Pietarissa usein kysytyt kysymykset koronapandemian aikaan

Pietarissa usein kysytyt kysymykset koronapandemian aikaan

Koronapandemian aikaan Suomen Pietarin-pääkonsulaatille on esitetty paljon kysymyksiä liittyen mm. rajojen avautumiseen ja viisumeihin.

Alla vastauksia kysymyksiin, jotka koskevat Pietarin pääkonsulaatin toiminta-aluetta.

 

Milloin voin taas hakea Suomen myöntämää turistiviisumia?

Koronavirustilanteen vuoksi Suomen viisuminanto on toistaiseksi jäissä muiden kuin erityisryhmien osalta.

Koronapandemian aikaan erityisryhmien viisumihakemukset (diplomaatti- ja virkapassien haltijat, Suomen kansalaisten lähisukulaiset, Suomeen hautajaisiin menijät ja kv-rahtiliikenteen kuljettajat) vastaanotetaan edustustoissa vain ajanvarauksella. Hakemusten edustustokohtaiset vastaanottoajat, yhteystiedot ja lisätiedot täältä.

 

Olen jättänyt viisumihakemuksen ennen viisuminmyönnön keskeyttämistä. Milloin saan dokumenttini takaisin?

Kaikki pääkonsulaatin vastaanottamat dokumentit käsitellään viisumintoimintojen keskeyttämisestä huolimatta. Valmiit dokumentit voi noutaa seuraavasti:

  • Jos hakemus on jätetty pääkonsulaattiin, voi valmiit dokumentit noutaa samasta paikasta.
  • Jos hakemus on jätetty viisumikeskukseen, voit noutaa dokumenttisi viisumikeskuksesta ajanvarauksella.  Suomen viisumikeskukset Venäjällä eivät toistaiseksi ota vastaan uusia hakemuksia. Asiasta lisää täällä. Pyydämme hakijoita seuraamaan viisumikeskuksen verkkosivuja.

 

Voinko jättää viisumi- tai oleskelulupahakemuksen nyt?

Tietyt erityisryhmät voivat jättää viisumihakemuksen. Katso lisää täältä.

 

Oleskelulupahakemuksia otetaan vastaan. 

Ajanvaraus  tunnistautumiseen tehdään sähköisessä ajanvarauspalvelussa.

Linkki ulkoministeriön tiedotteeseen: https://um.fi/ajankohtaista/-/asset_publisher/gc654PySnjTX/content/suomi-avaa-rajoitetusti-oleskelulupahakemusten-vastaanottoa-edustustoissa

 

Pidennetäänkö Suomen myöntämiä Schengen-viisumeita koronapandemian vuoksi?

Viisumikysymyksissä Suomi noudattaa Schengen-sopimuksen viisumisäännöstöä, jonka mukaan diplomaattinen edustusto ei voi pidentää viisumin voimassaoloaikaa tai siirtää viisumin alkamisaikaa myöhäisemmäksi.

Koronaviruspandemian vuoksi Suomi ja Venäjä ovat asettaneet rajoituksia maahan tuloon ja maasta poistumiseen. Mikäli viisumin käyttö ei tästä syystä onnistu ja viisumin voimassaoloaika loppuu, tulee hakea uutta viisumia.

 

Milloin Suomen raja aukeaa?

Valtioneuvosto linjasi 11. syyskuuta rajaliikenteen rajoituksista, jotka tulevat voimaan 19. syyskuuta.

Lisätietoja Schengen-ulkorajan ml. Suomen ja Venäjän välisen rajaosuuden avautumisesta matkailulle ei tällä hetkellä ole. Suomen edustustot tiedottavat Suomen ja Venäjän välisen matkustajaliikenteen alkamisesta sosiaalisen median alustoilla sekä tällä sivustolla kun tietoa ilmaantuu.

Venäjän rajan toimintaa koskevista rajoituksista sekä Venäjän rajaviranmaisten toimintaa koskevissa asioissa tulee kääntyä Venäjän FSB:n Rajavartiopalvelun puoleen. 30.3. Venäjä kielsi omien kansalaistensa poistumisen maasta (pl. kaksoiskansalaiset ja ulkomaisen oleskeluluvan haltijat, jotka saavat poistua Venäjältä  kertaluontoisesti pysyvään asuinmaahansa). 8.6. alkaen Venäjän kansalaiset ovat voineet poistua Venäjältä työskentelemään, opiskelemaan, hoitamaan terveyttään tai tullakseen hoivaa tarvitsevien omaisten luokse. Vastaavasti muiden maiden kansalaiset pääsevät Venäjälle hoitamaan terveyttään tai hoivaa tarvitsevien omaisten luokse. (Lähde)

 

 

Viisumi- ja oleskelulupa-asioihin vastaamme osoitteesta [email protected].

Vastaukset yleisesti Venäjää koskeviin kysymyksiin mm. rajojen avautumisesta löydät täältä.