Jalkapallon EM-kilpailut Pietarissa - huomioi voimassa olevat matkustussuositukset

Jalkapallon EM-kilpailut Pietarissa - huomioi voimassa olevat matkustussuositukset

Pietari on yksi kaupungeista, jossa pelataan miesten jalkapallon Euroopan-mestaruuskilpailut (EURO2020) 12.6.-2.7.2021. Kokoamme tähän uutiseen hyödyllistä tietoa maahantulosääntöihin, matkustamiseen ja koronavirustilanteeseen liittyen. Tekstin viimeinen päivitys on tehty kesäkuussa 2021.

Kootut matkustusvinkit #EURO2020 -bannerikuva

Matkustussuositukset ovat voimassa – matkustuspäätöstä arvioitava tarkkaan

Koronaviruspandemiasta johtuen ulkoministeriön matkustamista koskeva yleissuositus EU-ja Schengen-alueella on "noudata erityistä varovaisuutta". Eu- ja Schengen-alueen ulkopuolisissa maissa yleissuositus on "vältä tarpeetonta matkustamista". Ulkoministeriön matkustussuosituksen löydät ulkoministeriön verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jokaisen on syytä harkita matkaa tarkkaan. Jos päätät lähteä kisamatkalle, tutustu Suomen ja Venäjän maahantulosääntöihin ja noudata viranomaisten koronaohjeistuksia koko matkan ajan. Huomioi myös THL:n testaus- ja karanteeniohjeistus(Linkki toiselle verkkosivustolle), kun palaat Suomeen.

Suosittelemme valitsemaan matkustusmuodon ja matkatoimiston tai -operaattorin, joka vastaa osaltaan koronaohjeiden noudattamisesta. Matkatoimistoista ja vastuullisesta matkailusta voi olla yhteydessä Suomen matkailualan liitto SMAL:iin(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Jos päätät matkustaa, huomioi, että koronaa ja matkustusta koskevat ohjeistukset ja rajoitukset saattavat muuttua äkillisesti ja ennalta arvaamattomasti. Tarkista ajantasaiset korona- ja maahantulorajoitukset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta.

Suomeen palaavien matkustajien on hyvä rekisteröityä FINENTRY -palveluun, josta saa tietoa ja toimintaohjeet koronavirustestauksiin ja omaehtoiseen karanteeniin liittyen. FINENTRY –palvelun verkkosivuilla (Linkki toiselle verkkosivustolle) voi varata ajan Suomessa tehtävään koronavirustestiin.

Tällä sivulla:

Ennen matkaa

Matkustussuositukset ja -turvallisuus:

Ennen matkaa muista matkustuksen neljä M-kirjainta: matkustustiedotteet, matkustusilmoitus, matkavakuutus ja matkustusasiakirjat.

Venäjän koronatilanne:

Maailmanlaajuinen koronaviruspandemia jatkuu edelleen myös Venäjällä ja on monin paikoin edelleen vaikea. Tilanne ja rajoitukset voivat vaihdella alueittain.
Pietarissa ilmaantuvuus on Suomea korkeammalla tasolla (17.6. 14vrk ilmaantuvuus 100 000 henkeä kohti oli Pietarissa 226) ja kaupungin ihmisistä vasta pieni osa on rokotettu (17.6. 14,17% pietarilaisista on saanut ensimmäisen rokotteen).

Kaikkien kisamatkustajien kannattaa seurata viranomaisten ja UEFA EURO2020:n tiedotusta, koska ohjeistukset saattavat muuttua pikaisellakin aikataululla.

Pietarin kaupunginhallinto on päättänyt kiristää koronarajoituksia 17.6 alkaen. Rajoitukset kohdistuvat muun muassa seuraavasti:

​​​​

Matkustaminen:

Rajanylityksen dokumentit:

 • Pietariin on nykytietojen mukaan mahdollista matkustaa maarajan kautta 29.5. -12.7. välisenä aikana Fan ID-asiakirjalla, jonka voi saada, mikäli on hankkinut liput Pietarissa pelattavaan otteluun. Lisätietoa FAN-ID sivuilla.(Linkki toiselle verkkosivustolle) Venäjän viranomaiset ovat vahvistaneet, että Fan ID:llä voi matkustaa rajan yli. Lisätietoa Venäjän viranomaisten sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle).
  Venäjälle matkustamista varten tarvitaan lähtökohtaisesti viisumi, mutta ottelulipun hankkineet matkaajat voivat rekisteröityä Fan ID -kisapassin haltijoiksi ja matkustaa sen avulla viisumivapaasti Venäjälle. Fan ID toimii monikertaviisumina, jolla voi matkustaa Venäjälle ja takaisin useamman kerran kaikilla kulkuvälineillä kisojen alla. Venäjän viranomaisten mukaan rajanylitykseen tarvitaan vain Fan ID, passi sekä enintään 72 tuntia vanha negatiivinen PCR-testi, jonka kieli voi olla venäjä tai englanti. Ulkomaalaisilta vaaditaan negatiivinen PCR-testitulos Venäjälle saavuttaessa huolimatta siitä, minkä rajapisteen kautta saapuu. Venäjän terveysviranomaisten mukaan vain negatiivinen PCR-testi kelpaa rajalla, eikä todistukseksi sen sijaan kelpaa esim. rokotustodistus tai todistus sairastetusta koronataudista.
 • Venäjän viranomaisilta saadun tiedon mukaan kaikki ulkomaan kansalaiset testataan ilmaiseksi Venäjän rajalla miesten jalkapallon EM-turnauksen aikana aiemmasta PCR-testistä huolimatta. Tietojemme mukaan Venäjän rajalla tehtävä testaus ei korvaa vaatimusta etukäteen tehtävästä PCR-testistä. Testaus pidentää rajatarkastukseen kuluvaa aikaa, joten matkustamiseen ja rajanylitykseen kannattaa aikaa varata reilusti. Testitulos ilmoitetaan matkustajalle vain siinä tapauksessa, että se on positiivinen.
 • Fan ID lähetetään sähköpostiin, josta se on tulostettava A4-muodossa ja esitettävä rajalla passin kanssa.
  Fan ID:lla tehtäviä rajanylityskertoja ei ole rajoitettu eikä sitä, mistä ja millä kulkuneuvolla rajan voi ylittää. Rajaliikenteessä voi kuitenkin koronapandemian vuoksi olla sekä Suomen että Venäjän viranomaisten rajoituksia.
 • Venäjän viranomaisilta ja Fan ID –verkkosivujen asiakaspalvelusta saadun tiedon mukaan matkustaessa Venäjälle Fan ID:llä riittää, että passi on voimassa vain matkan ajan, mikä poikkeaa normaalista viisumikäytännöstä. Suosittelemme kuitenkin, että passi on voimassa vähintään 6 kk matkan päättymisen jälkeen.
 • Yleensä Venäjälle tarvitaan viisumi, poikkeuksena aiemmin mainittu Fan ID.  Venäjän Helsingin-suurlähetystön verkkosivuilla (Linkki toiselle verkkosivustolle)kerrotaan viisumeista.
 • Jos matkustat Venäjälle normaalisti viisumilla, passin tulee olla voimassa 6 kuukautta viisumin viimeisestä voimassaolopäivästä. Viisumisääntöjen mukaan rekisteröinti tulee tehdä seitsemän arkipäivän kuluessa maahan saapumisesta. Tarkista etukäteen, minkä rajojen kautta rajanylitys viisumilla onnistuu rajoitusten aikana.
 • Venäjän rajalla matkustajien tulee täyttää terveystietolomake, jonka voi rajanylitystä nopeuttaakseen myös tulostaa ja täyttää etukäteen. Venäjän viranomaisten terveystietolomakkeen maahan saapuville löydät täältä(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Millä kulkuvälineellä rajan yli?

 • Ota matkustaessasi huomioon, että eri operaattoreilla ja matkanjärjestäjillä voi koronaviruspandemian vuoksi olla omia terveysturvavaatimuksiaan. Ota niistä selvää hyvissä ajoin etukäteen.
 • Terveysturvallisuusvaatimukset saattavat olla erilaiset riippuen siitä, saavutko Venäjälle lentokoneella vai maarajaa pitkin.
 • Junien, bussien ja henkilöautojen lisäksi myös risteilyalukset ylittävät maarajan, joten kaikkien näiden kulkuvälineiden käyttöä rajan ylittämisessä on rajoitettu.
 • VR on ilmoittanut, että koronatilanteesta johtuen henkilöjunaliikennettä ei avata jalkapallon EM-kisoihin Venäjälle. Lisätietoa VR:n sivuilla(Linkki toiselle verkkosivustolle).
 • Lentoliikenne Pietariin ja Moskovaan on palautunut osittain jo tammikuussa 2021 (27. tammikuuta), ja Venäjä on käynnistänyt viisumien myöntämisen Suomen kansalaisille ja Suomessa pysyvästi oleskeleville.
 • Jos autoilee perille asti, mukaan täytyy varata ajokortti, rekisteriote, vakuutustodistus, kaksi kappaletta täytettyjä tullauslomakkeita sekä maastavientivaltakirja siinä tapauksessa, jos auto on rahoitusyhtiön omistama. Tie Suomesta Pietariin on hyväkuntoinen, mutta liikenteessä kannattaa olla varovainen. Parkkipaikan löytäminen voi Pietarissa olla haastavaa, mutta vaihtoehtoja kannattaa tiedustella majoituspaikasta. Ruuhkiin rajanylityspaikoilla kannattaa varautua.
 • Venäjän Rajan ohjeet liittyen rajanylitykseen koronaviruspandemian aikana löydät venäjäksi Venäjän Rajan verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle).
 • Suomen Rajan ohjeet rajanylitykseen koronaviruspandemian aikana löydät Suomen Rajan verkkosivuilta. (Linkki toiselle verkkosivustolle)
 • Suomen Raja on tiedottanut 3.6.2021, että Pietarissa pelattavien jalkapallon EM-kisojen kisaturistien rajanylitysten terveysturvallisuuden, hallitun maasta poistumisen ja maahan saapumisen varmistamiseksi Nuijamaan ja Vaalimaan rajanylityspaikat ovat avoinna poikkeuksellisesti seuraavina ajankohtina:

Rajanylityksen tullausohjeistuksia

Miten toimin Pietarissa kisojen aikana

Miten toimia hätätilanteessa:

Edustustojen avusta hätätilanteessa (esimerkiksi passin kadotessa) voit lukea ulkoministeriön verkkosivuilta. Tallenna puhelimeesi etukäteen tärkeät numerot.

Ota matkustusasiakirjoistasi (passin kuvasivu, viisumi, FAN ID, e-viisumilomake) kopiot ja säilytä niitä eri paikassa kuin alkuperäisiä. Kopiot nopeuttavat asiakirjojen hankkimista kadonneiden tilalle.

Jos passisi katoaa, tee välittömästi rikos- tai katoamisilmoitus lähimmälle poliisiasemalle. Saat mukaasi tutkintapöytäkirjan - tarvitset sitä hakiessasi uutta passia ja mahdollista vakuutuskorvausta. Suosittelemme yleensäkin passikopion mukana pitämistä kaupungilla. 

Pietarissa lähimmän poliisiaseman löytämisessä auttaa kaupungin turistitoimisto. Kaupungin turistitoimistojen verkkosivuilta löydät toimistojen sijainnit.(Linkki toiselle verkkosivustolle) Kadonneita asiakirjoja voi tiedustella löytötavaratoimistoista virka-aikana:

 • Sisäministeriön löytötavaratoimisto (Stol nahodok GUVD) puh. +7-812-573 3059, os. ulitsa Zaharevskaja 10, Pietari.

 

Jos passia ei löydy, ota yhteys Suomen edustustoon.

 

Yleinen hätänumero Venäjällä on 112
Suomen ulkoministeriön 24/7-päivystysnumerosta +358 9 160 55 555 saa konsuliapua ympäri vuorokauden
Pääkonsulaatin konsuliosasto palvelee ajanvarauksella klo 9.00 - 12.00 ja 13.00 - 15.00. Ajanvarauksen voi tehdä sähköpostitse [email protected] tai puhelimitse +7 812 331 7600

Linkkejä terveydenhuoltoon liittyen:

 Koronatesti Pietarissa

 • Koronatestin voi tehdä yksityisillä klinikoilla varsin kohtuulliseen hintaan Pietarissa.

 • Koronatesteihin tulee tehdä ajanvaraus. Riippuen klinikasta voit varata ajan koronatestiin netissä tai puhelimitse.

 • Klinikoiden verkkosivuilla ajanvaraus on lähtökohtaisesti venäjäksi. Osalla klinikoista on kuitenkin kielitaitoista henkilökuntaa. Verkkosivut ja yhteystiedot alla:

 • Gemtest(Linkki toiselle verkkosivustolle) klinikan koronatestivaraussivu (englanniksi)
 • Medem(Linkki toiselle verkkosivustolle) klinikan koronatestivaraussivu, puhelinnumero +7 (812) 607-13-89.
 • Lahta(Linkki toiselle verkkosivustolle) klinikan koronatestivaraussivu, puhelinnumero +7 (812) 640-28-68.
 • Euromed(Linkki toiselle verkkosivustolle) klinikan koronatestivaraussivu, puhelinnumero +7 (812) 327 03 01
 • Helix(Linkki toiselle verkkosivustolle)  klinikan koronatestivaraussivu, varaus vain verkossa
 • Klinikoilla voi olla eri ohjeita, mitä tarvitset koronatestiin saapuessasi, tarkistathan siis ohjeet aikaa varatessasi. Kannattaa kuitenkin ottaa aina mukaan passi. Varmista ennen testiä, vaatiiko klinikka myös rekisteröintitodistuksen/maahantulokortin.
 • Useiden klinikoiden verkkosivuilla ohjeistetaan, että ennen koronatestiä on hyvä olla syömättä, juomatta tai tupakoimatta vähintään yksi tunti. Klinikat ohjeistavat, että nenäsumutteiden tai -tippojen käytöstä on hyvä olla kulunut vähintään neljä tuntia testiin tultaessa. Tarkasta ajanvarauksen yhteydessä tai klinikoiden sivuilta tarkemmat ohjeet.
  • Huomioithan, että useimmat venäläiset PCR-testit suoritetaan tavallisesti nenänielunäytteenä.                                                                             
  • Muutama sana, jotka auttavat tilauksen alkuun myös venäjäksi:                                                                                                                                                                 
   • PCR-testi ja virallinen testitodistus = ПЦР-тест и официальная справка (ptsr-test i ofitsialnaja spravka)
   •  Ajanvaraus / Varaa aika =  запись/записаться (zapis’)/zapisatsja)
   • Lääkäriasema = Диагностический центр (diagnostitšeski tsentr)
   • Testipäivämäärä ja -aika = Дата и Время (data i vremja)
   • Sukunimi = Фамилия (familija)
   • Etunimi = Имя (imja)
   • Toinen nimi/Isännimi= Отчество (otšestvo)
   • Syntymäaika = Дата рождения (data roždenija)
   • Sukupuoli, mies/nainen = Пол, Мужской/Женский (pol, myžckoi/ženski)
   • Puhelinnumero = Мобильный телефон (mobilnyi telefon)
   • Sähköposti = электронная почта (elektronnaja potšta)
   • Henkilöllisuustodistuksen tyyppi = Тип документа (tip dokumenta)
   • Ulkomainen passi = Паспорт иностранного гражданина (pasport inostrannogo graždanina)
   • Henkilöllisuustodistuksen (passin) numero = Серия и номер документа (serija i nomer dokumenta)
   • Henkilöllisuustodistuksen (passin) myöntöaika = Дата выдачи документа (data vydatši dokumenta)
   • Mikä viranomainen on myöntänyt henkilöllisuustodistuksen (passin) = Кем выдан документ (kem vydan dokument)
   • Rekisteröitymisosoite Venäjällä = Адрес регистрации (adres registratsii)
   • Saapumispäivä (Venäjälle) = Дата прибытия (data pribytija)
 • Stadionilla voi olla koronarokotuspisteitä. Jos päätät ottaa rokotteen, jota ei ole vielä hyväksytty käyttöön Suomessa, niin muista varmistaa vakuutusyhtiöltäsi etukäteen käytänteet mahdollisten sivuvaikutusten tai ongelmatilanteiden varalta.

Mahdollinen koronatartunta Venäjällä

Huomioithan, että Venäjän terveysviranomaisilta saamamme tiedon mukaan  positiivinen tulos koronatestistä johtaa karanteeniin, jonka aikana maasta poistuminen ei välttämättä ole mahdollista. Mikäli henkilöllä vahvistetaan koronatartunta, niin hänet viedään lähtökohtaisesti sairaalahoitoon. Mikäli henkilö asuu yksityismajoituksessa, niin Venäjän viranomaiset käyttävät tapauskohtaista harkintaa ja ratkaisevat saako henkilö sairastaa koronaa yksityismajoituksessa, vai viedäänkö hänet sairaalaan. Koronaan sairastunut henkilö ei voi jatkaa majoitusta hotellissa.

Mahdollisuus poistua maasta voi riippua myös oman vakuutusyhtiön lääkäristä ja hoitavasta lääkäristä sekä siitä, katetaanko siirto Suomeen esimerkiksi ambulanssilla tai ambulanssilennolla. Jos siis sairastut, niin on hyvä varautua pidempään maassaoloon, sillä sairaana ei saa matkustaa. Ennakkoon on hyvä myös varmistaa omasta vakuutusyhtiöstä tällaisten tilanteiden vakuutuskattavuus.

Venäjän viranomaisilta saadun tiedon mukaan myös sairastuneen kanssa kontaktissa olleet henkilöt voidaan asettaa kahden viikon karanteeniin. 

Kehotamme matkailijoita vastuullisuuteen ja tekemään koronatestin matalalla kynnyksellä.

Linkkejä UEFA:n viralliseen kisainfoon:

Mitä huomioida, kun palaat Suomeen

Ulkomailta palaavien tulee huomioida THL:n karanteeniohjeistus. THL:n karanteeniohjeistus löytyy THL:n verkkosivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle).

 

 • Tarkista etukäteen, mitä matkustus- ja terveysturvallisuusdokumentteja sinun tulee esittää matkustusvälineeseen päästäksesi sekä rajalla. Koronaviruspandemiatilanteesta johtuen vaatimukset voivat muuttua, ja eri matkustusoperaattoreilla voi olla eri käytänteitä.
 • Rekisteröidy FINENTRY -palveluun osoitteessa finentry.fi (Linkki toiselle verkkosivustolle)

Lisätietoa miesten jalkapallomaajoukkueesta ja kisamatkoista