Koronavirusuutiset Portugalissa

Koronavirusuutiset Portugalissa

Portugali on avannut yhteiskunnan asteittain ja suurin osa palveluista toimii jo lähes normaalisti. Turvavälien ja hyvän käsihygienian noudattamista suositellaan, ja julkisissa suljetuissa tiloissa kasvomaskin käyttö on pakollista. Julkisissa liikennevälineissä maskin käyttämättä jättämisestä voi saada sakkorangaistuksen. Portugaliin saa matkustaa vapaasti muista Schengen- ja EU-alueen maista, Manner-Portugalissa ei ole karanteenia matkustajille. Poikkeuksena autonomiset saaret Azorit ja Madeira.

Suomen Lissabonin-suurlähetystö seuraa tilannetta tiiviisti yhdessä ulkoministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja muiden maiden edustustojen kanssa. Suurlähetystö kehottaa Portugalissa olevia tai matkaa suunnittelevia tekemään matkustusilmoituksen sekä seuraamaan suurlähetystön Facebook-sivua, Portugalin paikallisviranomaisten ohjeita ja paikallista mediaa.

Tällä hetkellä ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta kaikkialla maailmassa sekä välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille toistaiseksi.

Portugalissa on voimassa valmiustila (estado de alerta) toistaiseksi. Lisäksi Suur-Lissabonin alueella jatkuu varautumistila (estdo de contingência) sekä alueen muodostavan 5 kaupungin 19:ssä kaupunginosassa katastrofitila (estado da calamidade). Katastrofitila mahdollistaa viranomaisille tavallista enemmän valtuuksia asettaa rajoituksia. Viranomaiset voivat esimerkiksi kehottaa välttämään turhaa liikkumista ulkona, rajoittaa yleisötapahtumien järjestämistä sekä kieltää yli 5 hengen kokoontumiset.

Yhteiskunnan rajoitustoimenpiteitä purettiin porrastetusti kolmessa vaiheessa. Yleiset ehdot näille avaamistoimille olivat: Maskien ja desinfiointigeelien saatavuus markkinoilla, tilojen säännöllinen desinfiointi, maksimikapasiteetin rajoittaminen sekä käsihygienian, yskimisetiketin ja kahden metrin turvavälin noudattaminen. Päätökset uudelleenarvioidaan 15 päivän välein.

Portugalissa 4.5. alkaen hengityssuojainten käyttäminen julkisissa suljetuissa tiloissa ja julkisen liikenteen liikennevälineissä on pakollista. Julkisen liikenteen liikennevälineissä ohjeen noudattamatta jättämisestä voidaan sakottaa.

EU- ja Schengen-alueelta, Norjasta, Liechtensteinista, Islannista ja Sveitsistä tulevat matkustajat voivat matkustaa vapaasti Portugaliin.

EU:n ulkopuolisista maista Portugaliin voi matkustaa vastavuoroisuuteen perustuen Algeriasta, Etelä-Koreasta, Marokosta, Kanadasta ja Kiinasta. Muiden EU:n ulkopuolisten maiden osalta sallitaan välttämätön matkustaminen portugalinkielisistä maista, mutta Brasilian osalta vain lentoyhteydet Rio de Janeirosta ja São Paulosta sekä Yhdysvalloista. Näistä maista tulevilta matkustajilta vaaditaan maahan saavuttaessa enintään 72 tuntia aiemmin todettu negatiivinen Covid19-testitulos. Ilman testitulosta matkustajalta voidaan evätä maahantulo. Portugalilaiset ja Portugalin oleskeluluvan omaavat matkustajat voivat tehdä testin Portugaliin saavuttuaan. Näissä tapauksissa matkustajan tulee noudattaa karanteenia testituloksen valmistumiseen asti.

Portugali sallii vastavuoroisuuteen perustuen välttämättömän kauttakulun tai maahantulon EU:n ulkopuolisista maista saapuville EU:n ja Schengen-alueen kansalaisille, EU-jäsenmaan oleskeluluvan omaaville matkustajille sekä kolmansien maiden kansalaisille. Välttämättömiä syitä ovat työ, opiskelu, perhe, terveys tai muut humanitääriset syyt.

Rajoitukset eivät koske portugalilaisten tai Portugalin oleskeluluvan omaavien tai kolmansien maiden kotiutuslentoja.

EU- ja Schengen-alueelta Portugaliin matkustaville ei ole asetettu karanteenia Manner-Portugalissa. Poikkeuksena automoniset saaret Azorit ja Madeira.

Finnair ja TAP Air Portugal ovat lopettaneet lentonsa Suomen ja Portugalin välillä toistaiseksi, ja maiden välillä ei enää ole suoria lentoyhteyksiä. Kaupallisia lentoyhteyksiä Portugalista on mm. Ranskan, Saksan, Alankomaiden ja Ison-Britannian kautta Suomeen.

Yleisiä liikkumisrajoituksia ei ole asetettu, kahden metrin turvaväliä suositellaan. Julkinen liikenne toimii normaalisti.

Suurlähetystö seuraa tilannetta.

Suurlähetystön asiakaspalvelu toimii passi-, henkilöllisyystodistus- ja muissa konsuliasioissa ajanvarauksella ma-ti ja to-pe 9-12.

Ajanvaraus sähköpostilla: [email protected]

 

Lisätietoja:

Karanteenikäytännöistä Azorein ja Madeiran autonomisilla alueilla:

Azorien autonominen aluehallinto

Madeiran matkailukeskus

Paikallisviranomaiset ja paikallinen media (mm. matkustusrajoituksista):

Portugalin ulkoministeriö MNE (englanniksi)

Portugalin kansallisen turismiorganisaation Visit Portugal:in infosivu (englanniksi)

Portugalin terveysviranomainen Direção Geral da Saúde (DGS)

Terveydenhuollon 24/h päivystyspuhelin (palvelee myös englanniksi) Saúde 24: 808 24 24 24

Portugalin terveysministeriö Ministério da Saúde (englanniksi)

Portugalin yleisradioyhtiö RTP (portugaliksi)

The Portugal News, uutisointia englanniksi
 

Muita tietolähteitä:

Portugalin matkustustiedote

Lissabonin-suurlähetystön FB-sivut

Nettikonsuli-sivu Facebookissa

THL julkaisee ajankohtaista tietoa koronaviruksesta yleensä (sivu päivittyy)

Ulkoministeriön tiedote matkailijoille

Finavia