Nyheter om coronaläget i Rumänien

Myndigheterna i Rumänien har beslutat att lyfta största delen av restriktionerna i samband med coronaviruset. Användningen av skyddsmasker rekommenderas.

Anvisningar för inresande

De som reser till Rumänien behövs inte mer att visa EU coronaintyg som bevisar antingen en full vaccinationsserie, ett intyg över en genomgången COVID-19-sjukdom eller ett negativt PCR-test. Karantän övervaknas inte. Insereanmälan krävs inte mer när man reser till Rumänien.

De öppna gränsstationerna och information om gällande gränsformaliteter finns på de rumänska gränsmyndigheternas webbplats.(Länk till en annan webbplats.)

Begränsningar

Användningen av skyddsmasker rekommenderas men är inte obligatoriskt.

Man kan besöka offentliga institutioner, affärer, köpcentrum, restauranger och evenemang utan EU:s coronaintyg (ett intyg över en COVID-19-vaccinationsserie, ett intyg över att man under de senaste 6 månaderna insjuknat eller ett högst 72 timmar gammalt negativt PCR-test).

Privata tillställningar är tillåtna högst för 200 personer. Antalet av deltagarna i sportevenemanger, bio och simhallar o.s.v. är nu 50% av maximum kapacitetet. Det finns inte restriktioner som gäller öppettider.

Rumäniskt hälsoministeriet rekommenderar alla att bära ansiktsmask på platser där många vistas samtidigt, test för personer med symtomen och frivillig karantän för personer med positivt testresultat fast dessa är inte längre obligatoriskt.

Vaccinationer

Rumänien inledde COVID-19 vaccineringen samtidigt som andra EU-länder den 27 december 2020. I den första fasen av vaccinationer vaccineras vårdpersonal. Fredag ​​15.1. började också fas 2, där vaccineras riskgrupper, äldre och socialt signifikanta individer. I mars började fas 3, där resten av befolkningen vaccineras.

I Rumänien finns Rovaccinare-portalen(Länk till en annan webbplats.), där människor som tillhör den rumänska sjukvården kan registrera sig och boka en tid för COVID-19-vaccination.

Utvecklingen av vaccinationer kan följas på den officiella webbplatsen för den rumänska regeringen(Länk till en annan webbplats.) (på rumänska).

Under rubriken "Ultimele informații oficiale" finns antalet angivna vaccinationer i avsnitt "Actualizare zilnică – evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID-19".

Länkar:

Government of Romania’s official COVID-19 page(Länk till en annan webbplats.)

Ministry of Public Health(Länk till en annan webbplats.)

Ministry of Public Health COVID-19 Guidance(Länk till en annan webbplats.)

Romanian National Institute of Public Healthin ylläpitämä tartuntaseuranta(Länk till en annan webbplats.)

•Department of Public Health http://www.dspb.ro/(Länk till en annan webbplats.) och http://www.cnscbt.ro/(Länk till en annan webbplats.)

•Department of Emergency Situations http://www.dsu.mai.gov.ro/(Länk till en annan webbplats.) och www.facebook.com/departamenturgente

Matei Bals National Institute of Infectious Disease – Bucharest(Länk till en annan webbplats.)

Romanian Border Police (Länk till en annan webbplats.)

European Center for Disease Prevention and Control(Länk till en annan webbplats.)

Ministry of Interior Affairs, Military Ordinances(Länk till en annan webbplats.)

Myndigheternas telefonjour:  0800 800 358 dagligen kl 8-23. I nödfall ring 112.

Ambassaden i Bukarest följer lägets utveckling och informerar om förändringar i sociala medier:
facebook.com/FinnishEmbassyBucharest
twitter.com/FinnishEmbRo

Här kan du läsa de finska myndigheternas meddelanden och få uppdaterad reseinformation:

Institutet för hälsa och välfärd THL Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL(Länk till en annan webbplats.)

Finlands gränsbevakningsväsende Suomen rajavartiolaitos(Länk till en annan webbplats.)

Ofta ställda frågor om coronaviruset Usein kysyttyä koronaviruksesta(Länk till en annan webbplats.)

Finlands utrikesministerium Suomen ulkoministeriö(Länk till en annan webbplats.)

Reseanmälan

Ambassaden rekommenderar att alla som befinner sig i eller reser till landet gör en reseanmälan(Länk till en annan webbplats.).