Mistä epävarmuus Portugalissa johtuu?

Poliittinen epävarmuus ja heikko talouskasvu ovat keskeisiä tekijöitä Portugalin tilanteessa. Portugalin hallituksen mielestä kriisissä ei ole kysymys tartunnan leviämisestä vaan koko eurovaluutan alttiudesta

 

Kokonaisuutena Portugalin epävarmuus johtuu seuraavasta viidestä tekijästä:

1. Poliittinen epävarmuus

Portugalilla on vähemmistöhallitus mikä nykyisessä poliittisessa tilanteessa jarruttaa vaadittuja kovia talouden saneeraustoimia ja uudistuksia. Hallituksen kovat säästötoimet nostavat koko ajan opposition kannatusta eikä hallituksella ole helppoa ulospääsytietä mihinkään. Pääoppositiopuoleen PSD:n puheenjohtaja Pedro Passos Coelho on todennut, että Portugalin hallituksella on nyt kaikki edellytykset vakauttaa maan taloustilanne ja hän toivoo että hallitus siinä onnistuu. Jos tilanne kuitenkin luisuu siihen, että Portugali tarvitsee ennenaikaiset vaalit ongelmiensa ratkaisemiseksi, PSD on siihen valmis.

2. Kyky panna toimeen budjetti- ja vakautusohjelma

Vaikka edellinen Socratesin enemmistöhallitus onnistui vajeiden laskemisessa 2005-2007, viime aikojen vähemmistöhallituksen"track-record" panna toimeen kaikki tarvittavat ja myös sovitut säästötoimet ei ole kovin mairitteleva. Valtion menot itse asiassa nousivat tämän vuoden alkupuolella.

Budjettivajetta ei paikata vain uusilla veroilla, siihen tarvitaan myös kova kulukuri. Markkinat odottavat hallitukselta selkeää, määrätietoista ja johdonmukaista politiikka siitä, että tarvittavia leikkauksia tehdään.

3.Heikko talouskasvu

Juuri julkaistu komission arvio EU-maiden talouskasvusta ei ole Portugalille
mukavaa luettavaa. Siinä missä talous kasvaa tänä vuonna arviolta yhden prosentin, seuraavana vuonna palataan jälleen säästötoimenpiteiden takia vastaavan verran miinukselle. Vajaan prosentin kasvuun päästäisiin jälleen vuonna 2012 mutta sen olisi oltava paljon nopeampaa jotta sillä olisi merkittävä vaikutus myös vajeeseen. (euroalueen vastaavat luvut 1.7 % /1.5 % ja 1.6 %)

4.Kyky toteuttaa talouden rakennemuutokset

Tässä piilee ehkä koko rahoituskriisiin suurin syyllinen. Vaikka hallitus näki mihin oltiin menossa, he eivät jäykkien rakenteiden takia pystyneet kääntämään taloutta tarpeeksi nopeasti. Nykyiset rakenteet eivät kannusta kasvuun eivätkä ne tarjoa mahdollisuuksia kilpailukyvyn ja erityisesti tuottavuuden parantamiseksi, mikä olisi oleellista. Keskeiset kysymykset liittyvät työlakireformiin sekä hallinnon rakennemuutoksiin.

Itse asiassa Portugal kaipaisi täydellistä talouden uudistamispakettia mutta pitääkö talous ajaa IMF:n syliin ennen kun sen toteuttamista ryhdytään vakavissaan ajattelemaan?

5.Pankkisektorin riippuvuus Euroopan keskuspankin rahoituksesta

Portugalin rahoitussektorin ongelmat liittyvät ensi sijassa likviditeettiin saantiin. Pankit ovat pohjimmiltaan hyvässä kunnossa ja niiden pääomataseet ovat hyvässä jamassa, niillä ei ole liiallisia vastuita kiinteistömarkkinoilla ja kiinteistökuplaa ei ole syntynyt.

Kolmen suurimman liikepankin tuotoista 40% tulee Portugalin ulkopuolisista
toiminnoista. Pankeilla on kuitenkin yleisen luottamuspulan takia ollut vaikeuksia
markkinarahan saannissa ja Portugalin pankit ovat joutuneet turvautumaan tämän vuoksi liiaksi Euroopan keskuspankin rahoitukseen. Riippuvuus EKP:sta on jonkin verran viime aikoina ähentynyt, mutta se on edelleen suuri ja kun markkinaraha on tiukassa tilanne on talouden kannalta epänormaali

Entä miten ensi vuoden budjetti vastaa näihin haasteisiin ?

Portugalin parlementti on hyväksynyt odotusten mukaisesti vuoden 2011 budjetin, johon sisältyvät vakautustoimet tähtäävät julkisen vajeen laskemiseen 4,6 % iin ensi vuonna. Kovimmat toimenpiteet ovat julkisen sektorin palkkojen leikkaaminen 3.5 -10%, kaikkien eläkkeiden jäädyttäminen sekä arvonlisäverokannan nosto kahdella prosenttiyksiköllä 23 prosenttiin. 

Budjetin hyväksyminen ei ole kuitenkaan rauhoittanut rahoitusmarkkinoita ja Portugalin korot ovat pysyneet korkealla, tätä kirjoittaessa 10-vuoden velkakirjan korko oli 7.11 %.

"Emme tarvitse ulkoista apua"
 

Maan hallituksen virallinen kanta on edelleen, että Portugali selviää ilman ulkopuolista apua ja pystyy vakauttamisohjelmansa avulla pääsemään kriisin yli. Tämä
viesti on välitetty johdonmukaisesti eri tasoilta. Tiedotusvälineet ovat toistaneet Presidentti Cavaco Silvan vakuuttelua presidentti Obamalle NATON huippukokouksen puitteissa, että Portugalilla ei ole pankkikriisiä, sillä ei myöskään ole asuntomarkkinoiden kuplaa ja Portugalilla on näyttöä siitä että se
on aikaisemminkin pystynyt korjaamaan julkisen vajeensa kuntoon.

Pääministeri Sócrates ja valtiovarainministeri Teixeira dos Santos ovat jakaneet samaa viestiä. Eri tahojen mukaan Portugali katsoo tulevansa syyttä markkinoiden epäluottamuksen kohteeksi. Markkinoiden paineita vastaan halutaan vielä taistella
ja tilanteen toivotaan rauhoittuvan.

Seuraavan kerran Portugali joutuu myymään suuremman määrän
valtion pitkäaikaisia velkakirjoja maaliskuussa. Viime aikoina Portugalin hallituksen edustajat ovat entistä selvemmin halunneet korostaa sitä, että kysymys ei ole yksittäisten euro-maiden kriisistä vaan markkinoiden hyökkäyksen kohteena on koko yhteisvaluutta euro.

"Koko euroalue on hyökkäyksen kohteena"

Puolustusministeri Augusto Santos Silva, jolle on spekuloitu uutta salkkua mahdollisessa pian tulevassa ministeripaikkojen kierrätyksessä,
totesi että kansainvälisten markkinoiden kohteena ei ole Kreikka, ei Irlanti, ei Portugali eikä Espanja, vaan koko eurovaluutta. Irlannin apupäätöksen jälkeen Portugalin ja Espanjan korkotaso ei lähtenyt laskuun vaan on noussut. Tämä osoittaa Portugalin hallituslähteiden mukaan että kysymys ei ole tarttumisilmiöstä maasta toiseen, vaan siitä että koko euro-alue on hyökkäyksen kohteena.

Portugalin Eurooppa- asioiden valtiosihteeri Pedro Lourtie halusi välittää samat viestit puhuessaan eräille eurooppalaisille kauppakamareille 25.11. Portugalilla ei ole tarvetta pyytää ulkopuolista apua, parlamentissa hyväksyttävä budjetti sisältää hänen mukaansa riittävät toimet vajeen vähentämiseksi.

Portugali ei ole ollut tyytyväinen siihen, miten lokakuun Eurooppa-neuvoston päätös pysyvän kriisimekanismin valmisteluista tehtiin ja vietiin läpi. Päätös olisi vaatinut huolellisempaa valmistelua.

Markkinoiden reaktiot päätöksen jälkeen ovat osoittaneet että kaikilta osin ei toimittu viisaasti. Kritiikin kohteena on ollut erityisesti Saksan liittokansleri Merkelin lausunnot ”hair-cutista”, jotka hän on sittemmin vetänyt osittain takasin.

Hallituksen edustajat katsovat, että vaatimus yksityisen sektorin osallistumisesta
kriisin laskujen maksamiseen on periaatteessa hyvä ajatus, mutta käytännössä sen vaatiminen on johtanut suurempaan epävakauteen kun markkinat ovat lisänneet ennakoidun taakan ongelmamaiden korkoihin. Seurauksena on ollut markkinoiden itseään ruokkiva tapahtumaketju joita ovat vielä pahentaneet talouslehdistössä liikkuneet huhut ECB:n ja Saksan painostaneen Portugalia hyväksymään lainoja. Tämä ovat sittemmin kielletty mm. Schäublen ja Barrosson kautta.

Portugalissa katsotaan, että nykyinen kriisi on myös seurausta sen politiikan epäonnistumisesta jolloin  hyvinkin erilaisessa taloudellisessa tilanteessa olevat maat pakotetaan noudattamaan samanlaista budjettipolitiikkaa. Vahvan Saksan tulisi olla nyt joustavampi ja ylläpitää kasvua euro-alueella kun monet muut maat joutuvat kiristämään vyötä.

 Kuva: Torre de Belem(Linkki toiselle web-sivustolle.), ccby2.0(Linkki toiselle web-sivustolle.)