Portugalin koronavirusrajoitteet

Päivitetty 22.1.2021; Portugalin hätätilaa on jatkettu 30.1.2021 ja on hyvin todennäköistä, että sitä jatketaan edelleen tämän jälkeen. 15.1. voimaan astuneiden rajoitteiden mukaan kaikkea turhaa liikkumista Manner-Portugalissa tulee välttää ja jokaisella on velvollisuus pysyä kotona. Välttämättömiksi luetut palvelut toimivat. Autonomisilla itsehallintoalueilla Azoreilla ja Madeiralla rajoitukset poikkeavat Manner-Portugalista. Azoreille ja Madeiralle matkustavilta vaaditaan negatiivinen testitulos. Suomi suosittelee yhä välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille.

Manner-Portugalin 15.1.2021 voimaan astuneet rajoitukset:

- Velvollisuus pysyä kotona, mistä poistuminen on sallittu vain välttämättömistä syistä (muun muassa elintarvikeostokset, ulkoilu, terveydelliset syyt ja terveyspalveluiden käyttö sekä työssäkäynti niissä tapauksissa, joissa etätyö ei ole mahdollista).

- Presidentinvaaleissa äänestämistä varten poistuminen kotoa sallittu 17.1. ja 24.1.

- Etätyö pakollista aina, kun se on mahdollista.

- Kaikki muut paitsi peruspalveluiksi (elintarvikeliikkeet, apteekit, terveydenhuolto ml. hammaslääkärit) luokitellut palvelut suljettu.

- Oppilaitokset pysyvät auki, mutta niissä otetaan aktiivisesti testit käyttöön.

- Ravintolat avoinna vain nouto- ja kotiinkuljetuspalveluina.

- Urheilu- ja kulttuuritilat suljettu.

- Muut kuin presidentinvaaleihin liittyvät ja uskonnolliset tilaisuudet kielletty.

 

Seuraavat lisärajoitukset astuvat voimaan 20.1.2021 kello 00.00:

- Kuntien välillä liikkuminen kielletty viikonloppuisin, perjantaista kello 20.00 alkaen maanantai aamuun kello 5.00

- Työmatkalaisen on pystyttävä todistamaan, että työ vaatii läsnäoloa

- Yli 250 henkilöä työllistävien yritysten on ilmoitettava viranomaisille työntekijöistä, jotka eivät pysty tekemään etätyötä

- Arkipäivinä kaupat sulkevat kello 20.00. Viikonloppuisin ruokakaupat suljetaan kello 17.00, muut kaupat kello 13.00

- Ravintolat ja kahvilat eivät voi myydä noutojuomia, kuten esimerkiksi kahvia

- Ostoskeskuksissa sijaitsevat ravintolat sulkevat, eivätkä ne voi myydä edes noutoruokaa

- Kokoontuminen ja ruoan nauttiminen ravintolan tai kahvilan välittömässä läheisyydessä kielletty

- Kaikki urheilutilat suljetaan

- Ikääntyneiden päivätoiminta lakkautetaan

- Ajanvietto, muu kuin ulkoilu ja liikunta, puistoissa ja muilla vastaavilla vapaa-ajan alueilla kielletty

- Kaikenlainen ihmisten liikkuvuutta yllyttävä, kuten alennusmyynneistä ja vastaavista kampanjointi ja mainostaminen kielletty

 

22.1. Lisärajoitukset:

- Portugali keskeyttää kaikki lentoyhteydet Iso-Britanniaan 23.1.2021 kello 00.00 alkaen, toistaiseksi

- Koulut suljetaan seuraavaksi kahdeksi viikoksi

 

Azorien autonomisen itsehallintoalueen rajoitukset:

- Ulkonaliikkumiskielto kello 20.00 ja viikonloppuisin kello 15.00.

- - Palvelut pysyvät auki, mutta aukioloajat ovat rajoitettuja viikolla kello 20.00 asti ja viikonloppuisin kello 15.00. Nämä rajoitukset eivät koske peruspalveluiksi luokiteltavia palveluita, kuten apteekit, klinikat, leipomot, huoltamot (vain auton tankkaukseen).

- Oppilaitokset ovat siirtyneet etäopetukseen

Tiukennettuja rajoituksia São Miguelin saarelle:

- Ponta Garça ja Vila Franca do Campo eristetään perjantaista 15.00 kello 00.00 alkaen 22.1.2021 asti, jolloin voimassa on ulkonaliikkumiskielto ja kaikki muut, paitsi peruspalvelut suljetaan

Azoreille matkustettaessa vaaditaan maksimissaan 72 h aiemmin tehty negatiivinen SARS-Cov-2 testi. Ilman testiä ei pääse matkustamaan. Lisätietoja Azorien aluehallinnon verkkosivuilta: https://covid19.azores.gov.pt/?page_id=5532(Linkki toiselle web-sivustolle.)

 

Madeiran autonomisen itsehallintoalueen 13.1.-31.1.2021 voimassa olevat rajoitukset:

- Ulkonaliikkumiskielto arkisin 19.00-05.00

- Viikonloppuisin ja pyhinä 18.00-05.00

- Palvelut pysyvät auki, mutta aukioloajat ovat rajoitettuja viikolla kello 18.00 asti ja viikonloppuisin kello 17.00. Nämä rajoitukset eivät koske peruspalveluiksi luokiteltavia palveluita, kuten apteekit, klinikat, leipomot, huoltamot (vain auton tankkaukseen).

- Ravintolat palvelevat viikolla kello 18.00 asti ja viikonloppuna kello 17.00, poikkeuksena kotiinkuljetuspalvelut, jotka voivat toimia kello 22.00 asti.

Madeiralle matkustavilta edellytetään negatiivista SARS-Cov-2 testiä tai sen voi halutessaan tehdä Madeiralle saavuttaessa. Mikäli testi tehdään saavuttaessa matkustajan tulee odottaa sen tulosta karanteenissa. Lisätietoja Madeiran matkailukeskuksen sivuilta: http://www.visitmadeira.pt/…/information-to-visitors-(covid…(Linkki toiselle web-sivustolle.)

 

Muistutamme myös, että kasvomaskin käyttö on pakollista julkisilla paikoilla niin sisä- kuin ulkotiloissa, sekä julkisen liikenteen liikennevälineissä. Maskin käyttämättä jättämisestä voidaan antaa sakkorangaistus.

 

Muistathan myös turvavälit, käsihygienian ja hengitystie-etiketin.

Suosittelemme seuraamaan myös suurlähetystön Facebook-sivuja: https://www.facebook.com/EmbaixadaFinlandiaLisboa(Linkki toiselle web-sivustolle.). Sivu on julkinen ja sen seuraaminen ei vaadi Facbook-profiilia.

Suomi suosittelee yhä välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille. Lisätietoja terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta: www.thl.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.).

 

Lisätietoja:

Portugalin terveysviranomaiset DGS(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Portugalin viranomaisten korona-sivusto https://covid19estamoson.gov.pt/(Linkki toiselle web-sivustolle.)