Koronavirusuutiset Romaniassa

Koronavirusuutiset Romaniassa

Suomi on nostettu Romanian keltaiselle listalle. Suomesta saapuvilta matkustajilta vaaditaan enintään 72 tuntia vanha todistus negatiivisesta PCR-koronatestistä. Jos todistusta ei ole, matkustaja joutuu 14 päivän karanteeniin. Vähintään 10 päivää ennen maahantuloa saatu täysi rokotesarja tai enintään 180 päivää ennen maahantuloa sairastettu koronavirusinfektio vapauttaa testi- ja karanteenivaatimuksesta. Maskin käyttö on pakollista kaikissa ulko- ja sisätiloissa. Ulkonaliikkumiskielto on voimassa joka päivä klo 22.00-5.00. Ulkonaliikkumiskielto ei koske täyden rokotussarjan saaneita tai viimeisen 180 päivän aikana koronaviruksen sairastaneita. Kaikki palvelut ruokakauppoja ja apteekkeja lukuun ottamatta vaativat koronatodistuksen sairastetusta taudista tai täydestä rokotesarjasta.

Maahantulosäännökset

Romania on muuttanut maahantulosäännöksiä estääkseen koronaviruksen leviämisen ja asettanut rajoituksia maahantuloon esimerkiksi lähtömaan, kansalaisuuden tai reitityksen perusteella. EU:n ulkopuolelta kotoisin olevien maahantulo on lähtökohtaisesti kielletty(Linkki toiselle verkkosivustolle)Lentorajoituksia on edelleen voimassa tiettyihin maihin.

Tietoa voimassaolevista rajamuodollisuuksista ja avoinna olevista raja-asemista.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Romania luokittelee maat punaiseen, keltaiseen ja vihreään kategoriaan kunkin maan koronavirustilanteen perusteella. Romaniaan saapuvien matkustajien ei tarvitse jäädä karanteeniin eikä heiltä edellytetä negatiivista PCR-testiä rajalla, jos he tulevat maista, joissa on väkilukuun suhteutettuna enintään 1,5 tartuntaa 1000 asukasta kohden. Nämä maat ovat luokitukseltaan vihreitä. Keltaisella listalla olevista maista tullessa matkustaja joutuu 14 päivän karanteeniin, jos hänellä ei ole esittää maksimissaan 72 tuntia vanhaa  negatiivista koronatestitulosta. Punaisen listan maista Romaniaan saapuessa vaaditaan enintään 72 tuntia vanha negatiivinen PCR-testitulos sekä 14 päivän karanteeni. Todistus vähintään 10 päivää ennen maahantuloa saadusta täydestä rokotesarjasta tai 14-180 päivää ennen maahantuloa sairastetusta koronavirusinfektiosta vapauttaa testi- ja karanteenivaatimuksista lähtömaan epidemiatilanteesta ja listasijoituksesta riippumatta. Negatiivinen testi, täysi rokotesarja tai sairastettu koronavirusinfektio tulee todistaa EU:n digitaalisella koronatodistuksella.

Lista vihreistä, keltaisista ja punaisista maista (romaniaksi).(Linkki toiselle verkkosivustolle) Suomi on tällä hetkellä keltaisella listalla.

Listaa päivitetään viikoittain, katsothan uusinta Lista State cu risc epidemiologic ridicat -tiedostoa. Huomioithan lisäksi lento-/kuljetusyhtiöiden omat testivaatimukset.

Lentokoneesta poistuessa maahantulijat ohjataan lähtömaan epidemiatilanteen perusteella liikennevalomallin mukaiselle vihreälle, keltaiselle tai punaiselle maahantulolinjalle, josta edetään käytävää pitkin rajatarkastukseen, jossa rokote- tai muu todistus tarkastetaan skannaamalla todistuksen QR-koodi. Viranomaisten koodinlukijat ovat olleet käytössä rajaliikenteessä 1.7.2021 alkaen ja maahantulija voi esittää todistuksen joko digitaalisessa muodossa, mobiililaitteella tai paperiversiona. 

Romaniaan saapuessaan matkustajan täytyy myös täyttää lomake(Linkki toiselle verkkosivustolle), jossa kysytään mm. yhteystietoja sekä osoitetta, josta hänet tavoittaa mahdollisen karanteenin aikana. Kaikkien maahan tulevien tulee täyttää lomake, vaikkei rajoitusten perusteella joutuisikaan karanteeniin. Lomake esitetään maahantulon yhteydessä.

Karanteeniin määrätyt henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta kotikaranteeniin, ohjataan maksulliseen karanteenikeskukseen. Jos henkilö rikkoo karanteenimääräystä, hänet määrätään maksulliseen karanteeniin ja lisäksi voidaan määrätä sakkoja tai jopa vankilatuomio tartuntatautien levittämisestä.

Karanteenia ei vaadita riskimaista saapuvilta, jos he viettävät Romaniassa korkeintaan 24 tuntia ja esittävät negatiivisen tuloksen koronatestistä, joka on tehty korkeintaan 72 tuntia ennen maahan saapumista. 

Lentokentillä tehdään ruumiinlämmönmittauksia, ja kentälle on suositeltavaa saapua vähintään 3 tuntia ennen lennon lähtöä poikkeusjärjestelyjen takia. Hengityssuojainten käyttö on pakollista ja lentokenttäviranomaisten ohjeita tulee noudattaa:

https://www.bucharestairports.ro/ro/recomandari-coronavirus(Linkki toiselle verkkosivustolle)

https://www.bucharestairports.ro/en/measures-since-may-15(Linkki toiselle verkkosivustolle) 

Rajoitukset

Romanian viranomaiset ovat tiukentaneet maan koronarajoituksia. Rajoitukset ovat voimassa toistaiseksi.

Kasvomaskin käyttö on pakollista sisä- ja ulkotiloissa. Ulkonaliikkumiskielto on voimassa joka päivä kello 22.00-5.00. Ulkonaliikkumiskielto ei koske heitä, joilla on EU:n todistus koronarokotteesta tai viimeisen 180 päivän aikana sairastetusta koronaviruksen aiheuttamasta taudista. Rokottamattomat voivat liikkua tällöin ulkona ainoastaan pakottavasta syystä, jolloin tulee olla täytettynä selvitys(Linkki toiselle verkkosivustolle).

EU:n koronatodistus (rokote tai sairastettu tauti) on pakollinen mm. kauppakeskuksissa, museoissa, kuntosaleilla, elokuvateattereissa ja kirjastoissa, jotka toimivat 30 % kapasiteetilla. Ravintolat ja kahvilat saavat toimia 50 % kapasiteetilla koronatodistuksen omaaville. Ainoastaan ruokakauppoihin ja apteekkeihin pääsee ilman koronatodistusta. Kaikki edellä mainitut palvelut saavat olla auki klo 05.00-21.00. Baarit ja yökerhot ovat kiinni. Urheilutapahtumia, konsertteja ja festivaaleja saa järjestää 30 % kapasiteetilla rokotetuille ja taudin sairastaneille.  Yksityistilaisuudet ovat kielletty.

Hotellimajoituksen yhteydessä tulee myös esittää koronatodistus. Työpaikoilla 50 % työntekijöistä tulee olla etätöissä. 

Rokotukset

Romania aloitti koronarokotukset synkronoidusti muiden EU-maiden kanssa 27.12.2020. Rokotusten ensimmäisessä vaiheessa rokotettiin terveydenhuollon henkilökunta. Rokotuksissa on siirrytty limittäin kolmanteen vaiheeseen, jossa rokotetaan koko väestö. Kolmas rokotekierros aloitettiin 28.9.2021.

Romaniassa on käytössä portaali Rovaccinare(Linkki toiselle verkkosivustolle), jossa Romanian terveydenhuollon piiriin kuuluvat voivat rekisteröityä ja varata ajan koronarokotukseen.

Rokotusten etenemistä voi seurata Romanian hallituksen virallisilta sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (romaniaksi).

Otsikon Ultimele informații oficiale alta löytyy kohta "Actualizare zilnică – evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID-19", johon on listattu rokotteen jakeluun liittyvät tilastot.

Linkit:

Paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Government of Romania’s official COVID-19 page(Linkki toiselle verkkosivustolle) 

Ministry of Public Health(Linkki toiselle verkkosivustolle) 

Ministry of Public Health COVID-19 Guidance(Linkki toiselle verkkosivustolle) 

Romanian National Institute of Public Healthin ylläpitämä tartuntaseuranta(Linkki toiselle verkkosivustolle) 

•Department of Public Health http://www.dspb.ro/(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja http://www.cnscbt.ro/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

•Department of Emergency Situations http://www.dsu.mai.gov.ro/(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja  www.facebook.com/departamenturgente

Matei Bals National Institute of Infectious Disease – Bucharest (Linkki toiselle verkkosivustolle)

Romanian Border Police (Linkki toiselle verkkosivustolle)

European Center for Disease Prevention and Control (Linkki toiselle verkkosivustolle)

Ministry of Interior Affairs, Military Ordinances(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Viranomaisten ylläpitämä puhelinpäivystys:  0800 800 358 avoinna päivittäin klo 8-23. Hätätapauksissa yhteys 112.

Suomen suurlähetystö Romaniassa seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa muutoksista sosiaalisen median kautta:


facebook.com/FinnishEmbassyBucharest
twitter.com/FinnishEmbRo

Suomen viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Suomen rajavartiolaitos(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Usein kysyttyä koronaviruksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Suomen ulkoministeriö(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Ulkoministeriön ohjeita matkailijoille Facebookissa(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tieto edustuston poikkeusaukioloajoista/rajoituksista asiakaspalveluun:

Koronasta johtuvan poikkeuksellisen tilanteen vuoksi Suomen Romanian-suurlähetystö työskentelee rajoitetuin aukioloajoin ja asiakaspalvelu on avoinna klo 9-11. Passi- ja oleskelulupa-asiakkaat ajanvarauksella. Vastaamme sähköpostiin [email protected] 
 

https://finlandabroad.fi/web/rou/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/suomi-keskeytt-c3-a4-c3-a4-tavanomaisen-viisumi-ja-oleskelulupahakemusten-vastaanoton-ja-k-c3-a4sittelyn/35732

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) tekemistä kaikille matkustajille ja maassa jo oleskeleville. 

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]