Opiskelu Portugalissa

Olen ollut kaksi vuotta opiskelijavaihdossa Lissabonissa. Ensimmäisen vuoden opiskelin Universidade de Novassa valtio-oppia ja sosiologiaa, toisen vuoden opiskelin Universidade de Lisboassa (UL) portugalilaista filologiaa. Opiskelu Portugalissa on melko erilaista Suomessa opiskeluun verrattuna, mutta toisaalta myös kokemukseni Novasta ja UL:stä ovat keskenään melko erilaiset, joten yleistyksiä Portugalissa opiskelun erityispiirteistä on hankala tehdä. Voin kuitenkin jo tässä vaiheessa todeta, että Portugali on erinomainen opiskelumaa ja varteenotettava vaihtoehto ulkomailla opiskelua suunnitteleville.

Kirjoittaja Niina Tuttavainen on suurlähetystön korkeakouluharjoittelija kesällä 2016.

Hakeminen

Koska itse olin vaihto-opiskelija, minulla ei ole omakohtaista kokemusta yliopistoon hakemisesta Portugalissa. Tiedän kuitenkin muutamia suomalaisia, jotka suorittavat kokonaista tutkintoa täällä, eikä hakuprosessi ole ollut erityisen hankala. Mutu-tuntuman perusteella useimpiin koulutusohjelmiin myös pääsee helpommin sisään kuin Suomessa.

Monella suomalaisella on, usein ihan aiheellinen, mielikuva etelän maiden byrokratiakoneistosta, jossa mikään ei toimi, ja yksinkertaisimmankin asian hoitaminen on hankalaa ja vie aikaa. Kokemukseni Portugalin yliopistojen byrokratiasta (tai sen puutteesta) on kuitenkin melko positiivinen. Kaikki on sujunut suhteellisen mutkattomasti, varsinkin verrattuna tuttujen kertomuksiin muualta Etelä-Euroopasta.

Tietysti omia odotuksiaan kannattaa hieman säätää Portugaliin tullessa. Täällä ei esimerkiksi hoideta asioita yhtä paljon netissä sähköisesti kuin me Suomessa olemme tottuneet. Yliopistosta ja tiedekunnasta riippuen kurssi-ilmoittautumiset ym. saatetaan vielä hoitaa perinteiseen tapaan täyttämällä kaavakkeita käsin ja liimailemalla passikuvia niihin. Asioita ei silti ole tehty kohtuuttoman vaikeiksi, ja ainakin vaihto-opiskelijoille on molemmissa yliopistoissa kerrottu selkeästi, miten, missä ja milloin paperihommat tulee hoitaa. Vinkkinä kuitenkin kerrottakoon, että paperisotaa hoitaessa kannattaa pitää mukana kaikki mahdolliset dokumentit passista vuokrasopimukseen ja kansainväliseen Kela-korttiin, sillä ikinä ei tiedä, mitä dokumentteja missäkin halutaan nähdä.

Lissabonin yliopiston puistikko. Kuva: Niina Tuttavainen.

Opiskelu

Opetustyylistä on vaikea vetää yleistyksiä, sillä matkan varrelle on osunut monenlaista opettajaa, aivan niin kuin Suomessakin. Pääsääntöisesti opetuksen laatu on kuitenkin todella hyvä. Usein tunneilla on ensin teoriaosio, jonka jälkeen tulee interaktiivinen, keskustelevampi osuus, jossa opettaja johtaa keskustelua, mutta odottaa oppilailta aktiivista osallistumista, ja käsiteltyjen teorioiden soveltamista käytäntöön. Novassa lähes kaikilla kursseilla pidettiin myös esitelmä ja/tai kirjoitettiin yksi isompi essee ryhmässä, UL:ssä esitelmät ja ryhmätyöt olivat paljon harvinaisempia.

Opettajiin mahtuu monenlaisia persoonallisuuksia. Itselläni on ollut todella tarkkoja ja järjestelmällisiä opettajia, jotka eivät siedä myöhästelyä tai kännykän näpelöintiä luennon aikana ollenkaan. Toisessa ääripäässä ovat sitten opettajat, jotka saapuvat tunnille puoli tuntia myöhässä ja jatkavat tuntia loppupäästä vähintään myöhästymisensä verran. Silmiinpistävää monissa opettajissa on intohimo, jolla he suhtautuvat omaan alaansa. Ehkä tästä johtuen monotonisia jaarittelijoita ei ole juuri tullut vastaan.

Tarkoitus ei ole pelästyttää ketään, mutta etenkin Novassa huomasin, että vaatimustaso kursseilla on korkea. Opiskelijoilta odotetaan omaa ajattelua ja kykyä soveltaa teorioita käytäntöön eikä pelkkä asioiden ulkoa opettelu riitä. Ei ole mitenkään tavatonta, että moni (paikallinenkin) opiskelija saa tentistä ala-arvoisen tai pääsee läpi rimaa hipoen. Arvosteluasteikko Portugalissa on 0-20, ja 10 on ensimmäinen hyväksytty arvosana. Kovasta vaatimustasosta kertoo sekin, että arvosanat 18-20 ovat melko harvinaisia, usein isollakin kurssilla vain muutama opiskelijaa saa jonkun näistä kärkipään arvosanoista. Suomessa puolestaan erinomaiset arvosanat tuntuvat olevan paljon yleisempiä kuin hylätyt.

Kaiken tämän pelottelun jälkeen haluan kuitenkin korostaa, että kaikista tehtävistä ja tenteistä selviää, kunhan vain jaksaa panostaa hieman. Rehellisyyden nimissä on kerrottava, että vaikka arvosanani olivat varsin keskinkertaisia Novassa, kursseista jäi silti enemmän käteen kuin saman alan erinomaisin arvosanoin suoritetuista kursseista Suomessa.

Lunttaaminen tenteissä tuntuu olevan täällä enemmän sääntö kuin poikkeus. Aluksi asia häiritsi minua, mutta lopulta päätin ummistaa silmäni asialta.

Tutkinto-opiskelijat maksavat Portugalissa lukukausimaksuja, vaihto-opiskelu on pääsääntöisesti ilmaista. Valtion yliopistoissa paikallisilta perittävät vuosimaksut vaihtelevat tällä hetkellä 689e ja 1068e välillä. Yliopistoilla on mahdollisuus periä ulkomaisilta opiskelijoilta korkeampia maksuja, mutta usein ETA-maista tulevilta opiskelijoilta veloitetaan sama summa kuin paikallisilta. Yleensä lukukausimaksut voi maksaa erissä. Yksityisten yliopistojen lukukausimaksut ovat korkeampia kuin valtion yliopistojen.

Kielitaito

Entä sitten kielitaito, onko portugalia pakko osata sujuvasti, jos haluaa opiskella Portugalissa? Ehkä hieman yllättäen vastaan, että ei välttämättä. Vähäinenkin portugalin taito on tietenkin eduksi ja helpottaa elämää huomattavasti, mutta periaatteessa täällä kuitenkin voi pärjätä, vaikka ei kieltä osaisikaan, sillä tarjolla on myös kokonaan englanninkielisiä koulutusohjelmia.

Itse osaan portugalia, joten osallistuin lähes poikkeuksetta portugalinkielisille kursseille. Ulkomaalaiset opiskelijat ovat kuitenkin halutessaan saaneet tehdä kaiken englanniksi, ja alasta riippuen myös osa kurssikirjoista voi olla englanniksi. Joillakin kursseilla oli vaihto-opiskelijoita, jotka eivät osanneet portugalia käytännössä ollenkaan. Vaikka osa heistä onnistuikin pääsemään kursseista läpi, on täysin kielitaidottomana kursseille osallistuminen mielestäni hieman uhkarohkea vaihtoehto, ja tekee kurssien suorittamisesta takuulla raskaampaa, kun luennoista ei ymmärrä mitään.

Oma suositukseni on, että jos aikoo osallistua portugalinkielisille kursseille, kannattaa etukäteen opiskella hieman portugalia. Tärkeintä on kyetä ymmärtämään puhuttua ja kirjoitettua kieltä, koska, kuten jo aiemmin kerroin, tehtävien tekeminen englanniksi on usein sovittavissa.

Kaikkiaan opiskelu Portugalissa on ollut erittäin positiivinen ja avartava kokemus, ja voin suositella Portugalia opiskelumaana lämpimästi! Hyvätasoisen opetuksen lisäksi Portugalista löytyy jokaiselle jotakin, vai miltä kuulostavat ympärivuotinen auringonpaiste, opiskelijalle sopiva hintataso, henkeäsalpaavan kauniit maisemat, erinomainen ruoka ja monipuolinen kulttuuritarjonta? Eikä maailman kuudenneksi puhutuimman kielen oppiminenkaan haitaksi ole.

Lisätietoja:

Kattava tietopaketti opiskelusta Portugalissa, sisältäen listan yliopistoista ja tutkinnoista (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Vaihto-opiskelusta lisätietoja saa omalta yliopistolta.

Jos koko tutkinnon suorittaminen Portugalissa kiinnostaa, hakuohjeet löytyvät ko. yliopiston tai tiedekunnan nettisivuilta.