Ajankohtaista Venäjän koronavirustilanteesta ja matkustamisesta

Ajankohtaista Venäjän koronavirustilanteesta ja matkustamisesta

Koronatilanne Venäjällä vaihtelee aluueellisesti ja on monin paikoin edelleen vaikea. Lentoliikenne Helsingistä Moskovaan ja Pietariin on palautunut osittain, ja Venäjä myöntää viisumeja lentäen maahan saapuville suomalaisille tai Suomessa pysyvästi asuville. Venäjän maaraja on pääsääntöisesti suljettu matkustajaliikenteeltä.

Koronaviruspandemiasta johtuen Koronaviruspandemiasta johtuen ulkoministeriön matkustamista koskeva yleissuositus EU-ja Schengen-alueella on "noudata erityistä varovaisuutta". Eu- ja Schengen-alueen ulkopuolisissa maissa yleissuositus on "vältä tarpeetonta matkustamista". Ulkoministeriön matkustussuosituksen löydät ulkoministeriön verkkosivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle..

Jokaisen on syytä harkita matkaa tarkkaan. Jos päätät kuitenkin lähteä matkalle, tutustu Suomen ja Venäjän maahantulosääntöihin ja noudata viranomaisten koronaohjeistuksia koko matkan ajan. Huomioi myös  THL:n testaus- ja karanteeniohjeistusLinkki toiselle web-sivustolle., kun palaat Suomeen.

Koronavirustilanne Venäjällä

Venäjän koronavirustilanne vaihtelee alueellisesti, ja on monin paikoin edelleen vaikea. Verkkosivuilla Стопкоронавирус.рфLinkki toiselle web-sivustolle. Venäjän viranomaiset julkaisevat virallisia tilastoja sekä tietoja eri alueilla voimassa olevista rajoituksista. Pääsääntöisesti suojamaskin käyttö on pakollista koko Venäjällä julkisissa paikoissa.

Venäjän ja Suomen välisen rajaliikenteen rajoitukset

 • Venäjän hallituksen 25.1.2021 tekemän päätöksen mukaan lentoliikenteen rajoitukset poistuivat Suomesta suoralla lennolla Venäjälle saapuvilta Suomen kansalaisilta tai Suomessa pysyvästi asuvilta. Lentoyhteyksiä Helsingistä Pietariin ja Moskovaan on palautettu.
 • Venäjä on käynnistänyt viisumin myönnön, e-viisumia lukuun ottamatta, Suomen kansalaisille sekä Suomessa pysyvästi asuville. Viisumin hakemista koskevat ohjeet löytää Venäjän viisumikeskusten sivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle..
 • Venäjän päätös lentomatkustusrajoitusten poistamisesta ei vaikuta Suomen voimassa oleviin matkustusrajoituksiin. Venäjältä Suomeen matkustaminen on edelleen sallittu ainoastaan poikkeusryhmille.
 • Liikenne Suomen ja Venäjän välisellä maarajalla on pääsääntöisesti sallittu ainoastaan tavaraliikenteelle ja tietyille poikkeusryhmille.
 • Pietariin on nykytietojen mukaan mahdollista matkustaa maarajan kautta 29.5. -12.7.2021 jalkapallon EM-kilpailuihin FAN-ID-asiakirjallaLinkki toiselle web-sivustolle., jonka voi saada, mikäli on hankkinut liput Pietarissa pelattavaan otteluun.
 • Suomen hallitus suosittelee edelleenLinkki toiselle web-sivustolle. välttämään tarpeetonta matkustamista niin maanteitse, meritse kuin lentämällä. Venäjälle matkustettaessa on huomioitava myös lento- ja kuljetusyhtiöiden sekä Venäjän viranomaisten vaatimukset negatiivisesta koronatestituloksesta.
 • Mikäli suosituksista huolimatta suunnittelet matkaa Venäjälle jalkapallon EM-kisojen aikana kesällä 2021, pyydämme tutustumaan EM-kisaturisteille suunnattuun sisältöön

Paluu Suomeen

Karanteeni

Pyydämme huomioimaan, että ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön  tulee noudattaa Suomen viranomaisten testi- ja karanteeniohjeistuksiaLinkki toiselle web-sivustolle.. On suositeltavaa, että omaehtoisen karanteenin aikana pysytään kotona käymättä työpaikalla tai muualla kodin ulkopuolella. THL:n ohjeistuksenLinkki toiselle web-sivustolle. mukaan omaehtoisen karanteenin kestoa voi lyhentää negatiivisilla koronatestituloksilla. Karanteenia ei määrätä esimerkiksi tilanteessa, jossa henkilöllä on todistus täydestä koronarokotussarjasta Suomen hyväksymällä rokotteella ja viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään kaksi viikkoa.  Lisää kotimaahan palaamista koskevia ohjeita löydät myös Finentry-palvelustaLinkki toiselle web-sivustolle..

Autolla maarajan kautta

Kotimaahansa palaavat voivat ylittää rajan omalla autollaan rajanylityspaikkojen kautta. Suosittelemme tarkistamaan rajanylityspaikkojen aukiolot Rajavartiolaitoksen kotisivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle..

Suomen ja Venäjän maarajojen välisiä kuljetuksia kotimaahansa tai pysyvään asuinmaahansa palaaville hoitaa säännöllisesti tällä hetkellä kaksi kuljetusyhtiötä: lappeenrantalainen HH-Kuriiri Oy ja pietarilainen Skandinavia. Lisätietoja ja yhteystiedot löytyvät yritysten verkkosivuilta HH-Kuriiri OyLinkki toiselle web-sivustolle. ja СкандинавияLinkki toiselle web-sivustolle.. Matkustamisesta jalkapallon EM-kilpailujen aikaan katso lisätietoja EM-kisasivultamme.

Lentoteitse

Venäjä ilmoitti 25.1.2021 poistavansa lentomatkustamisen rajoitukset suoralla lennolla Suomesta saapuvilta Suomen kansalaisilta tai Suomessa pysyvästi asuvilta. Lentoreittejä Moskovan ja Helsinkin ja Pietarin ja Helsingin välillä on lisätty vähitellen. Ajankohtaisimman tiedon saa Aeroflotin Linkki toiselle web-sivustolle.ja Finnairin Linkki toiselle web-sivustolle.sivuilta.

Yleisimpiä kysymyksiä itärajan rajaliikenteen rajoittamistoimista (sulkujakso)

Pääseekö Venäjällä oleskeleva suomalainen palaamaan Suomeen sulkujakson aikana?

Pääsee. Suomen kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä voivat palata Suomeen rajojen sulkujakson aikana. Ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön tulee jäädä karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Karanteenia voi lyhentää testeillä.Linkki toiselle web-sivustolle.

Pääseekö Suomessa oleva venäläinen palaamaan Venäjälle sulkujakson aikana?

Pääsee. Suomessa olevat kolmannen maan kansalaiset, ml. venäläiset, saavat poistua Suomesta sulkujakson aikana.

Pääseekö Suomessa oleskeluluvalla oleskeleva kolmannen maan kansalainen Suomeen sulkujakson aikana?

Pääsee. Oleskeluluvalla Suomessa oleskelevat kolmannen maan kansalaiset voivat palata Suomeen sulkujakson aikana. Useimmista maista Suomeen palaavan henkilön tulisi jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin. Karanteenia voi lyhentää testeillä.Linkki toiselle web-sivustolle.

Voiko Suomen kautta kulkea muihin EU- ja Schengen-valtioihin?

Voi. Muiden EU- ja Schengen-valtioiden kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä sekä oleskeluluvalla toisessa EU- tai Schengen-valtiossa asuvat kolmannen maan kansalaiset voivat matkustaa Suomen kautta muihin EU- ja Schengen-valtioihin sulkujakson aikana.

Pääseekö Suomessa oleva suomalainen Venäjälle sulkujakson aikana? Entä jos on työviisumi?

 Venäjä on ilmoittanut 25.1.2021 poistavansa lentoliikenteen rajoitukset Suomesta suoralla lennolla saapuvilta Suomen kansalaisilta ja Suomessa pysyvästi asuvilta. Suomi ja Venäjä ovat rajoittaneet liikennettä maarajalla, jonka kautta Venäjälle voi päästä vain rajatusti; erityisryhmät sekä  esimerkiksi lähiomaisen hautajaisiin, hoitamaan terveyttään tai hoivaa tarvitsevien omaisten luo.

Miten lentoliikenne jatkuu?

Finnair ja Aeroflot ovat käynnistäneet uudelleen lentoyhteyksiä Pietarin ja Helsingin sekä Moskovan ja Helsingin välillä. Tarkista ajankohtaiset tiedot lentoyhtiöiden verkkosivuilta.

Miten junaliikenne jatkuu?

Allegro- ja Tolstoi -junien vuorot on keskeytetty  toistaiseksi. 

Miten bussiliikenne jatkuu?

Lux Express -reittivuorot on keskeytetty toistaiseksi. Suomen ja Venäjän maaraja on pääsääntöisesti suljettu, ja matkustusoikeuden piiriin kuuluville poikkeusryhmille kuljetuksia hoitaa säännöllisesti tällä hetkellä kaksi kuljetusyhtiötä: lappeenrantalainen HH-Kuriiri Oy ja pietarilainen Skandinavia. Lisätietoja ja yhteystiedot löytyvät yritysten verkkosivuilta HH-Kuriiri OyLinkki toiselle web-sivustolle. ja СкандинавияLinkki toiselle web-sivustolle..

Mikä Suomen ja Venäjän välinen liikenne sallitaan edelleen?

Rajoitusten tarkoituksena on rajoittaa kaikkea perusteetonta liikkumista. Tavoitteena on estää ja hidastaa COVID-19-viruksen leviäminen, ei estää sellaista matkustamista, joka on välttämätöntä. Sulkujakson aikana sallitaan välttämätön liikenne, jota on: 

 1. Terveydenhuollon ja pelastustoimen ammattilaiset, terveysalan tutkijat, vanhustenhuollon ammattihenkilöstö.
 2. Tavaraliikenteen kuljetushenkilöstö ja muut kuljetusalan työntekijät välttämättömin osin.
 3. Diplomaatit, kansainvälisten organisaatioiden henkilöstö, sotilashenkilöstö ja avustusjärjestöjen henkilöstö työtehtävissään.
 4. Välttämätön (paluu) kauttakulkuliikenne ja kotiutettavat.
 5. Pakottavissa perheasioissa matkustavat henkilöt.
 6. Kansainvälistä suojelua tarvitsevat tai muutoin humanitaarisista syistä matkustavat henkilö.
 7. Muu välttämätön ja perusteltu liikenne. Muuta välttämätöntä liikennettä olisi esimerkiksi suoritettava merkittävä huoltotyö, jonka toteuttaminen edellyttää toisesta maasta saapuvan huoltotiimin tai huoltomiehen suoritusta eikä työ siedä viivästystä.

Usein kysyttyä koronaviruksen vaikutuksista rajanylitysliikenteeseenLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)

Miten tavara- ja rahtiliikenteelle käy?

Matkustusrajoituksilla ei ole tarkoitus haitata tavaroiden, erityisesti kriittisen materiaalin ja elintarvikkeiden tuontia, vientiä tai kauttakulkua. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti, mutta rajanylityspaikkojen aukioloihin voidaan tehdä tarvittaessa muutoksia.

Suosittelemme Venäjällä asuvia suomalaisia:

 1. Tekemään ulkoministeriön matkustusilmoituksen, jonka voi täyttää osoitteessa matkustusilmoitus.fiLinkki toiselle web-sivustolle.. Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin.
 2. Seuraamaan Venäjän edustustojen, ulkoministeriönLinkki toiselle web-sivustolle., THL:nLinkki toiselle web-sivustolle. ja paikallisLinkki toiselle web-sivustolle.(avautuu uuteen ikkunaan)viranomaistenLinkki toiselle web-sivustolle. tiedotteita.
 3. Huolehtimaan hygieniastaan pesemällä kädet säännöllisesti ja huolellisesti saippualla sekä käyttämällä asianmukaisia suojavarusteita.
 4. Välttämään lähikontakteja, yleisötapahtumia, suuria väkijoukkoja sekä joukkoliikennevälineitä erityisesti ruuhka-aikaan.
 5. Varautumaan Suomen ja Venäjän välisen henkilöliikenteen rajoituksiin tai vuorojen äkillisiinkin perumisiin.
 6. Seuraamaan aktiivisesti terveydentilaansa ja ottamaan yhteyttä lääkäriin, mikäli epäilee kärsivänsä koronaviruksen aiheuttamista oireista.

Linkkejä venäjänkielisiin lähteisiin

Linkkejä suomenkielisiin lähteisiin

Puhelinnumerot ja yhteystiedot

 • Yleinen hätänumero Venäjällä: 112
 • Ambulanssi: 103
 • Valtakunnallinen neuvontapuhelin: 8 800 2000 112
 • Moskovan neuvontapuhelin: +7 495 870 4509 (8-21)
 • Suomen ulkoministeriön päivystysnumero: +358 9 1605 5555 (24/7, vain hätätapauksissa)

Koronaviruspotilaita hoitavat yksityisklinikat

Moskovassa

Venäjän suurin yksityisklinikkaketju Medsi on varustanut yhden Moskovassa sijaitsevan klinikkansa koronavirus- ja keuhkokuumepotilaiden hoitoon soveltuvaksi.