Ajankohtaista Venäjän koronavirustilanteesta ja matkustamisesta

Ajankohtaista Venäjän koronavirustilanteesta ja matkustamisesta

Koronatilanne Venäjällä vaihtelee aluueellisesti ja on monin paikoin edelleen vaikea. Venäjän maarajat ovat kiinni matkustajille, pl. eräät poikkeusryhmät. Lentoliikenne Pietariin ja Moskovaan on palautunut osittain, ja Venäjä on käynnistänyt viisumien myöntämisen Suomen kansalaisille ja Suomessa pysyvästi oleskeleville.

Verkkosivuilla Стопкоронавирус.рфLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan) Venäjän viranomaiset julkaisevat virallisia koronavirustilastoja sekä tietoja eri alueilla voimassa olevista rajoituksista. 

Rajoitustoimet Venäjän alueilla

 • Venäjän kuluttajansuojalaitos Rospotrebnadzor on määrännyt 28.10.2020 alkaen maskin käytön koko Venäjällä pakolliseksi julkisissa paikoissa, kuten julkinen liikenne, taksit, parkkihallit, hissit ja alueet/tilat, joissa voi kokoontua samanaikaisesti yli 50 ihmistä.
 • Moskovassa suojavälineiden (suojamaski ja hanskat) käyttö on pakollista joukkoliikennevälineissä ja julkisissa tiloissa. Rajoituksista saa tietoa Moskovan kaupungin kotisivuilla osoitteessa Mos.ruLinkki toiselle web-sivustolle..
 • Pietarissa suojavälineiden (vapaamuotoinen suojamaski ja hanskat) käyttö on pakollista kaupoissa, julkisessa liikenteessä ja julkisilla paikoilla. Kaduilla suojavälineiden käyttö on 1.6.2020 alkaen ollut suositeltua, muttei enää pakollista. LähdeLinkki toiselle web-sivustolle.
 • Eri tasoisia rajoituksia on voimassa myös muualla Venäjällä. Rajoitukset vaihtelevat alueittain, ja ne voi tarkastaa paikallishallintojen kotisivuilta. 

Venäjän toimenpiteitä

 • 25.1.2021 Venäjän hallitus ilmoitti poistavansa lentomatkustamisen rajoitukset suoralla lennolla Suomesta saapuvilta Suomen kansalaisilta sekä Suomessa pysyvästi asuvilta. Lentoyhteyksiä Pietarin ja Helsingin sekä Moskovan ja Helsingin välillä lisätään. Venäjä käynnistää uudelleen viisumin myönnön, e-viisumia lukuun ottamatta, Suomen kansalaisille ja Suomessa pysyvästi asuville.
 • 25.9.2020 Kasvaneista tartuntaluvuista johtuen. Moskovan kaupunki suosittelee kaikkia yli 65-vuotiaita kaupunkilaisia jäämään kotiinsa.
 • 2.9.2020 Ulkomaalaiset, joilla asuu Venäjällä hoivaa tarvitseva, sairas läheinen, voivat tietyin edellytyksin käydä rajoituksetta Venäjällä. Lue lisää.Linkki toiselle web-sivustolle.
 • 20.8.2020 Venäjä vaatii negatiivisen koronatestituloksen kaikilta maahan tulevilta ulkomaalaisilta. Lue lisää.
 • 26.6.2020 Venäjän hallitus sallii maahantulon ulkomaalaisille asiantuntijoille, joilla on oleskelulupa Venäjällä. 
 • Koronarajoituksia puretaan tai lisätään Venäjällä alueellisesti kunkin alueen epidemiologisen tilanteen mukaan. Tarkista ajankohtainen tilanne aina paikallisilta viranomaisilta.
 • 4.4.2020 Venäjä keskeytti kaikki lentoyhteydet ulkomaille 4.4.2020 klo 00:00 alkaen.
 • 31.3.2020 Pietarissa ja useilla muilla Venäjän alueilla otettiin käyttöön merkittäviä rajoituksia ulkona liikkumiseen. Lue lisää
 • 30.3.2020 Moskovassa ja Moskovan alueella rajoitettiin merkittävästi ulkona liikkumista 30.3.2020 alkaen. Lue lisää.
 • 30.3.2020 Venäjän maaraja suljettiin Venäjän omilta kansalaisilta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 30.3.2020 klo 00:00 alkaen. Lue lisää. 
 • 27.3.2020 Venäjä keskeytti kaikki ulkomaanlennot 27.3.2020 alkaen. Keskeytys koskee kaikkia charter- ja reittilentoja ja on voimassa toistaiseksi.
 • Venäjän rautatiet on vähentänyt maan sisäisiä junavuoroja. Vähennykset koskevat myös Moskova-Pietari-yhteyttä.

Venäjän ja Suomen välisen rajaliikenteen rajoitukset

Venäjän hallituksen 25.1.2021 tekemän päätöksen mukaan lentoliikenteen rajoitukset poistuvat Suomesta suoralla lennolla saapuvilta Suomen kansalaisilta tai Suomessa pysyvästi asuvilta. Lentoyhteyksiä Moskovasta ja Pietarista Helsinkiin lisätään vähitellen. Samalla Venäjä käynnistää viisumin myönnön, e-viisumia lukuun ottamatta, Suomen kansalaisille sekä Suomessa pysyvästi asuville. Venäjän päätös ei vaikuta Suomen omiin voimassa oleviin matkustusrajoituksiin, ja Venäjältä Suomeen matkustaminen on edelleen sallittu ainoastaan poikkeusryhmille. Myös liikenne Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla on molempiin suuntiin toistaiseksi sallittu ainoastaan poikkeusryhmille. Maarajan avautumisesta matkailulle ei tällä hetkellä ole tarkempaa tietoa.

Hallitus suosittelee edelleenLinkki toiselle web-sivustolle. välttämään tarpeetonta matkustamista. Venäjällä lentäen matkustattaessa on huomioitava myös lentoyhtiöiden sekä Venäjän viranomaisten vaatimukset korkeintaan 3 päivää vanhasta negatiivisesta koronatestituloksesta. 

 • Suomen rajaliikennettä alettiin rajoittaa torstaista 19.3.2020 klo 00.00 alkaen hallituksen päätöksen mukaisesti. Rajanylityspaikkoja suljettiin.
 • Matkustamista ulkomaille ei pääsääntöisesti suositella. Tämä koskee liikennettä niin maanteitse, meritse kuin lentämällä.
 • Suomen kansalaiset ja vakituisesti Suomessa asuvat ihmiset saavat aina palata Suomeen. Suomessa olevat ulkomaiset matkailijat voivat poistua maasta.
 • Itärajan kansainvälisillä rajanylityspaikoilla rajoitetaan liikennettä ja aukioloaikoja. Henkilöliikenne Vainikkalan rajanylityspaikan kautta on keskeytetty ja Imatran rajanylityspaikalla ei ole henkilöliikennettä.
 • Ulkomaan matkalta Suomeen palaavan henkilön tulee noudattaa Suomen viranomaisten testi- ja karanteeniohjeistuksiaLinkki toiselle web-sivustolle..

Venäjän terveysviranomainen on ilmoittanutLinkki toiselle web-sivustolle., että 15.7.2020 alkaen negatiivinen koronavirustestitulos korvaa 14 vuorokauden karanteenin Venäjälle saapuvien ulkomaan kansalaisten osalta.  Lisätietoja saa Venäjän viranomaisiltaLinkki toiselle web-sivustolle..

Paluu Suomeen

Karanteeni

Pyydämme huomioimaan, että ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön  tulee noudattaa Suomen viranomaisten testi- ja karanteeniohjeistuksiaLinkki toiselle web-sivustolle.. On suositeltavaa, että omaehtoisen karanteenin aikana pysytään kotona käymättä työpaikalla tai muualla kodin ulkopuolella. THL:n ohjeistuksenLinkki toiselle web-sivustolle. mukaan omaehtoisen karanteenin kestoa voi lyhentää negatiivisilla koronatestituloksilla.

Autolla maarajan kautta

Kotimaahansa palaavat voivat ylittää rajan omalla autollaan rajanylityspaikkojen kautta. Suosittelemme tarkistamaan rajanylityspaikkojen aukiolot Rajavartiolaitoksen kotisivuilta osoitteessa raja.fiLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan).

Suomen ja Venäjän maarajojen välisiä kuljetuksia kotimaahansa tai pysyvään asuinmaahansa palaaville hoitaa tällä hetkellä kaksi kuljetusyhtiötä: lappeenrantalainen HH-Kuriiri Oy ja pietarilainen Skandinavia. Lisätietoja ja yhteystiedot löytyvät yritysten verkkosivuilta HH-Kuriiri OyLinkki toiselle web-sivustolle. ja СкандинавияLinkki toiselle web-sivustolle..

Lentoteitse

Venäjä ilmoitti 25.1.2021 poistavansa lentomatkustamisen rajoitukset suoralla lennolla Suomesta saapuvilta Suomen kansalaisilta tai Suomessa pysyvästi asuvilta. Lentoreittejä Moskovan ja Helsinkin ja Pietarin ja Helsingin välillä on lisätty vähitellen. Ajankohtaisimman tiedon saa Aeroflotin Linkki toiselle web-sivustolle.ja Finnairin Linkki toiselle web-sivustolle.sivuilta.

Viisumin voimassaolon umpeutuminen

Venäjän sisäministeriö tiedotti  19.4. jatkavansa Venäjällä oleskelevien ulkomaalaisten viisumien voimassaoloa koronavirusepidemian johdosta. Viisumin voimassaolon pidennystä anotaan lähimmästä sisäministeriön edustustosta. Edustustojen osoitteet löytyvät täältäLinkki toiselle web-sivustolle.. Sisäministeriön mukaan voimassaolon pidennystä voi hakea myös umpeutuneisiin viisumeihin. Suomen edustustot voivat tarvittaessa neuvoa viisumin pidennyksessä. Lähde venäjäksiLinkki toiselle web-sivustolle..

Yleisimpiä kysymyksiä itärajan rajaliikenteen rajoittamistoimista (sulkujakso)

Pääseekö Venäjällä oleskeleva suomalainen palaamaan Suomeen sulkujakson aikana?

Pääsee. Suomen kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä voivat palata Suomeen rajojen sulkujakson aikana. Ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön tulisi jäädä 10 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Karanteenia voi lyhentää testeillä.Linkki toiselle web-sivustolle.

Pääseekö Suomessa oleva venäläinen palaamaan Venäjälle sulkujakson aikana?

Pääsee. Suomessa olevat kolmannen maan kansalaiset, ml. venäläiset, saavat poistua Suomesta sulkujakson aikana.

Pääseekö Suomessa oleskeluluvalla oleskeleva kolmannen maan kansalainen Suomeen sulkujakson aikana?

Pääsee. Oleskeluluvalla Suomessa oleskelevat kolmannen maan kansalaiset voivat palata Suomeen sulkujakson aikana. Ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön tulisi jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Karanteenia voi lyhentää testeillä.Linkki toiselle web-sivustolle.

Voiko Suomen kautta kulkea muihin EU- ja Schengen-valtioihin?

Voi. Muiden EU- ja Schengen-valtioiden kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä sekä oleskeluluvalla toisessa EU- tai Schengen-valtiossa asuvat kolmannen maan kansalaiset voivat matkustaa Suomen kautta muihin EU- ja Schengen-valtioihin sulkujakson aikana.

Pääseekö Suomessa oleva suomalainen Venäjälle sulkujakson aikana? Entä jos on työviisumi?

 Venäjä on ilmoittanut 25.1.2021 poistavansa lentoliikenteen rajoitukset Suomesta suoralla lennolla saapuvilta Suomen kansalaisilta ja Suomessa pysyvästi asuvilta. Suomi ja Venäjä ovat rajoittaneet liikennettä maarajalla, jonka kautta Venäjälle voi päästä vain rajatusti; erityisryhmät sekä  esimerkiksi lähiomaisen hautajaisiin, hoitamaan terveyttään tai hoivaa tarvitsevien omaisten luo (lähde venäjäksiLinkki toiselle web-sivustolle.). Muistutamme, että Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille.

Miten lentoliikenne jatkuu?

Finnair ja Aeroflot ovat käynnistäneet uudelleen lentoyhteyksiä Pietarin ja Helsingin sekä Moskovan ja Helsingin välillä. Tarkista ajankohtaiset tiedot lentoyhtiöiden verkkosivuilta.

Miten junaliikenne jatkuu?

Allegro- ja Tolstoi -junien vuorot on keskeytetty  toistaiseksi. 

Miten bussiliikenne jatkuu?

Lux Express -reittivuorot on keskeytetty toistaiseksi. 

Mikä Suomen ja Venäjän välinen liikenne sallitaan edelleen?

Rajoitusten tarkoituksena on rajoittaa kaikkea perusteetonta liikkumista. Tavoitteena on estää ja hidastaa COVID-19-viruksen leviäminen, ei estää sellaista matkustamista, joka on välttämätöntä. Sulkujakson aikana sallitaan välttämätön liikenne, jota on: 

 1. Terveydenhuollon ja pelastustoimen ammattilaiset, terveysalan tutkijat, vanhustenhuollon ammattihenkilöstö.
 2. Tavaraliikenteen kuljetushenkilöstö ja muut kuljetusalan työntekijät välttämättömin osin.
 3. Diplomaatit, kansainvälisten organisaatioiden henkilöstö, sotilashenkilöstö ja avustusjärjestöjen henkilöstö työtehtävissään.
 4. Välttämätön (paluu) kauttakulkuliikenne ja kotiutettavat.
 5. Pakottavissa perheasioissa matkustavat henkilöt.
 6. Kansainvälistä suojelua tarvitsevat tai muutoin humanitaarisista syistä matkustavat henkilö.
 7. Muu välttämätön ja perusteltu liikenne. Muuta välttämätöntä liikennettä olisi esimerkiksi suoritettava merkittävä huoltotyö, jonka toteuttaminen edellyttää toisesta maasta saapuvan huoltotiimin tai huoltomiehen suoritusta eikä työ siedä viivästystä.

Usein kysyttyä koronaviruksen vaikutuksista rajanylitysliikenteeseenLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)

Miten tavara- ja rahtiliikenteelle käy?

Matkustusrajoituksilla ei ole tarkoitus haitata tavaroiden, erityisesti kriittisen materiaalin ja elintarvikkeiden tuontia, vientiä tai kauttakulkua. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti, mutta rajanylityspaikkojen aukioloihin voidaan tehdä tarvittaessa muutoksia.

Suosittelemme Venäjällä asuvia suomalaisia:

 1. Tekemään ulkoministeriön matkustusilmoituksen, jonka voi täyttää osoitteessa matkustusilmoitus.fiLinkki toiselle web-sivustolle.. Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin.
 2. Seuraamaan Venäjän edustustojen, ulkoministeriönLinkki toiselle web-sivustolle., THL:nLinkki toiselle web-sivustolle. ja paikallisLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)viranomaistenLinkki toiselle web-sivustolle. tiedotteita.
 3. Huolehtimaan hygieniastaan pesemällä kädet säännöllisesti ja huolellisesti saippualla.
 4. Välttämään lähikontakteja, yleisötapahtumia, suuria väkijoukkoja sekä joukkoliikennevälineitä erityisesti ruuhka-aikaan.
 5. Varautumaan liikkumisrajoituksiin hankkimalla kotivaran, joka sisältää kotitalouden noin kahden viikon kulutuksen edestä elintarvikkeita ja vettä sekä varmistamaan, että kotona on tarpeellinen määrä lääkkeitä ja riittävästi käteistä rahaa.
 6. Varautumaan Suomen ja Venäjän välisen henkilöliikenteen rajoituksiin tai vuorojen äkillisiinkin perumisiin.
 7. Seuraamaan aktiivisesti terveydentilaansa ja ottamaan yhteyttä lääkäriin, mikäli epäilee kärsivänsä koronaviruksen aiheuttamista oireista.

Linkkejä venäjänkielisiin lähteisiin

Linkkejä suomenkielisiin lähteisiin

Puhelinnumerot ja yhteystiedot

 • Yleinen hätänumero Venäjällä: 112
 • Ambulanssi: 103
 • Valtakunnallinen neuvontapuhelin: 8 800 2000 112
 • Moskovan neuvontapuhelin: +7 495 870 4509 (8-21)
 • Suomen ulkoministeriön päivystysnumero: +358 9 1605 5555 (24/7, vain hätätapauksissa)

Koronaviruspotilaita hoitavat yksityisklinikat

Moskovassa

Venäjän suurin yksityisklinikkaketju Medsi on varustanut yhden Moskovassa sijaitsevan klinikkansa koronavirus- ja keuhkokuumepotilaiden hoitoon soveltuvaksi.