Turvapaikan hakeminen Suomesta

Suomessa maahantuloon, maassa oleskeluun, pakolaisuuteen sekä Suomen kansalaisuuteen liittyviä asioita käsittelee ja ratkaisee Maahanmuuttovirasto.

Voit hakea turvapaikkaa Suomesta vain Suomen valtion alueella. Et voi hakea turvapaikkaa Suomen ulkomailla olevassa edustustossa tai ottamalla ulkomailta kirjeitse tai sähköpostitse yhteyttä Suomeen.

Kansainvälisellä suojelulla (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)tarkoitetaan turvapaikkaa eli pakolaisasemaa, toissijaista suojelua ja humanitaarista suojelua.

Maahanmuuttovirasto määrittelee, onko turvapaikanhakija pakolainen, kun hänen hakemukseensa tehdään päätös. Pakolaisaseman saavat ne, joille annetaan turvapaikka tai jotka otetaan Suomeen pakolaiskiintiössä.

Turvapaikanhakija voi saada oleskeluluvan myös toissijaisen suojelun tai humanitaarisen suojelun perusteella, mutta tällöin hänellä ei ole pakolaisasemaa.

Lisätietoja Maahanmuuttoviraston verkkosivuilla: Turvapaikan hakeminen(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kuva: Maahanmuuttovirasto

muuttoliike