PADOS goes Chisinau, hyvää hallintoa EUn itäisiin kumppanimaihin

 

Moldovan pääkaupunki Chisinaussa 12.–13.11. järjestetyssä PADOS-työpajassa pureuduttiin hyvän hallinnon ja tehokkaiden sähköisten palvelujen kehittämiseen liittyviin asiakokonaisuuksiin.

PADOS, mistä oikein on kyse?

Vuoden 2015 alussa käynnistynyt ulkoasiainministeriön rahoittama PADOS-hanke pureutuu demokratiakehityksen tukemiseen ja hallinnon avoimuuden lisäämiseen EU:n itäisen kumppanuuden maissa (Armenia, Azerbaidzan, Georgia, Moldova, Ukraina ja Valko-Venäjä).

Vuoden mittaisen demokratian, avoimen hallinnon ja toimivien sähköisten palvelujen kehittämisohjelman (Participatory Democracy, Open Governance and Efficient eGovernment Services, PADOS) toteutuksesta vastaa suomalainen HAUS Kehittämiskeskus yhteistyössä virolaisten partnerien (Estonian School of Diplomacy, E-Governance Academy ja Center for Development and Training of Public Service) kanssa.

Aalto-yliopiston professori Jarno Limnell luennoimassa kyberturvallisuudesta.

Hankkeen lähtökohtana on, että osaava virkamieskunta, tehokas lainsäädännön toimeenpano ja julkisten palvelujen hyvä saatavuus muodostavat toimivan julkisen hallinnon ytimen. Näin ollen päähyödynsaajia hankkeessa ovat kumppanimaiden julkisen hallinnon toimijat, joiden osaamista vahvistetaan erilaisten aktiviteettien avulla.

PADOS-hanke tukee itäisen kumppanuusohjelman tavoitteita, joista on sovittu EU:n ja kumppanimaiden välisissä sopimuksissa. Kumppanimaiden tavoitteet ja ambitiot itäistä kumppanuutta kohtaan vaihtelevat. Pisimmällä EU-lähentymisessään ovat Georgia, Moldova ja Ukraina, jotka ovat allekirjoittaneet EU-assosiaatiosopimukset. PADOS-hanke huomioi kumppanimaiden erilaiset lähtökohdat, minkä vuoksi hankeaktiviteetit on räätälöity maiden omien tarpeiden pohjalta.

Hyvää hallintoa kehittämässä Moldovassa: PADOS-työpaja Chisinaussa

PADOS-hanke rantautui Moldovan pääkaupunki Chisinauhun 12.–13.11. Moldovalaisten julkishallinnon toimijoiden osaamista vahvistettiin tunnettujen suomalaisten ja virolaisten asiantuntijoiden avustuksella kaksipäiväisessä työpajassa.

Muutama vuosi sitten EU:n itäisen kumppanuuden puitteissa vauhdilla edennyt pieni Moldovan tasavalta on sittemmin kohdannut vastatuulta poliittisen ja taloudellisen epävakauden alla. Kuluva vuosi on ollut Moldovassa haasteellinen ja ajanut kansan kaduille vaatimaan mm. hyvää hallintoa ja konkreettisia toimia korruption torjunnassa.

Poliittisesta ja taloudellisesta turbulenssista huolimatta Moldovan hallinnossa on sitouduttu maan EU-lähentymisen uudistusagendaan, jonka käytännön toimeenpano on julkishallinnon toimijoiden ja virkamiesten käsissä.

Liia Hänni Viron E-Governance Academysta puhumassa e-demokratiasta.

Chisinaun PADOS-työpajan ensimmäisen päivän teemana olivat sähköiset hallintopalvelut. Päivän aikana kuultiin esityksiä sähköisestä demokratiasta ja kyberturvallisuudesta. Työpajan toinen päivä fokusoitui julkishallinnon kehittämiseen, avoimeen hallintoon, korruption torjuntaan ja valtionhallinnon virkamiesten koulutukseen.

PADOS-työpaja saatiin vietyä Chisinaussa onnistuneesti läpi. Toiveissa on, että työpajan aikana luotuja yhteyksiä moldovalaisten julkishallinnon toimijoiden sekä suomalais- ja virolaisasiantuntijoiden välillä hyödynnetään aktiivisesti myös tulevaisuudessa.  Moldovan jälkeen PADOS-työpajoja järjestetään loppuvuonna vielä Azerbaidzhanissa ja Valko-Venäjällä. Hankkeen loppukonferenssi järjestetään tammikuussa 2016 Tallinnassa.

Teksti: Maija Välivaara

Kuvat: Suvi Kivistö