Leena Liukkonen on Bukarestin uusi suurlähettiläs

Leena Liukkonen saapui Bukarestiin 1.9. ja tuntee nyt jo olonsa kotoisaksi. Asettumista on helpottanut maassa olevat tutut aiemmilta asemapaikoilta ja heidän kanssaan mainiosti sujunut yhteistyö. Leena on palvellut ulkoministeriön tehtävissä aiemmin Roomassa, New Yorkissa, Moskovassa ja Budapestissa. Bukarestia edeltävät vuodet kuluivat päämajassa Helsingissä konsulipalveluiden apulaisosastopäällikkönä.

Leena ei ole aiemmin käynyt Romaniassa, mutta maa on tuttu aiempien työtehtävien myötä. Moldova kuuluu Suomen Bukarestin suurlähetystön alaisuuteen, maan tilanne tuokin tehtävään oman lisämausteensa ja hieman vakavamman pohjavireen. Moldovan tapahtumia seurataan tarkasti yhtenäisenä EU rintamana yhteisiä arvoja korostaen.

Romanian osalta kiinnostaa nähdä miten Suomen tuore Nato-jäsenyys vaikuttaa muun muassa liike-elämän mahdollisuuksiin. Nokian renkaiden tehdasprojekti Oradeassa on jo nyt lisännyt suomalaisten yritysten kiinnostusta Romaniaa kohtaan, joten taloudelliset suhteet toivottavasti tiivistyvät entisestään.


Uuden lähettilään mielestä myös matkailusektorilla on kehittämisen varaa. Romania on suomalaisille uusi ja kiinnostava kohde, mutta suorien lentojen puute on tietysti haaste. Tähän toivotaan muutosta pohjoismaisten lentoyhtiöiden toimesta. Romanialaisia tuntuu kiinnostavan erityisesti Suomen lappi ja joulupukki.

Leena Liukkonen tunnustautuu klassisen musiikin ja oopperan kuluttajaksi, siihen Romania tarjoaakin oivat puitteet. Oma pianonsoittoharrastus saattaa myös elpyä Bukarestin vuosina. Hieman salaisempi harrastus on sukkien kutominen. Suunnitelmissa on sukat, jotka saavat innostuksensa romanialaisesta käsityöperinteestä.

Ensi vuoden ohjelmaa määrittää muun muassa sekä Suomessa että Romaniassa järjestettävät useat vaalit. Vaalivuoden aloittaa Suomen presidentinvaalit tammikuussa. Ensimmäistä kertaa äänioikeutetuilla on mahdollisuus äänestää ennakkoon myös Oradeassa, jossa vaikuttaa merkittävä määrä suomalaisia opiskelijoita.

Uusi lähettiläs pääsee lähiaikoina luovuttamaan valtuuskirjeensä Romanian presidentille, sen jälkeen hän on oikeutettu edustamaan Suomea kaikilla sektoreilla.

Kuva: Johanna Kare