Portugali päivitti koronarajoituksia 7.2.2022 alkaen

Koronatilanne Euroopassa elää jatkuvasti ja tartuntamäärät ovat olleet nopeassa kasvussa useassa maassa, myös Portugalissa. Koronatilanteen vaihtelu voi vaikuttaa paitsi matkustamiseen, myös nopeisiin muutoksiin maansisäisissä rajoitustoimissa. Tähän uutiseen on koottu tietoa viimeisimmistä koronarajoituksista Portugalissa sekä linkit sivustoille, joilta ajantasaisin tieto löytyy nopeasti. Koronarajoituksia päivitettiin Portugalissa viimeksi 7.2.2022 alkaen.

Mitä tehdä, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan Portugalissa

Mikäli epäilet sairastuneesi koronavirukseen tai altistuneesi virukselle, ole yhteydessä Portugalin terveysviranomaisten koronapalvelunumeroon (+351) 808 24 24 24. Numero palvelee myös englanniksi.

Numerosta neuvotaan maassa jo olevia koronaan liittyvissä asioissa, muun muassa testauksesta, karanteeniohjeistuksesta ja hoidosta.

Mikäli sairastumisesi vuoksi oleskelusi Portugalissa venyy aiottua pidemmäksi, ota yhteys matkavakuutusyhtiöösi, matkatoimistoosi ja/tai lentoyhtiöösi paluulennon siirtämiseksi.

Muistathan tarkistaa jo kotimaassa ennen matkalle lähtöä, että matkavakuutuksesi kattaa mahdollisesta koronatartunnasta kohdemaassa aiheutuneet kulut.

Rajoitukset Portugalissa

Portugaliin on koronakriisin johdosta määrätty yhteiskunnan kriisitila (situação de calamidade) 1.12.2021 alkaen.

Portugalin ministerineuvosto päätti 3.2.2022 muutoksista rajoituksiin.

7.2.2022 alkaen voimassa olevat rajoitukset:

Maan rajoilla:

EUn digitaalinen koronatodistus tai negatiivinen testitulos. Testin tulee olla joko maksimissaan 72 h aiemmin tehty PCR-testi tai maksimissaan 24 h aiemmin tehty antigeenitesti.

Yleiset suositukset:

Säännöllinen testaaminen;

Etätyö susoiteltavaa, aina kun työtehtävät sen sallivat.

Enimmäishenkilömäärien rajoitukset kaupoissa;

Alkoholin kulutus julkisilla paikoilla kielletty

Kasvomaskin pakollinen käyttö kaikissa sisätiloissa ja kaikissa tiloissa, joita kansallinen terveysviranomainen DGS ei erikseen poikkeuksiksi mainitse;

Digitaalisen koronatodistuksen pakollinen esittäminen seuraaviin paikkoihin:

Ravintolat;

Majoitusliikkeet;

Kulttuuritapahtumat

Tapahtumat, joissa numeroidut paikat;

Kuntosalit.

Negatiivisen testituloksen esittäminen (ei koske 3. rokoteannoksen vähintään 14 päivää aiemmin saaneita) seuraavissa yhteyksissä:

Urheilukentät

Vierailut hoitokodeissa

Vierailut terveydenhoitolaitosten potilaiden luona

Isot tapahtumat, joissa ei numeroituja paikkoja (tai yksittäiset tapahtumat tilapäisesti käytettävissä tiloissa) ja urheilutapahtumat

Diskot ja baarit

Lisäksi on annettu yleisiä terveysturvallisuusmääräyksiä. Kasvomaskin käyttö on pakollista kaikille yli 10-vuotiaille sisätiloissa.

Madeiran ja Azorien itsehallintoalueilla on voimassa omat määräyksensä ja rajoituksensa, joista löydät tietoa mm. seuraavilta sivustoilta:

Information to visitors (COVID 19) in Madeira(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Travel to the Azores(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

https://covid19.azores.gov.pt/(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Matkustaminen Portugaliin

Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta. Portugalin Helsingin-suurlähetystön yhteystiedot ovat: puhelin: +358 9 682 4370, +358 9 682 437 15, +358 9 682 437 18 ja sähköpostiosoite: [email protected]

Tietoa Portugalin maahantulosäännöksistä (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)löytyy myös mm. maan turismiviranomaisen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) sekä maan ulkomaalais- ja rajaviranomaisen sivuilta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Hyödyllistä tietoa löytyy myös Lissabonin lentoaseman sivustolta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Katso linkistä(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) millaiset testit hyväksytään Portugalissa.

Portugaliin lentoteitse matkustavien tulee ilmoittaa matkustustietonsa ennakkoon Portugalin terveysviranomaiselle. Tämä tulee tehdä sähköisen palvelun kautta(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).