Portugalin hallitus: ei lisää aikaa, ei lisää rahaa

EU komission, EKP:n ja IMF:n troikka julkaisi 28.2.2012 kolmannen arvionsa Portugalin sopeutumisohjelman toimeenpanosta. Arvion keskeinen viesti on, että Portugalin ohjelman toteuttaminen on oikealla raiteella, joskin edessä on vielä suuria haasteita.

Ohjelmaa toteutetaan yleisesti ottaen niin kuin on suunniteltu ja talouden sopeutuminen on käynnissä. Valtiontalouden tasapainottamistoimet vuonna 2011 ja vuoden 2012 tiukka budjetti ovat lisänneet luottamusta Portugalin etupainotteiseen vakautusstrategiaan. Monet rakenteelliset uudistukset kilpailukyvyn vahvistamiseksi, kasvun edistämiseksi ja työpaikkojen luomiseksi ovat käynnissä, joskin useat uudistukset odottavat vielä täyttä toimeenpanoa.

Julkisen vajeen tavoitteen (4,5%) saavuttaminen vuonna 2012 on mahdollista nykyisin toimenpitein mikäli talouden vielä suuremman taantuman riskit eivät toteudu. Myönteinen arvio päätyy siihen, että seuraavan 14,9 miljardin euron apuerän maksaminen on mahdollista.

Troikka ei tällä kertaa pitänyt lehdistökonferenssia vaan sen hoiti Portugalin hallitus (valtiovarainministeri Gaspar). Syynä oli halu korostaa Portugalin omistajuutta sopeutusohjelmaansa ja toisaalta se, että troikan arvio oli sujunut varsin hyvin eikä troikalla ollut merkittäviä viestejä nimenomaan suurelle yleisölle ja lehdistölle.

Tärkeää on että Portugalin ohjelman edistymisestä saadaan riittävästi oikeaa tietoa. Hallituksen tulisi parantaa tiedonvälitystä erityisesti englannin kielellä rahoitusmarkkinoiden suuntaan, jossa troikan mukaan ei tiedetä riittävän hyvin maan edistymisestä. Kotimaassa hallituksen tulisi taas paremmin viestittää, että sopeutumistoimet ovat loppujen lopuksi hyväksi Portugalille ja sen kansalaisille, vaikka niiden toteuttaminen ei ole helppoa.

Markotalouden näkymät

Troikan arviossa ei ole suuria yllätyksiä makrotalouden tilasta. Bruttokansantuotteen ennustettu lasku (-3,25%) on odotettu kotimaisen kysynnän heiketessä. Työttömyys on korkeampi kuin ennakoitu. Vaihto- ja kauppatase ovat parantuneet toisaalta odotuksia nopeammin, mutta nähtäväksi jää onko viennin parannus kestävällä pohjalla. Tuonti on pudonnut voimakkaasti laman leikkaaman kysynnän takia. Yhteenvetona makrotaloudellinen kehitys ei antanut aihetta muuttaa julkisen talouden vajetavoitteita.

Tämän kehityksen perusteella voidaan arvioida, että Portugalilla on mahdollisuudet palata rahoitusmarkkinoille aikataulussa vuonna 2013. Kysymys on siitä, pystyykö Portugali palauttamaan markkinoiden luottamuksen. Troikan mukaan Portugali voi hyvinkin onnistua tässä toteuttamalla tehokkaasti ohjelmansa ja viestittämällä siitä oikein.

Tällä hetkellä ei pidä tuijottaa liikaa jälkimarkkinoilla vaadittuihin Portugalin 10 vuoden velkakirjojen korkoihin. Niillä ei ole suurta merkitystä. Portugali on testannut viime aikoina hyvällä menestyksellä markkinoita lyhytaikaisilla velkakirjoillaan ja on nyt pidentämässä niiden kestoa 12 kuukauteen.

Suuri kulttuurinmuutos edessä

 

Julkisen sektorin (esim. terveydenhoito) maksamattomat laskut suuri ongelma tavaroiden ja palvelujen toimittajille. Asian korjaamiseen pyritään menokurin parantamisella ja maksamalla näitä velkoja lisäbudjettiin otettavilla varoilla. Alue- ja kuntatasolla ryhdytty toimiin menokurin parantamiseksi.

Hallituksen lakiehdotus, joka kieltää julkiset hallinnat ilman vahvistettuja määrärahoja on kohdannut kovaa vastustusta. Kysymys olisi ”suuresta kulttuurinmuutoksesta ”. Vastustus osoitus siitä, että lailla on todellista merkitystä menokurin parantamiseksi.

Työmarkkinajärjestöjen ja hallituksen kolmikantasopimus työlakien uudistamisesta on merkittävä, mutta lisäreformeja voidaan tarvita tulevaisuudessa. Nuorten työllistäminen on yhteiskunnallisesti hyvin tärkeä asia ja Portugali voi suunnata uudelleen käyttämättömiä EU:n rakennevaroja tähän tarkoitukseen. Portugalin hallitus valmistelee tästä esityksiä komissiolle.

Hallitus on tehnyt merkittäviä ehdotuksia rakennemuutosten toteuttamisesta esimerkiksi oikeuslaitoksen ja kilpailulakien suhteen, mutta niiden toimeenpano vie aikaa. Yksityisohjelma etenee hyvin. Valtion yrityksiä on osin yksityistetty. Troikka ei ole tyytyväinen edistykseen energiahinnoittelun uudistamiseen.

Talouden rahoitusmahdollisuudet

 

Teollisuuden järjestöt ovat valittaneet yritysten rahoituksen puutetta, joka heikentää kasvua ja investointeja. Yleisellä tasolla Portugalissa ei kuitenkaan näytä olevan luottolamaa ja yrityksillä ylivoimaisia vaikeuksia toimintansa rahoittamiseen. PK-sektorilla on eniten vaikeuksia, mutta näiden yritysten käytössä on olemassa erityisiä välineitä rahoitustilanteen helpottamiseksi. EKP:n politiikan muutos alkuvuodesta ja sen viimeaikaiset toimet likviditeetin turvaamiseksi on helpottanut myös Portugalin tilannetta merkittävästi.

Oppositio ja ay-liike

 

Troikka tapasi myös Sosialistipuolueen (SP) edustajat ja ay-keskusjärjestöt (UGT, CGTP). SP haluaa siirtää toimenpiteiden painopistettä talouskasvun elvyttämiseen ja työllisyyden parantamiseen. Lisäksi SP haluaa pidentää sopeutumisohjelman aikataulua ja lisätä sen joustavuutta. Hallituksen kanta on ollut, että lisäaikaa ja lisätukea ei pyydetä ainoana oikeana tässä vaiheessa. Ohjelman toimeenpanoa seurataan jatkuvasti ja tilannearvio tehdään seuraavien missioiden aikana.