Lissabon – maailman start-up pääkaupunki

Vuonna 2010 Dublinissa alkunsa saanut Web Summit -tapahtuma siirtyi vuonna 2016 Lissaboniin. 6.-9. marraskuuta 2017 järjestetty Web Summit ei ole vain start-up yrityksiin keskittyvä, vaan laajemmin niin investoijia, kumppanuuksia ja/tai asiakkaita hakeville teknologiayrityksille tarkoitettu tapahtuma. Suomalaisilla yrityksillä tapahtumassa on sen suuruuden ansiosta hyvät mahdollisuudet löytää sekä yhteistyökumppaneita että päästä keskustelemaan keskeisten potentiaalisten rahoittajien kanssa.

Toistamiseen Lissabonissa järjestetyn startup ja teknologiasijoittajien suurtapahtuman Web Summitin kävijämäärät kasvoivat entisestään vuodesta 2016, jolloin tapahtumassa vieraili noin 50 000 ihmistä. Vuonna 2017 tapahtuma oli loppuunmyyty ja yhteensä kävijöitä oli noin 59 000.

Hallitus arvioi vuoden 2017 Web Summitin tuoneen kaupunkiin vähintään 300 miljoonaa euroa. Kau-pungin hotellitarjonnasta käytössä oli arvioiden mukaan 88 %. Poliittinen tahto säilyttää tapahtuma Lissabonissa on luonnollisesti vahva, ja Web Summitin päätöspuheessaan presidentti Marcelo Rebelo de Sousa argumentoi painokkaasti Portugalin ”ansaitsevan” Web Summitin vielä vuosina 2019 ja 2020.

Portugali haluaakin tosissaan näyttäytyä start-up-ystävällisenä maana. Web Summitin aikoihin maa julkisti uuden start-up visa -ohjelman: 1.1.2018 alkaen nuoret start-up-yrittäjät EU:n ulkopuolisista maista voivat anoa oleskelulupaa nopeutetulla aikataululla ja siirtää yrityksensä Portugaliin, mikäli ha-kemus täyttää vaaditut ehdot. EU:n sisällä Portugali houkuttaa ainakin ranskalaisia, sillä median mu-kaan useat ranskalaiset start-upit harkitsevat muuttoa tai laajentumista Lissaboniin.

Lissabon trendikäs kohde yrityksille

Lissabonista on siis Web Summitin ja muun start-up-skenen ansiosta tullut nuorille yrittäjille trendikäs kohde. Tyhjillään olleet rakennukset antavat kodin uusille yrityksille: Lissabonin keskustassa sijaitsevan Startup Lisboan päämajasta löytyy 40 start-upin toimistot, joita nuoret yritykset saavat vuokrata nimelliseen hintaan. Talousvaikeuksissa viime vuodet kärsinyt Portugali on löytänyt start-upeista yh-den ratkaisun kehittää ja tuoda maahan innovaatioita, investointeja ja lahjakkaita ihmisiä. Maasta-muuttoa muualle Eurooppaan saadaan osittain tyrehdytettyä, jos lahjakkaat nuoret jäävät jatkossa mieluummin Portugaliin laittamaan bisnestä pystyyn kuin lähtevät muille apajille. Tapahtuman on omalta osaltaan arvioitu myös lisänneen talouskriisin aikana lähteneiden paluumuuttoa, joka on ollut pitkään Portugalin kahden viimeisen hallituksen tavoite.

Suomalaisyritykset näyttävät löytäneen tiensä hyvin tämän vuoden Web Summitiin. Suomalaisia osal-listujia tapahtumassa oli 130 ja 16 suomalaisella start-upilla oli siellä oma pöytä. Yrityksille tapahtu-massa on sen suuruuden ansiosta hyvät mahdollisuudet löytää sekä yhteistyökumppaneita että päästä keskustelemaan keskeisten potentiaalisten rahoittajien kanssa. Myös tapahtuman oheistilaisuudet luovat suomalaisyritysten mukaan hyvät mahdollisuudet verkottumiseen.