Hyvä tietää

Asemapaikan sijainti

Romania sijaitsee Kaakkois-Euroopassa, Tonavan alajuoksun varrella ja Mustanmeren länsirannalla. Rajanaapurit ovat pohjoisessa ja idässä Ukraina ja Moldovan tasavalta, lännessä Unkari ja Serbia sekä etelässä Bulgaria.

Asuminen, asunnot

Asumiskustannukset nousivat voimakkaasti vuoteen 2009 saakka etenkin pääkaupungissa ja sen lähiympäristössä, sillä sekä asuntojen vuokrat että lämmitys-, kaasu- ja vesimaksut kallistuivat. Talouskriisin seurauksena sekä asuntojen hinnat että vuokrat ovat kuitenkin siitä lähtien selkeästi laskeneet. Alin taso lienee saavutettu kesään 2013 mennessä, ja hintojen sekä vuokrien odotetaan lähtevän vähitellen hitaaseen nousuun.

Edustustot

  • Edustustot Romaniassa http://www.mae.ro/en/foreign-missions

Hankinnat

Kaikki tarpeelliset hankinnat ovat mahdollisia pääkaupungissa Bukarestissa. Maaseudulla kaupat ovat harvemmassa.
Bukarestissa on useita suuria kauppakeskuksia, joissa myydään sekä tunnettuja ulkomaalaisia että paikallisia tuotemerkkejä. Uusia kauppakeskuksia on viime vuosina avattu tiheään tahtiin. Yksi suurimmista kauppakeskuksista on yli 220 liikettä käsittävä Băneasa Shopping City.
Elintarvikkeiden saatavuus on erinomainen. Laajoja kauppaketjuja ovat esim. Billa, Carrefour, Cora, Kaufland ja Mega Image.
Kaupat ovat arkena auki myöhään iltaan ja sulkevat ovensa useimmiten klo 20:n ja 22:n välillä. Erikoisliikkeet sulkevat aiemmin. Myös sunnuntaisin useimmat kaupat pitävät ovensa auki.

Kansalliset vapaapäivät

  • 1.−2. tammikuuta: uusivuosi
  • huhti–toukokuu: ortodoksinen pääsiäinen (ajankohta poikkeaa usein Suomen pääsiäisestä)
  • 1. toukokuuta: työn päivä
  • 1. joulukuuta: kansallispäivä, Ziua Naţionala
  • 25.–26. joulukuuta: 1. ja 2. joulupäivä

Koulut ja opiskelu

Käymälät

Käymälät ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa tasokkaissa ravintoloissa ja hotelleissa, mutta julkiset käymälät voivat olla hyvinkin epäsiistejä. Useissa julkisissa käymälöissä, esimerkiksi asemilla, kerätään yhden tai kahden lein maksu. Etenkin juna-asemilla voi törmätä epäsiisteihin vessoihin, joissa on ainoastaan reikä maassa pöntön sijaan.

Lemmikit

EU:n alueella on käytössä yhteinen lemmikkieläinpassi. Evira  antaa lisätietoa lemmikkieläinten maahantuonnista ja lemmikkieläinpassista.
http://www.evira.fi/portal/

Majoitus

Romaniassa on kattavasti hotelleja, hostelleja ja majataloja.
Bukarestissa on useita viiden tähden hotelleja, joissa yöstä saa maksaa satoja euroja, mutta myös hostelleja, joista yöpaikan saa kymmenellä eurolla. Maaseudulla monet yksityiset henkilöt tarjoavat majoituspalveluja kotonaan.

Mitat ja painot

Romaniassa on käytössä metrijärjestelmä.

Pankit

Pankkeja on Bukarestissa kattavasti, mutta maaseudulla ja pienemmissä kaupungeissa vähemmän. Useimpien pankkien automaateista voi nostaa rahaa Visalla, Visa Electronilla ja Mastercardilla. Western Union -rahalähetyspisteitä ja rahanvaihtoliikkeitä on kaupungeissa runsaasti.

Parturi-kampaamot

Parturi-kampaamoiden hinnat vaihtelevat suuresti.Halvimmillaan hiukset voi leikkauttaa jopa kolmella eurolla.

Posti

Postiliikennettä Romaniassa hoitaa Poşta Română. Postimerkkejä myydään vain posteissa ja postilaatikon löytää helpoiten postin ulkopuolelta. Postin kulku Suomen ja Romanian välillä saattaa kestää jopa noin viikon.

Puhelimet

Puhelinyhteydet toimivat Romaniassa suhteellisen hyvin. Ajoittain puhelut voivat kuitenkin yhdistyä väärin tai vieraan numeron kautta. Tekstiviestit eivät aina saavu perille. Romanian kansainvälinen suuntanumero on +40.

Ravinto

Bukarestissa on melko paljon eritasoisia ravintoloita. Romanialaisten ravintoloiden lisäksi löytyy kaupungista makunautintoja eri puolilta maailmaa. Ravintoloiden hintataso vaihtelee suuresti ja ateriahinnat alkavat halvimmissa paikoissa 4-5 eurosta.

Rekisteröity parisuhde

Seksuaalivähemmistöjä koskevaa lainsäädäntöä on jonkin verran kehitetty, ja heidän oikeuksiaan on parannettu 2000-luvulla. Pääosin Romaniassa suhtaudutaan kuitenkin edelleen konservatiivisesti samaa sukupuolta oleviin pareihin eikä rekisteröityä parisuhdetta tunneta laissa.
GayFest-paraati järjestetään vuosittain touko−kesäkuussa Bukarestissa.

Sähkövirta

Romaniassa käytetään samaa sähkövirtaa kuin Suomessa eli 220 volttia. Myös pistorasiat ovat samanlaiset kuin Suomessa.

Terveydenhuolto

Suomessa asuvalla on oikeus sairaanhoitoon Romaniassa tilapäisesti oleskellessaan. Oikeus sairaanhoitoon osoitetaan eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Sairaustapauksissa on esitettävä sairaanhoidontuottajalle eurooppalainen sairaanhoitokortti ja pyydettävä hoitoa Euroopan unionia koskevien sosiaaliturvamääräysten perusteella.

Valokuvaaminen

Valokuvaaminen on kiellettyä vain erikseen määrätyillä alueilla, lähinnä sotilasalueilla. Metroasemilla on valokuvauskielto samoin kuin joissain ostoskeskuksissa ja kaupoissa. Joissain turistikohteissa valokuvien ottamisesta peritään erillinen valokuvausmaksu.

Valuutta

Romanian valuutta on Romanian leu (monikossa lei), jonka kansainvälinen valuuttatunnus on RON.
Lei-setelit ovat arvoltaan 500, 100, 50, 10, 5 ja 1 leitä. Lei jakaantuu 100 baniin. Banin kolikot ovat arvoltaan 50, 10, 5 ja 1 bania. Pienemmät kolikot jätetään usein pois esimerkiksi vaihtorahoista.

Talouskriisin vaikutuksesta Romanian hallitus on todennut aiemman tavoitteen liittymisestä euroalueeseen 2015 epärealistiseksi. Uutta tavoitetta ei ole toistaiseksi asetettu.

Vapaa-aika

Korkeakulttuurin osalta Bukarestin kulttuurielämä on varsin vilkas ja korkeatasoinen. Oopperasta, baletista, teatterista, elokuvista ja konserteista voi halutessaan nauttia useita kertoja viikossa. Lippuja on helppo saada ja hinnaltaan ne ovat erittäin edullisia. Teatterissa käymistä saattaa ulkomaalaisilla tietysti rajoittaa kielitaidon puute.
Iltaelämää voi viettää lukuisissa baareissa, klubeissa, diskoissa ja kaupungin useassa eri kasinossa. Ilta alkaa Bukarestissa kuitenkin latinalaiseen tapaan vasta keskiyön tienoilla.
Kaupungin suuret puistoalueet tarjoavat keväisin, kesäisin ja syksyisin hyvät mahdollisuudet ulkoiluun. Kaupungista löytyy myös eritasoisia kunto- ja aerobicsaleja sekä uimahalleja.

Hyvä tietää