Koronavirusuutiset Qatarissa

Tähän uutiseen pyritään päivittämään ajantasaista tietoa Qatarin viranomaisten matkustus- ja maahantulosäännöksistä.

Maahantulosäännökset

Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi Qatarin lähimmästä edustustosta.

Maahantuloa koskevissa ongelmatilanteissa ole yhteydessä ensisijaisesti kyseisen maan viranomaisiin, esimerkiksi maan lähimpään edustustoon. Suomen suurlähetystöllä ei ole mahdollisuutta avustaa maahantuloa koskevissa asioissa, sillä ne kuuluvat kohdemaan viranomaisten toimivaltaan.

Qatar edellyttää matkaajilta ennakkorekisteröintiä Ehteraz-koronasovellukseen(Linkki toiselle web-sivustolle.). Sovellukseen tulee ladata henkilötietoja mm. rokotuksista sekä PCR-testituloksesta. 

Qatarin viranomaiset ovat ilmoittaneet täyden rokotussuojan saaneiden vierailijoiden pääsystä maahan 12.7.2021 alkaen. Lisätietoja maahan pääsyn edellytyksistä löydät paikallisen terveysministeriön verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) ja Visit Qatar sivustolta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi). Maahan saapuvia saattaa koskea karanteenivelvoite joko kotona tai hotellissa lähtömaasta riippuen. Hotellipaketti tulee varata ”Discover Qatar (Linkki toiselle web-sivustolle.)” –sivustolta.  Lisätietoja löydät terveysministeriön verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.) (englanniksi).

Maahan saapuessa kannattaa varautua esittämään paikallisen viranomaisen hyväksymä rokotustodistus tai rokotuskortti.

Kaikkien matkustajien tulee esittää lähtömaassa tehty negatiivinen Covid-19-testitulos, joka ei saa olla yli 72 h vanha. Lisätietoja karanteeni ja –testausvaatimuksista maahantulon yhteydessä löydät Qatarin terveysministeriön verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Lisätietoja matalan riskin maista, matkustus- ja paluuohjeista, Covid-19 testauksesta sekä vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin löytyy tästä tiedotteesta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Lisätietoja (englanniksi):

Qatar:
Metrash2-palvelu(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Qatarin sisäministeriö(Linkki toiselle web-sivustolle.)
Qatarin sisäministeriön twitter-sivusto(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Lentoyhteydet Suomeen

Qatar Airwaysilla on viikottain suoria lentoja Dohasta Suomeen. Dohasta pääsee Helsinkiin myös vaihtoyhteyden kautta. Lisätietoja lentoyhteyksistä löytyy Qatar Airwaysin verkkosivuilta.(Linkki toiselle web-sivustolle.) Terveystarkastukset ja muut poikkeusjärjestelyt saattavat aiheuttaa viivästyksiä lentokentillä ja matkustaessa.

Qatarissa Dohan lentokentällä tulee käyttää kasvosuojainta. Lisätietoja Dohan lentokentän määräyksistä löydät lentokentän verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Liikkuminen

Kotoa poistuttaessa on asennettava ja otettava käyttöön EHTERAZ-mobiilisovellus. Julkisen liikenteen matkustajamääriä on rajoitettu. Lisätietoja liikennerajoituksista löydät Qatarin terveysministeriön sivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Terveys

Qatarissa kotoa poistuttaessa tulee käyttää kasvosuojusta sekä pitää riittävää turvaväliä toisiin ihmisiin.  

Jos epäilet tartuntaa, toimi paikallisviranomaisten ohjeiden mukaisesti. Qatarin terveysministeriön Covid-19-puhelinpalvelunumero on: (+974) 16000.

Palvelut

Rajoitteita on purettu ja palveluita avattu vaiheittain. Rantakohteet, ostoskeskukset sekä ravintolat ovat pääsääntöisestä avoinna normaalisti viranomaisten asettamien koronarajoitusten puitteissa ja sisäänpääsy edellyttää Ehteraz-sovelluksen käyttöä. Osa turistikohteista saattaa olla edelleen suljettuina.

Lisätietoa ajantasaisista rajoituksista löydät Qatarin terveysministeriön verkkosivuilta(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Sanktiot rajoitusten rikkomisesta

On huomioitava, että viranomaismääräysten rikkomisesta voi aiheutua koviakin sakko- tai vankeusrangaistuksia.

Muuta huomioitavaa

Paikallisviranomaisten tiedotteita kannattaa seurata muun muassa alla olevista lähteistä (englanniksi):

Edustuston asiakaspalvelu

Edustuston asiakaspalvelua on tilanteen johdosta rajoitettu, lisätietoja täältä

Dohaan on perustettu Suomen suurlähetystö. Suurlähetystön perustamisvaiheessa, 10. joulukuuta 2021 lähtien, Dohan suurlähetystö palvelee hädänalaisessa asemassa olevia Suomen kansalaisia ja Suomessa pysyvästi asuvia ulkomaalaisia.

Perustamisvaiheen jälkeen suurlähetystöstä on mahdollista saada myös muita konsulipalveluita, kuten notaari-, passi- ja maahantulolupapalveluita. Palvelujen laajentamisesta tiedotetaan erikseen. Siihen asti muita kuin hädänalaisen palveluita Qatarissa oleskeleville suomalaisille tarjoaa Suomen Abu Dhabin suurlähetystö.

Matkustusilmoitus

Muistutamme kaikkia matkailijoita ja maassa jo oleskelevia tekemään matkustusilmoituksen(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Jos olet jo tehnyt matkustusilmoituksen ja oleskelusi ulkomailla pitkittyy, on matkustusilmoituksen päättymispäivää syytä muuttaa. Näin saamme tiedon siitä, että olet edelleen maassa ja voimme lähettää sinulle sekä tiedotteita että kyselyitä. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muuttaa ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, tee uusi matkustusilmoitus.

Jos matkustusilmoituksessasi ei ole ollut päättymispäivää tai olet palannut suunniteltua aiemmin Suomeen, on ilmoitus syytä poistaa. Jos olet rekisteröitynyt palveluun, voit muokata ilmoitustasi itse. Jos et ole rekisteröitynyt, lähetä poistopyyntö sähköpostiosoitteeseen [email protected].