Portugalin maine teknologiamaana kasvaa – suomalaisia startupeja kaivataan

Portugalin vetovoima nousevana startup- ja teknologiamaana houkutteli Web Summitin johtajan siirtämään tapahtumansa Lissaboniin. Vuosittainen tapahtuma pidetään Lissabonissa vähintään vuoteen 2018 saakka. Tapahtumaan odotetaan osallistuvan noin 50 000 henkilöä yli 100 maasta. Tilaisuudessa arvioidaan olevan paikalla yrityksiä yli 250 miljardin dollarin edestä.

Portugali on panostanut maineeseensa startupien ja teknologioiden maana. Kuva: Suomen suurlähetystö, Lissabon.

Portugalin pyrkimykset tech-imagonsa edistämiseksi alkavat tuottaa tulosta. Web Summitin johtaja Paddy Cosgrave päätti viime vuoden lopussa siirtää Dublinille liian isoksi käyneen tapahtumansa Irlannista Portugaliin ainakin vuosiksi 2016-2018.

Cosgrave selittää paikanvaihdosta sillä, että maailman on hyvä nähdä Portugali uusin silmin. Talouskriisistä toipuva Portugali on viime vuosina panostanut kovasti maineeseensa startupien ja teknologioiden maana.

Toisaalta myös Portugalin transatlanttiset yhteydet vaikuttivat varmasti Cosgraven valintaan. Web Summitilla on perinteisesti ollut tiivis linkki Amerikkaan, samoin kuin portugalilaisilla yrityksillä, jotka voivat myös hyödyntää vahvaa portugalilaista diasporaa Yhdysvalloissa, ml. Piilaaksossa. Portugalilaiset puhuvat hyvää englantia, ja yrittäjyys on heillä veressä. Lisäksi digitalisaatioon on sijoitettu entistä enemmän viime vuosina.

Tapahtumalla vahva poliittinen tuki

Pääministeri António Costa kertoo Portugalin vetovoiman perustuvan korkeakoulutettuun henkilöstöön (insinöörit), suureen poliittiseen tahtoon edistää teknologiaosaamista ja jo tuloksia tuottaneeseen aktiiviseen startup-yhteisöön.

Costalla on myös henkilökohtainen side startup-maailmaan: hän päätti perustaa Startup Lisboan ollessaan Lissabonin kaupunginjohtaja. Lissabonin kaupunki on luvannut pitää huolen seuraavista seikoista tapahtuman aikana: hotellien hinnat pysyvät kohtuullisina, internet-yhteydet toimivat ja julkista liikennettä lisätään. Portugalin viranomaiset ovat ilmoittaneet olevansa valmiita tekemään tarvittavat toimenpiteet tapahtuman onnistumiseksi.

Web Summit on Suomen Slushia vastaava, mutta huomattavasti isompi startup- ja teknologiatapahtuma. Tapahtumaan osallistui viime vuonna arviolta noin 50 suomalaisyritystä. Jopa 20 000 henkilöä on jo nyt kirjautunut ensi syksyn Web Summitiin(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan), johon odotetaan tulevan yhteensä noin 50 000 osallistujia.

Suomalaisia startupeja kaivataan Portugaliin

Portugalin yrityshautomot ovat tällä hetkellä suuressa suosiossa. Suurin osa startup-organisaatioiden yrityksistä on ulkomaisia, ja niille tarjotaan useita etuisuuksia kuten alkurahaa lentoja varten, erittäin edullista työtilaa sekä mentorointia.

Maan edullinen hintataso luo matalan kynnyksen muuttaa hetkeksi Portugaliin. Tästä huolimatta suomalaisia startupeja on melko vähän Portugalissa. Pohjoismaisia startupeja pidetään kuitenkin kiinnostavina, ja edustustolle on toisinaan tullut pyyntöjä ilmoittaa tästä mahdollisuudesta suomalaisille yrityksille.

Kiinnostuneet startupit voivat olla yhteydessä Suomen suurlähetystöön Lissabonissa.

Lisätietoja: