Suomesta pohjoismaisen hallitustenvälisen yhteistyön puheenjohtajamaa

Suomi otti vastaan Pohjoismaiden ministerineuvoston puheenjohtajuuden 1.1.2016. Puheenjohtajuus kattaa koko kalenterivuoden 2016 ja huipentuu Pohjoismaiden neuvoston istuntoviikkoon loka-marraskuun vaihteessa. PN:n vuoden 2016 istunto pidetään Kööpenhaminassa, sillä Tanska edeltää Suomea hallitustenvälisen yhteistyön puheenjohtajamaana.

Pohjoismaista yhteistyötä toteutetaan pääministereiden vetovastuulla siten, että kussakin pohjoismaassa on valtioneuvoston jäsen, jonka vastuualueeseen kuuluvat pohjoismaiset yhteistyöasiat. Suomen pohjoismaisen yhteistyön ministeri on liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner.

Suomen puheenjohtajuusohjelma on julkaistu 28.10.2015 Pohjoismaiden neuvoston istunnossa Reykjavikissa. Ohjelma on luettavissa osoitteessa www.norden.org(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan) sekä ulkoministeriön ulkoisilla verkkosivuilla(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Puheenjohtajuudelle on avattu 1.1.2016 omat ulkoisen viestinnän verkkosivut osoitteessa www.norden2016.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan).

Suomen puheenjohtajuusohjelma painottuu seuraaviin teemoihin: pohjoismaisen vesiosaamisen ja vesipolitiikan edistämiseen, pohjoismaisten luonto-arvojen vahvistamiseen sekä kestävän kehityksen ja kansainvälisten ilmastositoumusten edistämiseen, pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan vahvistamiseen, digitalisaation edistämiseen, rajaesteiden purkamiseen ja uusien rajaesteiden estämiseen Pohjoismaiden välillä sekä Pohjolan ja Euroopan unionin välisen kosketuspinnan kehittämiseen. 

Puheenjohtajuus kattaa käytännössä koko valtionhallinnon ja puheenjohtajuusteemoja edistetään myös yhteistyössä kansalaisjärjestöjen ja tutkimusyhteisön kanssa.

Puheenjohtajamaa vastaa myös Pohjoismaiden ministerineuvoston yhteisten ulkosuhteiden seurannasta ja valmistelusta. PMN:lla on yhteistyöohjelma Luoteis-Venäjällä sekä laajaa yhteistyötä Baltian maissa. Yhteistyöohjelma Baltian maissa täyttää 25 vuotta Suomen puheenjohtajuuden aikana.

Lisätietoja: UM:n pohjoismaisen yhteistyön sihteeristö [email protected] sekä sihteeristön päällikkö, ulkoasiainneuvos Kari Kahiluoto puh. + 358 295 351 556 ja tiedottaja Benita Lindström puh. +358 295 351 448.