31.1.2024

Portugali: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Yleinen turvallisuustilanne on hyvä. Varo tasku- ja käsilaukkuvarkaita. Metsäpalot ovat kesäisin yleisiä.

Ajankohtaista

Ajankohtaista tietoa Portugalin koronatilanteesta löydät edustuston verkkosivuilta http://www.finlandia.org.pt ja seuraamalla paikallisviranomaisten tiedotusta. Edustusto päivittää ajankohtaista tietoa myös sosiaalisen median kanavilleen.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

[Konsulipalvelulaki] (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.))
[Konsulisuojeludirektiivi] (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.))
[Laki matkapalveluyhdistelmistä] (http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.))

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Yleinen turvallisuustilanne on Portugalissa hyvä ja maa on varsin turvallinen matkailukohde. Matkailijan on syytä noudattaa normaalia tarkkaavaisuutta.

Yleinen hätänumero on 112.

Rikollisuus

Varo taskuvarkaita matkailijoiden suosimissa kohteissa ja julkisissa liikennevälineissä. Lissabonissa erityisesti metro ja raitiovaunulinjat 15 ja 28 ovat taskuvarkaiden vakiokohteita.

Autot ja erityisesti autovuokraamosta vuokratut autot ovat joutuneet usein murron kohteiksi. Autoihin ei kannata jättää mitään arvokasta, ei myöskään passia. Rengasrikon sattuessa kannattaa suhtautua varauksella avuntarjoajiin.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Portugalilainen liikennekulttuuri eroaa huomattavasti suomalaisesta, ajotyyli on tempoilevaa ja tilannenopeudet korkeita – autoilijoiden sekä jalankulkijoiden on syytä olla varovaisia.

Luonnonolot

Portugali sijaitsee seismisesti aktiivisella alueella, jossa maanjäristykset sekä mantereella että saarilla (Azorit ja Madeira) ovat mahdollisia. Maanjäristyksen sattuessa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Seismologian laitoksen sivuilta löytyy tietoa, kuinka toimia maanjäristyksen sattuessa:
https://www2.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/maanjaristykset-maailmalla/ohjeita-matkailijoille(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Toimintaohjeet maanjäristyksen varalle löytyvät myös edustuston verkkosivuilta: https://finlandabroad.fi/web/prt/ohjeita-maanjaristyksen-varalle

Maasto- ja metsäpalot ovat Portugalissa hyvin yleisiä kesän kuumimpina ja kuivimpina kuukausina heinä-elokuussa. Suurlähetystö suosittelee matkailijoiden seuraavan ja noudattavan paikallisten viranomaisten suosituksia. Portugalin maasto- ja metsäpaloja voi seurata viranomaissivulta https://fogos.pt/(Linkki toiselle web-sivustolle.).

Terveys

Edustuston koronavirusohjeistus: https://finlandabroad.fi/web/prt/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/ajankohtaista-portugalin-koronavirusrajoituksista-18-2-2022/384951

Suurlähetystö suosittelee eurooppalaisen sairaanhoitokortin (EHIC) hankkimista. Kelan myöntämällä ilmaisella kortilla matkailija saa välttämätöntä hoitoa akuutissa sairaustapauksessa samoin maksuin ja menettelyin kuin kyseisen maan asukkaat. Sairaanhoitokortti ei kuitenkaan korvaa matkavakuutusta, eikä sairaankuljetuksia ulkomailta kotimaahan. Eurooppalaisesta sairaanhoitokortista löytyy lisätietoa Kelan verkkosivuilta https://www.kela.fi/eurooppalainen-sairaanhoitokortti(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"
[Maailman terveysjärjestö WHO] (http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.))
[Euroopan tartuntatautivirasto] (http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.))

Maan lait ja käytännöt

Avotulen tekeminen on Portugalissa kiellettyä. Sekä tahallisesti että tahattomasti sytytetystä metsäpalosta seuraa Portugalissa ankarat rangaistukset, yleensä vankeusrangaistus.

Maahantulosäännökset

Paikallisviranomaisten tiedotusta voi seurata Portugalin maahanmuuttoviraston verkkosivuilta http://www.sef.pt(Linkki toiselle web-sivustolle.).

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti [email protected].