Koronavirusuutiset Venäjällä

Koronavirusuutiset Venäjällä

Moskovassa, Pietarissa ja muillakin alueilla Venäjällä on voimassa liikkumisrajoituksia. Useilla alueilla (mm. Moskovassa ja Pietarissa) on käytössä suojamaskien ja -käsineiden käyttöpakko julkisilla paikoilla. Venäjän maarajat ovat kiinni matkustajille, pl. eräät poikkeusryhmät. Lentoliikenne ulkomaille on keskeytetty eräitä poikkeuksia lukuunottamatta.

Rekisteröityjen tartuntojen lukumäärä 15.5.2020
Testattuja: 6,4 miljoonaa
Vahvistettuja tartuntoja: 262 843
- Moskovassa ja Moskovan oblastissa: 160 989
- Pietarissa ja Leningradin oblastissa: 11 327
Parantuneita: 58 226
Menehtyneitä: 2 418

Rajoitustoimet Venäjän alueilla

 • Moskovassa liikkuminen on rajoitettua ja luvanvaraista. Ulkona liikkuminen on sallittua pääsääntöisesti vain työmatkoja, kaupassa ja apteeekissa käyntiä sekä roskien viemistä ja lemmikkien ulkoiluttamista varten.   Suojavälineiden (suojamaski ja hanskat) käyttö on pakollista kaupoissa ja julkisessa liikenteessä. Suojavälineiden käyttöä suositellaan aina kodin ulkopuolella liikkuessa. Liikkumisrajoitusten rikkomisesta rangaistaan sakolla. Liikkumisrajoituksista ja –luvista saa tietoa Moskovan kaupungin kotisivuilla osoitteessa Mos.ru.
 • Pietarissa aiemmin suosituksena ollut suojamaskien käyttö muuttuu pakolliseksi 12.5.2020. Voimaan astuu määräys käyttää sekä suojamaskia että hanskoja julkisilla paikoilla, mukaan lukien kaupoissa, käyttäessä julkista liikennettä ja takseja sekä kaduilla kulkiessa. Suojamaskiksi kelpaavat myös kankaiset suojamaskit eikä hanskojen tarvitse olla suojahanskat. Kasvot ja kädet peittävien suojavarusteiden käyttämättä jättämisestä on säädetty 4000 ruplan sakkomaksu. Suojamaskeja ja käsineitä voi ostaa mm. metroasemien sisääntuloauloista. Muita koronaviruksen leviämisen estämiseksi tarkoitettuja, aiemmin ilmoitettuja rajoituksia ja kieltoja jatketaan Pietarissa 31.5. asti. Lähde
 • Eri tasoisia rajoituksia on voimassa myös muualla Venäjällä. Rajoitukset vaihtelevat alueittain ja ne voi tarkastaa paikallishallintojen kotisivuilta. 

Venäjän toimenpiteitä

 • 4.4. Venäjä keskeyttää kaikki lentoyhteydet ulkomaille 4.4. klo 00:00 alkaen.
 • 31.3. Pietarissa ja useilla muilla Venäjän alueilla on otettu käyttöön merkittäviä rajoituksia ulkona liikkumiseen. Lue lisää
 • 30.3. Moskovassa ja Moskovan alueella rajoitetaan merkittävästi ulkona liikkumista 30.3. alkaen. Lue lisää.
 • 30.3. Venäjän maaraja suljetaan Venäjän omilta kansalaisilta sunnuntain ja maanantain välisenä yönä 30.3. klo 00:00 alkaen. Lue lisää. 
 • 27.3. Venäjä keskeytti kaikki ulkomaanlennot 27.3. alkaen. Keskeytys koskee kaikkia charter- ja reittilentoja ja on voimassa toistaiseksi.
 • Venäjän rautatiet vähentää maan sisäisiä junavuoroja. Vähennykset koskevat myös Moskova-Pietari -yhteyttä.
 • Moskovassa kaikki yli 65-vuotiaat ja riskiryhmiin kuuluvat on asetettu kotikaranteeniin.
 • Kaikki Venäjälle saapuvat ulkomaalaiset joutuvat 14 vuorokauden pakolliseen karanteeniin.

Venäjän ja Suomen välisen rajaliikenteen väliaikainen rajoittaminen

Suomen valtioneuvosto päätti 7.5. jatkaa väliaikaisia Suomen rajaliikennettä koskevia rajoituksia 14.6.2020 asti. Ulkorajaliikenteen rajoituksia, tarkoittaen mm. Suomen ja Venäjän välisen rajan rajoituksia, jatketaan sellaisenaan 14.6.2020 asti. Lähde

Sisäministeriön tiedote 17.3.2020: Suomen rajaliikennettä aletaan rajoittaa

 • Suomen rajaliikennettä aletaan rajoittaa torstaista 19.3. klo 00.00 alkaen hallituksen päätöksen mukaisesti. Rajanylityspaikkoja suljetaan.
 • Ihmisten ei pidä matkustaa lainkaan ulkomaille sulun aikana. Tämä koskee liikennettä niin maanteitse, meritse kuin lentämällä.
 • Suomen kansalaiset ja vakituisesti Suomessa asuvat ihmiset saavat aina palata Suomeen. Suomessa olevat ulkomaiset matkailijat voivat poistua maasta.
 • Itärajan kansainvälisillä rajanylityspaikoilla rajoitetaan liikennettä ja aukioloaikoja. Henkilöliikenne Vainikkalan rajanylityspaikan kautta keskeytetään.
 • Ulkomaan matkalta Suomeen palaavan henkilön tulisi jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Paluu Suomeen

Karanteeni

Pyydämme huomioimaan, että ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön tulee jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Autolla maarajan kautta

Kotimaahansa palaavat voivat ylittää rajan omalla autollaan rajanylityspaikkojen kautta. Suosittelemme tarkistamaan rajanylityspaikkojen aukiolot Rajavartiolaitoksen kotisivuilta osoitteessa raja.fi.

Pietari-Viipuri-Lappeenranta välille on perustettu kuljetusyhteys, jotta kyytiä vailla olevat Suomen kansalaiset pääsevät palaamaan kotimaahan. Autokyytejä järjestetään kolme kertaa viikossa - maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin.

Mikäli olet Suomen kansalainen ja tarvitset kuljetuksen kotimaahan, ota yhteys konsulaattiin: [email protected] ja [email protected].

Autokyytejä on tarjolla toistaiseksi. Kyytiä tarvitsevien on syytä muistaa, että kuljetuskapasiteetti on rajallinen ja mukaan mahtuu vain minimimäärä matkatavaroita. Kuljetukset koskevat tällä hetkellä ainoastaan Suomen ja EU:n kansalaisia.

Lentoteitse

Finnair ja Aeroflot ovat keskeyttäneet Suomen ja Venäjän väliset reittilennot toistaiseksi. Moskovasta, Pietarista tai mistään muustakaan kaupungista Venäjällä ei ole suoraa lentoyhteyttä Suomeen. 

Niitä, joilla on lentoliput Suomeen Moskovan kautta, neuvomme selvittämään vaihtoehtoiset lentoreitit jo ennen matkaa. Tällä hetkellä emme suosittele Moskovaan lentämistä. Maahantulossa voi olla ongelmia ja tänne saapuvat voivat joutua kahden viikon karanteeniin. Lentoaseman transit-alueelta pääsee ulos vain, jos on voimassa oleva Venäjän-viisumi.

Viisumin voimassaolon umpeutuminen

Venäjän sisäministeriö tiedotti  19.4. jatkavansa Venäjällä oleskelevien ulkomaalaisten viisumien voimassaoloa koronavirusepidemian johdosta. Viisumin voimassaolon pidennystä anotaan lähimmästä sisäministeriön edustustosta. Edustustojen osoitteet löytyvät täältä. Sisäministeriön mukaan voimassaolon pidennystä voi hakea myös umpeutuneisiin viisumeihin. Suomen edustustot voivat tarvittaessa neuvoa viisumin pidennyksessä. Lähde venäjäksi.

Yleisimpiä kysymyksiä itärajan rajaliikenteen rajoittamistoimista (sulkujakso)

Pääseekö Venäjällä oleskeleva suomalainen palaamaan Suomeen sulkujakson aikana?

Pääsee. Suomen kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä voivat palata Suomeen rajojen sulkujakson aikana. Ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön tulisi jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Pääseekö Suomessa oleva venäläinen palaamaan Venäjälle sulkujakson aikana?

Pääsee. Suomessa olevat kolmannen maan kansalaiset, ml. venäläiset, saavat poistua Suomesta sulkujakson aikana.

Pääseekö Suomessa oleskeluluvalla oleskeleva kolmannen maan kansalainen Suomeen sulkujakson aikana?

Pääsee. Oleskeluluvalla Suomessa oleskelevat kolmannen maan kansalaiset voivat palata Suomeen sulkujakson aikana. Ulkomaanmatkalta Suomeen palaavan henkilön tulisi jäädä 14 vuorokaudeksi karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Voiko Suomen kautta kulkea muihin EU- ja Schengen-valtioihin?

Voi. Muiden EU- ja Schengen-valtioiden kansalaiset ja heidän perheenjäsenensä sekä oleskeluluvalla toisessa EU- tai Schengen-valtiossa asuvat kolmannen maan kansalaiset voivat matkustaa Suomen kautta muihin EU- ja Schengen-valtioihin sulkujakson aikana.

Pääseekö Suomessa oleva suomalainen Venäjälle sulkujakson aikana? Entä jos on työviisumi?

Ei pääse. Suomen ulkoministeriö kehottaa välttämään matkustamista ulkomaille toistaiseksi. Myös Venäjä on rajoittanut rajaliikennettä. Tämän hetken tietojemme mukaan työviisumilla ei saisi palata Venäjälle sulkujakson aikana. Tietojemme mukaan Venäjä sallii ulkomaalaisten maahantulon Venäjälle vain rajatusti, esimerkiksi lähiomaisen hautajaisiin.

Miten lentoliikenne jatkuu?

Finnair ja Aeroflot ovat keskeyttäneet Suomen ja Venäjän väliset reittilennot toistaiseksi. 

Miten junaliikenne jatkuu?

Allegro- ja Tolstoi -junien vuorot on keskeytetty  toistaiseksi. 

Miten bussiliikenne jatkuu?

Lux Express -reittivuorot on keskeytetty toistaiseksi. 

Mikä Suomen ja Venäjän välinen liikenne sallitaan edelleen?

Rajoitusten tarkoituksena on rajoittaa kaikkea perusteetonta liikkumista. Tavoitteena on estää ja hidastaa COVID-19-viruksen leviäminen, ei estää sellaista matkustamista, joka on välttämätöntä. Sulkujakson aikana sallitaan välttämätön liikenne, jota on: 

 1. Terveydenhuollon ja pelastustoimen ammattilaiset, terveysalan tutkijat, vanhustenhuollon ammattihenkilöstö.
 2. Tavaraliikenteen kuljetushenkilöstö ja muut kuljetusalan työntekijät välttämättömin osin.
 3. Diplomaatit, kansainvälisten organisaatioiden henkilöstö, sotilashenkilöstö ja avustusjärjestöjen henkilöstö työtehtävissään.
 4. Välttämätön (paluu) kauttakulkuliikenne ja kotiutettavat.
 5. Pakottavissa perheasioissa matkustavat henkilöt.
 6. Kansainvälistä suojelua tarvitsevat tai muutoin humanitaarisista syistä matkustavat henkilö.
 7. Muu välttämätön ja perusteltu liikenne. Muuta välttämätöntä liikennettä olisi esimerkiksi suoritettava merkittävä huoltotyö, jonka toteuttaminen edellyttää toisesta maasta saapuvan huoltotiimin tai huoltomiehen suoritusta eikä työ siedä viivästystä.

Miten tavara- ja rahtiliikenteelle käy?

Matkustusrajoituksilla ei ole tarkoitus haitata tavaroiden, erityisesti kriittisen materiaalin ja elintarvikkeiden tuontia, vientiä tai kauttakulkua. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti, mutta rajanylityspaikkojen aukioloihin voidaan tehdä tarvittaessa muutoksia.

Suosittelemme Venäjällä asuvia suomalaisia:

 1. Tekemään ulkoministeriön matkustusilmoituksen, jonka voi täyttää osoitteessa matkustusilmoitus.fi. Hätätapauksessa tai kriisitilanteessa ulkoministeriö voi ottaa yhteyttä matkustusilmoituksen tehneisiin.
 2. Seuraamaan Venäjän edustustojen, ulkoministeriön, THL:n ja paikallisviranomaisten tiedotteita.
 3. Huolehtimaan hygieniastaan pesemällä kädet säännöllisesti ja huolellisesti saippualla.
 4. Välttämään lähikontakteja, yleisötapahtumia, suuria väkijoukkoja sekä joukkoliikennevälineitä erityisesti ruuhka-aikaan.
 5. Varautumaan liikkumisrajoituksiin hankkimalla kotivaran, joka sisältää kotitalouden noin kahden viikon kulutuksen edestä elintarvikkeita ja vettä sekä varmistamaan, että kotona on tarpeellinen määrä lääkkeitä ja riittävästi käteistä rahaa.
 6. Varautumaan Suomen ja Venäjän välisen henkilöliikenteen rajoituksiin tai vuorojen äkillisiinkin perumisiin.
 7. Seuraamaan aktiivisesti terveydentilaansa ja ottamaan yhteyttä lääkäriin, mikäli epäilee kärsivänsä koronaviruksen aiheuttamista oireista.

Linkkejä venäjänkielisiin lähteisiin

Linkkejä suomenkielisiin lähteisiin

Puhelinnumerot ja yhteystiedot

 • Yleinen hätänumero Venäjällä: 112
 • Ambulanssi: 103
 • Valtakunnallinen neuvontapuhelin: 8 800 2000 112
 • Moskovan neuvontapuhelin: +7 495 870 4509 (8-21)
 • Suomen ulkoministeriön päivystysnumero: +358 9 1605 5555 (24/7, vain hätätapauksissa)

Koronaviruspotilaita hoitavat yksityisklinikat

Moskovassa

Venäjän suurin yksityisklinikkaketju Medsi on varustanut yhden Moskovassa sijaitsevan klinikkansa koronavirus- ja keuhkokuumepotilaiden hoitoon soveltuvaksi.

koronavirukset