Koronavirusuutiset Romaniassa

Koronavirusuutiset Romaniassa

Romanian koronarajoituksia on kevennetty 15.5.2021 alkaen. Suomesta saapuvat matkustajat eivät tällä hetkellä joudu karanteeniin eikä heiltä edellytetä negatiivista PCR-testiä rajalla, ellei lentoyhtiö sitä vaadi. Liikkuminen maan sisällä on sallittua ilman erikseen kirjallisesti ilmoitettua syytä, mutta ihmisiä ohjeistetaan välttämään matkustusta, noudattamaan turvavälejä ja rajoittamaan sosiaalista kanssakäymistä vain välttämättömään. Maskin käyttö on pakollista mm. sisätiloissa, julkisessa liikenteessä, toreilla ja muilla ruuhkaisilla ulkoalueilla. Kauppojen aukioloaikoja ei enää rajoiteta ja ravintolat saavat olla auki keskiyöhön.

Maahantulosäännökset

Romania on muuttanut maahantulosäännöksiä estääkseen koronaviruksen leviämisen ja asettanut rajoituksia maahantuloon esimerkiksi lähtömaan, kansalaisuuden tai reitityksen perusteella. EU:n ulkopuolelta kotoisin olevien maahantulo on lähtökohtaisesti kiellettyLinkki toiselle web-sivustolle.Lentorajoituksia on edelleen voimassa tiettyihin maihin.

Tietoa voimassaolevista rajamuodollisuuksista ja avoinna olevista raja-asemista.Linkki toiselle web-sivustolle.

Romania luokittelee maat punaiseen, keltaiseen ja vihreään kategoriaan kunkin maan koronavirustilanteen perusteella. Romaniaan saapuvien matkustajien ei tarvitse jäädä karanteeniin eikä heiltä edellytetä negatiivista PCR-testiä rajalla, jos he tulevat maista, joissa on väkilukuun suhteutettuna enintään 1,5 tartuntaa 1000 asukasta kohden. Nämä maat ovat luokitukseltaan vihreitä. Keltaisella listalla olevista maista tullessa matkustaja joutuu 14 päivän karanteeniin, jos hänellä ei ole esittää maksimissaan alle 72h vanhaa  negatiivista koronatestitulosta. Punaisen listan maista Romaniaan saapuessa vaaditaan enintään 72 tuntia vanha negatiivinen PCR-testitulos sekä 14 päivän karanteeni. Todistus vähintään 10 päivää ennen maahantuloa saaduista kahdesta koronarokotteista vapauttaa testi- ja karanteenivaatimuksista.

Lista vihreistä, keltaisista ja punaisista maista (romaniaksi).Linkki toiselle web-sivustolle.

Listaa päivitetään viikoittain, katsothan uusinta Lista State cu risc epidemiologic ridicat -tiedostoa. Huomioithan lisäksi lento-/kuljetusyhtiöiden omat testivaatimukset.

Romaniaan saapuessaan matkustajan täytyy myös täyttää lomake, jossa kysytään mm. yhteystietoja sekä osoitetta, josta hänet tavoittaa karanteenin aikana. Ne, joilla ei ole mahdollisuutta kotikaranteeniin, ohjataan maksulliseen karanteenikeskukseen. Jos henkilö rikkoo karanteenimääräystä, hänet määrätään maksulliseen karanteeniin ja lisäksi voidaan määrätä sakkoja tai jopa vankilatuomio tartuntatautien levittämisestä.

Karanteenia ei vaadita riskimaista saapuvilta, jos he viettävät Romaniassa korkeintaan 24 tuntia ja esittävät negatiivisen tuloksen koronatestistä, joka on tehty korkeintaan 72 tuntia ennen maahan saapumista. 

Lentokentillä tehdään ruumiinlämmönmittauksia, ja kentälle on suositeltavaa saapua vähintään 3 tuntia ennen lennon lähtöä poikkeusjärjestelyjen takia. Hengityssuojainten käyttö on pakollista ja lentokenttäviranomaisten ohjeita tulee noudattaa:

https://www.bucharestairports.ro/ro/recomandari-coronavirusLinkki toiselle web-sivustolle.

https://www.bucharestairports.ro/en/measures-since-may-15Linkki toiselle web-sivustolle. 

Rajoitukset

Romanian koronarajoituksia on kevennetty 15.5.2021 alkaen. Kasvot peittäviä suojamaskeja on edelleen pakollista käyttää esimerkiksi sisätiloissa, mahdollisissa joukkokokoontumisissa, toreilla ja julkisen liikenteen asemilla. Ravintolat saavat olla auki keskiyöhön 50 % kapasiteetilla. Jos asiakkaat ovat rokotettu, kapasiteettirajoitusta ei ole. 

Maan eri piirikuntien ilmaantuvuusluvun ja koronatilastot voi tarkistaa kartasta Linkki toiselle web-sivustolle.(romaniaksi).

Hotellit saavat olla auki, mutta niiden on noudatettava tiettyjä sääntöjä mm. henkilörajoitusten ja hygieniasäännösten osalta. 

Hammashoitopaikat ja kampaamot saavat olla auki, mutta näissä on noudatettava maskipakkoa ja rajoitettava asiakasmäärää.

Yksityiset tilaisuudet on toistaiseksi kielletty sekä sisä- että ulkotiloissa.

Työt on järjestettävä etätöinä aina, kun mahdollista. Koulujen aukiolo riippuu piirikunnan koronatilannekategoriasta.

Rokotukset

Romania aloitti koronarokotukset synkronoidusti muiden EU-maiden kanssa 27.12.2020. Rokotusten ensimmäisessä vaiheessa rokotettiin terveydenhuollon henkilökunta. Rokotuksissa on siirrytty limittäin kolmanteen vaiheeseen, jossa rokotetaan koko väestö. 

Romaniassa on käytössä portaali RovaccinareLinkki toiselle web-sivustolle., jossa Romanian terveydenhuollon piiriin kuuluvat voivat rekisteröityä ja varata ajan koronarokotukseen.

Rokotusten etenemistä voi seurata Romanian hallituksen virallisilta sivuiltaLinkki toiselle web-sivustolle. (romaniaksi).

Otsikon Ultimele informații oficiale alta löytyy kohta "Actualizare zilnică – evidența persoanelor vaccinate împotriva COVID-19", johon on listattu rokotteen jakeluun liittyvät tilastot.

Linkit:

Paikallisviranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Government of Romania’s official COVID-19 pageLinkki toiselle web-sivustolle. 

Ministry of Public HealthLinkki toiselle web-sivustolle. 

Ministry of Public Health COVID-19 GuidanceLinkki toiselle web-sivustolle. 

Romanian National Institute of Public Healthin ylläpitämä tartuntaseurantaLinkki toiselle web-sivustolle. 

•Department of Public Health http://www.dspb.ro/Linkki toiselle web-sivustolle. ja http://www.cnscbt.ro/Linkki toiselle web-sivustolle.

•Department of Emergency Situations http://www.dsu.mai.gov.ro/Linkki toiselle web-sivustolle. ja  www.facebook.com/departamenturgente

Matei Bals National Institute of Infectious Disease – Bucharest Linkki toiselle web-sivustolle.

Romanian Border Police Linkki toiselle web-sivustolle.

European Center for Disease Prevention and Control Linkki toiselle web-sivustolle.

Ministry of Interior Affairs, Military OrdinancesLinkki toiselle web-sivustolle.

Viranomaisten ylläpitämä puhelinpäivystys:  0800 800 358 avoinna päivittäin klo 8-23. Hätätapauksissa yhteys 112.

Suomen suurlähetystö Romaniassa seuraa tilanteen kehittymistä ja tiedottaa muutoksista sosiaalisen median kautta:


facebook.com/FinnishEmbassyBucharest
twitter.com/FinnishEmbRo

Suomen viranomaisten tiedotteita ja matkustusrajoituksia voi seurata seuraavilta sivuilta:

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THLLinkki toiselle web-sivustolle.

Suomen rajavartiolaitosLinkki toiselle web-sivustolle.

Usein kysyttyä koronaviruksestaLinkki toiselle web-sivustolle.

Suomen ulkoministeriöLinkki toiselle web-sivustolle.

Kysymyksiä ja vastauksia matkustamisesta ja koronaviruksestaLinkki toiselle web-sivustolle.

Ulkoministeriön ohjeita matkailijoille FacebookissaLinkki toiselle web-sivustolle.

Tieto edustuston poikkeusaukioloajoista/rajoituksista asiakaspalveluun:

Koronasta johtuvan poikkeuksellisen tilanteen vuoksi Suomen Romanian-suurlähetystö työskentelee rajoitetuin aukioloajoin ja asiakaspalvelu on avoinna klo 9-11. Passi- ja oleskelulupa-asiakkaat ajanvarauksella. Vastaamme sähköpostiin [email protected] 
 

https://finlandabroad.fi/web/rou/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/suomi-keskeytt-c3-a4-c3-a4-tavanomaisen-viisumi-ja-oleskelulupahakemusten-vastaanoton-ja-k-c3-a4sittelyn/35732

Matkustusilmoitus

Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksenLinkki toiselle web-sivustolle. tekemistä kaikille matkustajille ja maassa jo oleskeleville. 

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected]