Koronavirusuutiset Romaniassa

Koronavirusuutiset Romaniassa

Suomesta saapuviin matkustajiin ei 5.9.2021 alkaen kohdistu maahantulon rajoituksia, sillä Suomi on Romanian vihreällä listalla. Liikkuminen maan sisällä on sallittua ilman erikseen kirjallisesti ilmoitettua syytä, mutta ihmisiä ohjeistetaan välttämään matkustusta, noudattamaan turvavälejä ja rajoittamaan sosiaalista kanssakäymistä vain välttämättömään. Maskin käyttö on pakollista mm. sisätiloissa, julkisessa liikenteessä, toreilla ja muilla ruuhkaisilla ulkoalueilla. Kauppojen aukioloaikoja ei enää rajoiteta ja ravintolat saavat olla auki kello kahteen yöllä.

Maahantulosäännökset

Romania on muuttanut maahantulosäännöksiä estääkseen koronaviruksen leviämisen ja asettanut rajoituksia maahantuloon esimerkiksi lähtömaan, kansalaisuuden tai reitityksen perusteella. EU:n ulkopuolelta kotoisin olevien maahantulo on lähtökohtaisesti kielletty(Linkki toiselle verkkosivustolle)Lentorajoituksia on edelleen voimassa tiettyihin maihin.

Tietoa voimassaolevista rajamuodollisuuksista ja avoinna olevista raja-asemista.(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Romania luokittelee maat punaiseen, keltaiseen ja vihreään kategoriaan kunkin maan koronavirustilanteen perusteella. Romaniaan saapuvien matkustajien ei tarvitse jäädä karanteeniin eikä heiltä edellytetä negatiivista PCR-testiä rajalla, jos he tulevat maista, joissa on väkilukuun suhteutettuna enintään 1,5 tartuntaa 1000 asukasta kohden. Nämä maat ovat luokitukseltaan vihreitä. Keltaisella listalla olevista maista tullessa matkustaja joutuu 14 päivän karanteeniin, jos hänellä ei ole esittää maksimissaan alle 72h vanhaa  negatiivista koronatestitulosta. Punaisen listan maista Romaniaan saapuessa vaaditaan enintään 72 tuntia vanha negatiivinen PCR-testitulos sekä 14 päivän karanteeni. Todistus vähintään 10 päivää ennen maahantuloa saadusta täydestä rokotesarjasta tai 14-180 päivää ennen maahantuloa sairastetusta koronavirusinfektiosta vapauttaa testi- ja karanteenivaatimuksista. Negatiivinen testi, täysi rokotesarja tai sairastettu koronavirusinfektio tulee todistaa EU:n digitaalisella koronatodistuksella.

Lista vihreistä, keltaisista ja punaisista maista (romaniaksi).(Linkki toiselle verkkosivustolle) Suomi on tällä hetkellä vihreällä listalla.

Listaa päivitetään viikoittain, katsothan uusinta Lista State cu risc epidemiologic ridicat -tiedostoa. Huomioithan lisäksi lento-/kuljetusyhtiöiden omat testivaatimukset.

Romaniaan saapuessaan matkustajan täytyy myös täyttää lomake(Linkki toiselle verkkosivustolle), jossa kysytään mm. yhteystietoja sekä osoitetta, josta hänet tavoittaa mahdollisen karanteenin aikana. Kaikkien maahan tulevien tulee täyttää lomake, vaikkei rajoitusten perusteella joutuisikaan karanteeniin. Lomake esitetään maahantulon yhteydessä.

Karanteeniin määrätyt henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta kotikaranteeniin, ohjataan maksulliseen karanteenikeskukseen. Jos henkilö rikkoo karanteenimääräystä, hänet määrätään maksulliseen karanteeniin ja lisäksi voidaan määrätä sakkoja tai jopa vankilatuomio tartuntatautien levittämisestä.

Karanteenia ei vaadita riskimaista saapuvilta, jos he viettävät Romaniassa korkeintaan 24 tuntia ja esittävät negatiivisen tuloksen koronatestistä, joka on tehty korkeintaan 72 tuntia ennen maahan saapumista. 

Lentokentillä tehdään ruumiinlämmönmittauksia, ja kentälle on suositeltavaa saapua vähintään 3 tuntia ennen lennon lähtöä poikkeusjärjestelyjen takia. Hengityssuojainten käyttö on pakollista ja lentokenttäviranomaisten ohjeita tulee noudattaa:

https://www.bucharestairports.ro/ro/recomandari-coronavirus(Linkki toiselle verkkosivustolle)

https://www.bucharestairports.ro/en/measures-since-may-15(Linkki toiselle verkkosivustolle) 

Rajoitukset

Romanian koronarajoituksia on kevennetty 15.5.2021 alkaen. Kasvot peittäviä suojamaskeja on edelleen pakollista käyttää esimerkiksi sisätiloissa, mahdollisissa joukkokokoontumisissa, toreilla ja julkisen liikenteen asemilla. Ravintolat, baarit ja klubit saavat olla auki kello kahteen yöllä. Jos asiakkaat ovat rokotettu, kapasiteettirajoitusta ei ole. 

Maan eri piirikuntien ilmaantuvuusluvun ja koronatilastot voi tarkistaa kartasta (Linkki toiselle verkkosivustolle)(romaniaksi).

Hotellit saavat olla auki, mutta niiden on noudatettava tiettyjä sääntöjä mm. henkilörajoitusten ja hygieniasäännösten osalta. 

Hammashoitopaikat ja kampaamot saavat olla auki, mutta näissä on noudatettava maskipakkoa ja rajoitettava asiakasmäärää.

Yksityiset tilaisuudet on toistaiseksi kielletty sekä sisä- että ulkotiloissa.

Työt on järjestettävä etätöinä aina, kun mahdollista. Koulujen aukiolo riippuu piirikunnan koronatilannekategoriasta.

Rokotukset

Romania aloitti koronarokotukset synkronoidusti muiden EU-maiden kanssa 27.12.2020. Rokotusten ensimmäisessä vaiheessa rokotettiin terveydenhuollon henkilökunta. Rokotuksissa on siirrytty limittäin kolmanteen vaiheeseen, jossa rokotetaan koko väestö. 

Romaniassa on käytössä portaali Rovaccinare(Linkki toiselle verkkosivustolle), jossa Romanian terveydenhuollon piiriin kuuluvat voivat rekisteröityä ja varata ajan koronarokotukseen.

Rokotusten etenemistä voi seurata Romanian hallituksen virallisilta sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (romaniaksi).

Otsikon Ultimele informații oficiale alta löytyy kohta "Actualizare zilnică – evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID-19", johon on listattu rokotteen jakeluun liittyvät tilastot.

Linkit:

Paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Government of Romania’s official COVID-19 page(Linkki toiselle verkkosivustolle) 

Ministry of Public Health(Linkki toiselle verkkosivustolle) 

Ministry of Public Health COVID-19 Guidance(Linkki toiselle verkkosivustolle) 

Romanian National Institute of Public Healthin ylläpitämä tartuntaseuranta(Linkki toiselle verkkosivustolle) 

•Department of Public Health http://www.dspb.ro/(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja http://www.cnscbt.ro/(Linkki toiselle verkkosivustolle)

•Department of Emergency Situations http://www.dsu.mai.gov.ro/(Linkki toiselle verkkosivustolle) ja  www.facebook.com/departamenturgente

Matei Bals National Institute of Infectious Disease – Bucharest (Linkki toiselle verkkosivustolle)

Romanian Border Police (Linkki toiselle verkkosivustolle)

European Center for Disease Prevention and Control (Linkki toiselle verkkosivustolle)

Ministry of Interior Affairs, Military Ordinances(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Viranomaisten ylläpitämä puhelinpäivystys:  0800 800 358 avoinna päivittäin klo 8-23. Hätätapauksissa yhteys 112.

Suomen suurlähetystö Romaniassa seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa muutoksista sosiaalisen median kautta:


facebook.com/FinnishEmbassyBucharest
twitter.com/FinnishEmbRo

Suomen viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Suomen rajavartiolaitos(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Usein kysyttyä koronaviruksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Suomen ulkoministeriö(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksesta(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Ulkoministeriön ohjeita matkailijoille Facebookissa(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Tieto edustuston poikkeusaukioloajoista/rajoituksista asiakaspalveluun:

Koronasta johtuvan poikkeuksellisen tilanteen vuoksi Suomen Romanian-suurlähetystö työskentelee rajoitetuin aukioloajoin ja asiakaspalvelu on avoinna klo 9-11. Passi- ja oleskelulupa-asiakkaat ajanvarauksella. Vastaamme sähköpostiin [email protected] 
 

https://finlandabroad.fi/web/rou/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/suomi-keskeytt-c3-a4-c3-a4-tavanomaisen-viisumi-ja-oleskelulupahakemusten-vastaanoton-ja-k-c3-a4sittelyn/35732

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen(Linkki toiselle verkkosivustolle) tekemistä kaikille matkustajille ja maassa jo oleskeleville. 

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]