakulkuliikenne ja kotiutettavat.
 5. Pakottavissa perheasioissa matkustavat henkilöt.
 6. Kansainvälistä suojelua tarvitsevat tai muutoin humanitaarisista syistä matkustavat henkilö.
 7. Muu välttämätön ja perusteltu liikenne. Muuta välttämätöntä liikennettä olisi esimerkiksi suoritettava merkittävä huoltotyö, jonka toteuttaminen edellyttää toisesta maasta saapuvan huoltotiimin tai huoltomiehen suoritusta eikä työ siedä viivästystä.

Usein kysyttyä koronaviruksen vaikutuksista rajanylitysliikenteeseen

Miten tavara- ja rahtiliikenteelle käy?

Matkustusrajoituksilla ei ole tarkoitus haitata tavaroiden, erityisesti kriittisen materiaalin ja elintarvikkeiden tuontia, vientiä tai kauttakulkua. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti, mutta rajanylityspaikkojen aukioloihin voidaan tehdä tarvittaessa muutoksia.

Suosittelemme Venäjällä asuvia suomalaisia:

 1. Tekemään ulkoministeriön matkustusilmoituksen, jonka voi täyttää osoitteessa matkustusilmoitus.fi. Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin.
 2. Seuraamaan Venäjän edustustojen, ulkoministeriön, THL:n ja paikallisviranomaisten tiedotteita.
 3. Huolehtimaan hygieniastaan pesemällä kädet säännöllisesti ja huolellisesti saippualla.
 4. Välttämään lähikontakteja, yleisötapahtumia, suuria väkijoukkoja sekä joukkoliikennevälineitä erityisesti ruuhka-aikaan.
 5. Varautumaan liikkumisrajoituksiin hankkimalla kotivaran, joka sisältää kotitalouden noin kahden viikon kulutuksen edestä elintarvikkeita ja vettä sekä varmistamaan, että kotona on tarpeellinen määrä lääkkeitä ja riittävästi käteistä rahaa.
 6. Varautumaan Suomen ja Venäjän välisen henkilöliikenteen rajoituksiin tai vuorojen äkillisiinkin perumisiin.
 7. Seuraamaan aktiivisesti terveydentilaansa ja ottamaan yhteyttä lääkäriin, mikäli epäilee kärsivänsä koronaviruksen aiheuttamista oireista.

Linkkejä venäjänkielisiin lähteisiin

Linkkejä suomenkielisiin lähteisiin

Puhelinnumerot ja yhteystiedot

 • Yleinen hätänumero Venäjällä: 112
 • Ambulanssi: 103
 • Valtakunnallinen neuvontapuhelin: 8 800 2000 112
 • Moskovan neuvontapuhelin: +7 495 870 4509 (8-21)
 • Suomen ulkoministeriön päivystysnumero: +358 9 1605 5555 (24/7, vain hätätapauksissa)

Koronaviruspotilaita hoitavat yksityisklinikat

Moskovassa

Venäjän suurin yksityisklinikkaketju Medsi on varustanut yhden Moskovassa sijaitsevan klinikkansa koronavirus- ja keuhkokuumepotilaiden hoitoon soveltuvaksi.