Portugalin koronavirusrajoitukset 12.2.2021

Portugalin koronavirusrajoitukset 12.2.2021

Päivitetty 12.2.2021; Portugalin hätätilaa on jatkettu 15.2. - 1.3.2021 väliseksi ajaksi. Päivitetty 12.2.2021; Portugalin hätätilaa on jatkettu 15.2. - 1.3.2021 väliseksi ajaksi. Aiemmin asetetut muun muassa matkustusta koskevat rajoitukset ovat yhä voimassa. Huomioithan, että matkustusrajoitusten osalta tilanne elää ja voi muuttua nopeastikin. Myös muiden EU-maiden mahdolliset matkustusrajoitukset tai lentokiellot voivat vaikuttaa lentoihin. Portugalilaisten liikkuvuutta maan ulkopuolelle rajoitetaan, mikä ei siis koske Portugalista kotimaahan matkustavia ulkomaalaisia. Myös aiemmin asetetut muut rajoitukset ovat edelleen voimassa. Kaikkea turhaa liikkumista Manner-Portugalissa tulee välttää ja jokaisella on velvollisuus pysyä kotona. Vain välttämättömiksi luetut palvelut toimivat. Oman asuinkunnan ulkopuolelle poistuminen on kielletty viikonloppuisin perjantaista klo 20.00 alkaen maanantaiaamuun klo 05.00 asti. Autonomisilla itsehallintoalueilla Azoreilla ja Madeiralla rajoitukset poikkeavat Manner-Portugalista. Azoreille ja Madeiralle matkustavilta vaaditaan negatiivinen testitulos. Suomi suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Portugaliin.

Portugalin hätätilaa on jatkettu 15.2. kello 00.00 ja 1.3. kello 23.59 väliseksi ajaksi.  Ministerineuvoston päätöksen mukaisesti aiempien koronarajoituksien lisäksi seuraavat toimenpiteet ovat edelleen voimassa:

•            Portugalilaisten liikkuvuutta maan ulkopuolelle rajoitetaan

•            Rajavalvonta palautetaan maarajalle

•            Lentoja mahdollisesti keskeytetään sekä matkustajia voidaan asettaa pakolliseen karanteeniin

•            Terveydenhuolto pystyy poikkeuksellisesti palkkaamaan ulkomailta terveys- ja sosiaalialan ammattilaisia enintään vuoden kestävään työsuhteeseen

•            Mahdollistetaan terveys- ja sosiaalialan opiskelijoiden palkkaaminen avustaviin tehtäviin

•            Oppilaitokset siirtyivät etäopetukseen 8.2. alkaen toistaiseksi

•            Erityisen tuen piirin kuuluvien oppilaiden erityisopetus ja muu tuki järjestetään tarvittaessa normaaliin tapaan

 

Määräykset löytyvät kokonaisuudessaan oheisesta ministerineuvoston päätöksestä: https://covid19estamoson.gov.pt/renovacao-estado-emergencia-28-janeiro/. Näiden lisäksi 15.1.2021 ja 20.1.2021 voimaan tulleet rajoitukset ovat edelleen voimassa. Löydät nämä edellisestä tiedotteestamme:  https://finlandabroad.fi/web/prt/ajankohtaista/-/asset_publisher/TV8iYvdcF3tq/content/portugalin-koronavirusrajoitteet-19.1.2021/384951.

Matkustaminen

Portugali on keskeyttänyt kaikki lennot Iso-Britanniaan ja 29.1. alkaen myös Brasiliaan. Nyt asetettujen  lisärajoitusten mukaan portugalilaisten matkustamista ulkomaille rajoitetaan ja lentoja saatetaan keskeyttää ja Portugaliin saapuvia matkustajia asettaa pakolliseen karanteeniin.

Portugali palauttaa rajavalvonnan maarajalla. 

Matkustusrajoitukset eivät koske Portugalista kotimaahan palaavia ulkomaalaisia. Matkailijoiden on kuitenkin hyvä muistaa, että tilanne elää ja voi muuttua nopealla aikataululla. Muiden EU-jäsenmaiden asettamat mahdolliset matkustusrajoitukset tai lentokiellot Portugalista voivat vaikuttaa lentoliikenteeseen.

 

Muistutamme myös, että kasvomaskin käyttö on pakollista julkisilla paikoilla niin sisä- kuin ulkotiloissa, sekä julkisen liikenteen liikennevälineissä. Maskin käyttämättä jättämisestä voidaan antaa sakkorangaistus.

 

Muistathan myös turvavälit, käsihygienian ja hengitystie-etiketin.

 

Suosittelemme seuraamaan myös suurlähetystön Facebook-sivuja. Sivu on julkinen ja sen seuraaminen ei vaadi Facbook-profiilia.

Suomi suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Portugaliin. Lisätietoja terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta: www.thl.fi.

Lisätietoja:

Portugalin terveysviranomaiset DGS

Portugalin viranomaisten korona-sivusto https://covid19estamoson.gov.pt/

Portugalin rajavartiolaitos www.sef.pt