Suomi tukee hirmumyrskyn uhreja Mosambikissa

Suomi tukee maaliskuun puolivälin hirmumyrskystä toipuvaa Mosambikia Suomen Punaisen Ristin, YK:n hätäapurahaston sekä suomalaisen asiantuntija-avun kautta.

Parhaillaan rakenteilla on Suomen Punaisen Ristin (SPR) kenttäsairaala, johon ulkoministeriö myöntää tukea 200 000 euroa. SPR:n avustuskuljetus ja avustustyöntekijät ovat saapuneet Mosambikiin viikonloppuna. Suomen ja Kanadan Punaisen Ristin tarjoama kenttäsairaala toimii alueella, jossa asuu noin 300 000 ihmistä.

Hirmumyrsky Idai iski Mosambikiin 14. maaliskuuta ja aiheutti tuhoja myös Malawissa ja Zimbabwessa. Kuolonuhreja on alueella toistaiseksi yli 850 ja noin 3 miljoonaa ihmistä on hätäavun tarpeessa. Pahiten tuhoista on kärsinyt Mosambik, jossa kuolonuhrien lukumäärä on ylittänyt jo 500. Tuholtaan ja vaikutuksiltaan hirmumyrsky on yksi pahimmista Afrikan mantereella koetuista.

Suomi varautuu hätäavun suunnittelussa äkillisiin kriiseihin. Mosambikille myönnetystä avusta on tehty päätöksiä nopeimmillaan muutamassa tunnissa hakemuksen saavuttua.

YK:n keskitetty hätäapurahasto CERF irrotti avun nopeaan käynnistämiseen 20 miljoonaa dollaria välittömästi kriisin jälkeen. Suomi on tukenut CERF-rahastoa sen perustamisesta lähtien, ja tänä vuonna Suomen tuki rahastolle on 8 miljoonaa euroa.

SPR:n kautta ulkoministeriö on suunnannut Mosambikille yhteensä 500 000 euroa humanitaarista apua. SPRn tuki on osa Punaisen Ristin kansainvälisen liiton koordinoimaa avustusoperaatiota.

Mosambikin hirmumyrskyn kaltaiset äkilliset kriisit vaativat avustusjärjestöiltä nopeutta ja toimintavalmiutta. Toiminnan rahoittajilta ne edellyttävät joustavaa ja hyvin ennakoitavissa olevaa rahoitusta. Suomen humanitaarisesta avusta lähes puolet, 35 miljoonaa euroa tänä vuonna, käytetään yleisavustuksiin, joiden kohdentamisesta avustusjärjestöt voivat päättää vapaasti tarpeiden perusteella.

Humanitaarisen kriisin sattuessa tarvitaan paitsi rahaa ja tarvikkeita myös asiantuntija-apua. Suomi on sisäministeriön päätöksellä lähettänyt asiantuntijoita Mosambikiin vakiintuneiden kansainvälisten mekanismien kautta.

Katastrofeilla on erityisen tuhoisat seuraukset kehitysmaissa. Kansainvälisellä tasolla kaikkien maailman valtioiden katastrofivalmiuden edistämistä tukee YK:n katastrofiriskejä vähentävä strategia (UNISDR), jonka työtä Suomi rahoittaa miljoonalla eurolla vuosittain.

Lisätietoja: Claus Lindroos, humanitaarisen avun ja politiikan yksikkö, +358 40 132 1416.

Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]