Nyheter om coronaläget i Rumänien

Nyheter om coronaläget i Rumänien

Finland har placerats på Rumäniens gröna lista från och med den 5 september. De som kommer in i landet från Finland placeras inte i hemisolering och behöver inte visa ett negativt PCR-test på gränsen. Kommersiella utrymmen, evenemang och samlingar påverkas av coronabegränsingar i enlighet med provinsens incidenstal. Utegångsförbudet är i kraft på givna dagar då incidenstalet är över 6/1000.

Anvisningar för inresande

Rumänien har ändrat sina inresebestämmelser för att hindra coronavirusets spridning. Restriktioner har införts på basis av ursprungsland, nationalitet(Länk till en annan webbplats.) och resrutt. 

De rumänska myndigheterna kategoriserar länder som de gröna, gula och röda kategorierna. De som kommer in i landet från de gröna länderna placeras inte i hemisolering och behövs inte visa ett negativt PCR-test på gränsen, bara om ett flygbolag föruttsättas det. Alla som anländer till Rumänien från de gula länderna placeras i hemisolering i 14 dagars tid om de inte har ett negativt PCR-test som är högst 72 timmar gammalt. Med ett negativt PCR-test undviker man hemisoleringen. Inresande från de röda länderna  förutsätter ett negativt testresultat och hemisolering. De som har tagit COVID-vaccinet minst 10 dagar innan de kommer in i Rumänien och de som har haft COVID under de senaste 14-180 dagar behöver inte visa ett negativt PCR-test eller stanna i hemisolering. 

I detta fall, när en passagerare anländer till Rumänien måste hen fylla i ett formulär som frågar t.ex. kontaktuppgifter och adressen från vilken resenären kan nås under sin vistelse i Rumänien. De som inte har den möjligheten anvisas till ett avgiftsbelagt karantäncenter. Om man bryter mot hemisoleringsordern placeras man i avgiftsbelagt karantäncenter och dessutom kan böter eller till och med fängelse för spridning av infektionssjukdomar åläggas.

En lista över gröna, gula och rödä länder (på rumänska)(Länk till en annan webbplats.). Listan uppdateras varje vecka. Finland är på gröna listan.

Då passagerarna lämnar flygplanet visas de i enlighet med trafikljusmodellen antingen till en grön, gul eller röd linje, beroende på den epidemiologiska situationen i ursprungslandet. Härifrån fortätter man till gränskontrollen, där personalen kontrollerar vaccinationsintyget eller ett övrigt tillämpligt intyg genom att scanna QR-koden. Myndigheternas kodläsare har varit I I gränskontrollens bruk från och med 1.7.2021 och de som anländer till Rumänien kan visa intyget antingen i digitalisk form, från mobilen eller i pappersformat.

De som anländer till Rumänien från de gula eller röda länderna inte placeras i hemisolering om de stannar i Rumänien i högst 24 timmar och de presenterar ett negativt testresultat från de senaste 72 timmarna.

Öppna gränsstationerna och information om gällande gränsformaliteter finns på de rumänska gränsmyndigheternas webbplats(Länk till en annan webbplats.).

På flygplatserna görs temperaturmätningar, och man bör vara på plats minst tre timmar före flygets avgång på grund av undantagsförhållandena. Munskydd är obligatoriskt och flygplatsmyndigheternas anvisningar ska följas:

https://www.bucharestairports.ro/ro/recomandari-coronavirus(Länk till en annan webbplats.)

https://www.bucharestairports.ro/en/measures-since-may-15(Länk till en annan webbplats.) 

Begränsningar

Rumäniens coronabegränsingar har blivit strängare från och med september 2021. Det är obligatoriskt att använda skyddsmasker som täcker ansiktet t.ex. då man vistas inomhus, i massevenemang, på torg och vid kollektivtrafikstationer samt inom 25 meters avstånd utanför dem. Dessutom bör man använda skyddsmask inom 50 meters avstånd från skolor och övriga skollokaler. Det är obligatoriskt att använda mask inom- och utomhus i alla offentliga platser när incidenstal är över 6/1000.

Noggrannare begränsingar beror på provinsernas incidenstal:

Incidenstal 2-3/1000

Restauranger, barer, caféer osv. kan vara öppna mellan kl 05-02 och kunderna har inget behov av ett coronaintyg. Den tillåtna mängden publik på evenemang och samlingar begränsas. Ingen inverkan på butikernas öppetider.

Incidenstal 3-6/1000

Restauranger, barer och caféer kan vara öppna med 50 procents kapacitet mellan kl 05-02 med ett coronaintyg som bevisar att vaccinet fåtts för minst 10 dagar sedan, ett negativt covid-19-test eller ett intyg över genomliden coronavirussjukdom. Evenemang får ordnas med begänsningar på kapacitet och mängden publik.

Incidenstal 6-7,5/1000

Det är obligatoriskt att använda mask inom- och utomhus i alla offentliga platser. Utegångsförbud på fredagar, lördagar och söndagar mellan kl 20-05. Utegångsförbud gäller inte de som har fått en godkänd vaccinationsserie mot coronaviruset minst 10 dagar innan eller har ett intyg över att de har haft covid-19 högst sex månader tidigare. Ovaccinerade kan röra sig ute endast ifall de har en tvångsmässig anledning och då krävs även en ifylld utredning(Länk till en annan webbplats.). Butiker och tjänster kan vara öppna dagligen ända till kl 22. Vaccinerade eller personer som har haft coronavirusinfektion minst 6 månader innan får gå till  restauranger, kaféer och gym, som fungerar med 50 % kapacitet. Negativt testresultat berättigas inte till inträde till restauranger eller andra inte-obligatoriska serviceplatser. Barer och nattklubbar är stängda. Privata evenemang, teaterföreställningar, konserter, sportevenemang etc. kan fungera med 50% kapacitet men bara för vaccinerade eller personer som har haft coronavirussjukdom inom de senaste 6 månader. Det maximala antalet av deltagare är 200.

Incidenstal 7,5/1000

Det är obligatoriskt att använda mask inom- och utomhus i alla offentliga platser. Utegångsförbud varje dag mellan kl 20-05. Utegångsförbud gäller inte de som har fått en godkänd vaccinationsserie mot coronaviruset minst 10 dagar innan eller har ett intyg över att de har haft covid-19 högst sex månader tidigare. Ovaccinerade kan röra sig ute endast ifall de har en tvångsmässig anledning och då krävs även en ifylld utredning(Länk till en annan webbplats.). Butiker och tjänster kan vara öppna dagligen ända till kl 22. Vaccinerade eller personer som har haft coronavirusinfektion minst 6 månader innan får gå till restauranger, barer, kaféer och gym, som fungerar med 50 % kapacitet. Negativt testresultat berättigas inte till inträde till restauranger eller andra inte-obligatoriska serviceplatser. Barer och nattklubbar är stängda. Privata evenemang, teaterföreställningar, konserter, sportevenemang etc. kan fungera med 50% kapacitet men bara för vaccinerade eller personer som har haft coronavirussjukdom inom de senaste 6 månader. Det maximala antalet av deltagare är 200.

Som huvudregel förblir skolorna öppna oavsett incidensantalet, om det inte finns fall av corona inom skolan.

Incidenstalen och coronastatistiken I landets olika provinser kan granskas på kartan (Länk till en annan webbplats.)(på rumänska). Observera, att de lokala myndigheterna kan tillämpa ovanstående regler och, om de vill, också genomföra ytterligare begränsningar. Ovanstående klassificering fungerar därför som en riktlinje som lokala myndigheter kan skärpa.

En karta över länens fall per 1000 (på rumänska).(Länk till en annan webbplats.)

Vaccinationer

Rumänien började COVID-19 vaccinationer i synkronisering med andra EU-länder den 27 december 2020. I den första fasen av vaccinationer vaccineras vårdpersonal. Fredag ​​15.1. började också fas 2, där vaccineras riskgrupper, äldre och socialt signifikanta individer. I mars började steg 3, där resten av befolkningen vaccineras.

I Rumänien finns Rovaccinare-portalen(Länk till en annan webbplats.), där människor som tillhör det rumänska sjukvården kan registrera sig och boka en tid för COVID-19-vaccination.

Utvecklingen av vaccinationer kan följas på den officiella webbplatsen för den rumänska regeringen(Länk till en annan webbplats.) (på rumänska).

Under rubriken "Ultimele informații oficiale" finns antalet angivna vaccinationer i avsnitt "Actualizare zilnică – evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID-19".

Länkar:

Government of Romania’s official COVID-19 page(Länk till en annan webbplats.) 

Ministry of Public Health(Länk till en annan webbplats.) 

Ministry of Public Health COVID-19 Guidance(Länk till en annan webbplats.) 

Romanian National Institute of Public Healthin ylläpitämä tartuntaseuranta(Länk till en annan webbplats.) 

•Department of Public Health http://www.dspb.ro/(Länk till en annan webbplats.) och http://www.cnscbt.ro/(Länk till en annan webbplats.)

•Department of Emergency Situations http://www.dsu.mai.gov.ro/(Länk till en annan webbplats.) och www.facebook.com/departamenturgente

Matei Bals National Institute of Infectious Disease – Bucharest (Länk till en annan webbplats.)

Romanian Border Police (Länk till en annan webbplats.)

European Center for Disease Prevention and Control (Länk till en annan webbplats.)

Ministry of Interior Affairs, Military Ordinances(Länk till en annan webbplats.)

Myndigheternas telefonjour:  0800 800 358 dagligen kl 8-23. I nödfall ring 112.

Ambassaden i Bukarest följer lägets utveckling och informerar om förändringar i sociala medier:
facebook.com/FinnishEmbassyBucharest
twitter.com/FinnishEmbRo

Här kan du läsa de finska myndigheternas meddelanden och få uppdaterad reseinformation:

Institutet för hälsa och välfärd THL Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL(Länk till en annan webbplats.)

Finlands gränsbevakningsväsende Suomen rajavartiolaitos(Länk till en annan webbplats.)

Ofta ställda frågor om coronaviruset Usein kysyttyä koronaviruksesta(Länk till en annan webbplats.)

Finlands utrikesministerium Suomen ulkoministeriö(Länk till en annan webbplats.)

Ambassadens undantagsöppettider och begränsningar i kundbetjäningen

På grund av coronasituationen håller Finlands ambassad i Rumänien öppet under begränsade tider och kundservice är öppet mellan kl 9-11. För tillfället behandlas inga inreseärenden. Passärendet behandlas endast efter överenskommelse genom att boka besöket på förhand. Vi besvarar e-post på adressen [email protected]

Reseanmälan

Ambassaden rekommenderar att alla som befinner sig i eller reser till landet gör en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).