Koronavirusuutiset Portugalissa

Koronavirusuutiset Portugalissa

Suomen Lissabonin-suurlähetystö seuraa tilannetta tiiviisti yhdessä ulkoministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ja muiden maiden edustustojen kanssa. Suurlähetystö kehottaa Portugalissa olevia tai matkaa suunnittelevia tekemään matkustusilmoituksen sekä seuraamaan suurlähetystön Facebook-sivua, Portugalin paikallisviranomaisten ohjeita ja paikallista mediaa.

Tällä hetkellä ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta kaikkialla maailmassa sekä välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille toistaiseksi.

Portugalissa on voimassa katastrofitila toistaiseksi. Katastrofitilan nojalla viranomaisilla on tavallista enemmän valtuuksia asettaa rajoituksia, kuten kehottaa ihmisiä välttämään mahdollisuuksien mukaan turhaa liikkumista ulkona ja rajoittaa yleisötapahtumien järjestämistä sekä kieltää yli 10 hengen kokoontumiset. Yhteiskunnan rajoitustoimenpiteitä on avattu porrastetusti. Yleiset ehdot näille avaamistoimille ovat: Maskien ja desinfiointigeelien saatavuus markkinoilla, tilojen säännöllinen desinfiointi, maksimikapasiteetin rajoittaminen, käsihygienia ja yskimisetiketti sekä fyysinen etäisyys (2m). Päätökset uudelleenarvioidaan 15 päivän välein.

Portugalissa 4.5. alkaen hengityssuojainten käyttäminen julkisissa suljetuissa tiloissa ja julkisen liikenteen liikennevälineissä on pakollista. Julkisen liikenteen liikennevälineissä ohjeen noudattamatta jättämisestä voidaan sakottaa.

Portugalin ja Espanjan välinen raja on suljettu 15.6. asti. Rajanylitykset ovat mahdollisia ulkomaalaisille kotiin palaaville matkustajille, Portugalissa pysyvästi asuville tai oleskeluluvan omaaville ulkomaalaisille. Lentoliikenne Espanjasta on ja Italiasta on keskeytetty toistaiseksi. Lentoliikenteen osalta rajoitukset ovat voimassa EUn ulkopuolisiin maihin ja maista Portugaliin. Poikkeuksena on Schengen alueen maat ja Liechtenstein, Norja, Islanti ja Sveitsi sekä portugalinkieliset maat ja maat, joissa on merkittävä portugalilainen siirtokunta, kuten Iso-Britannia, Yhdysvallat, Kanada ja Venezuela. Brasilian osalta lennot sallitaan Rio de Janeirosta ja São Paolosta.

Azorien ja Madeiran autonomisilla alueilla on voimassa matkailijoita koskevat karanteeni säännöt. Lisätietoja karanteenista aluehallintojen sivuilla:

Madeiran aluehallinto  (portugaliksi)

Madeiran matkailukeskus (englanniksi)

Azorien aluehallinto (portugaliksi)

Finnair ja TAP Air Portugal ovat lopettaneet lentonsa Suomen ja Portugalin välillä toistaiseksi, ja maiden välillä ei enää ole suoria lentoyhteyksiä. Kaupallisia lentoyhteyksiä Portugalista on mm. Ranskan, Saksan, Alankomaiden ja Iso-Britannian kautta Suomeen.

Yleisiä liikkumisrajoituksia ei ole, suositus on pitää huolta riittävistä turvaväleistä. Julkinen liikenne toimii normaalisti.

Suurlähetystö seuraa tilannetta.

Suurlähetystön asiakaspalvelu toimii passi-, henkilöllisyystodistus- ja muissa konsuliasioissa ajanvarauksella ma-ti ja to-pe 9-12.

Ajanvaraus sähköpostilla: [email protected]

Matkustusilmoitus: Suurlähetystö suosittelee matkustusilmoituksen tekemistä kaikille matkailijoille ja maassa jo oleskeleville.

Lisätietoja:

Paikallisviranomaiset ja paikallinen media (mm. matkustusrajoituksista):

Portugalin ulkoministeriö MNE (englanniksi)

Portugalin kansallisen turismiorganisaation Visit Portugal:in infosivu (englanniksi)

Portugalin terveysviranomainen Direção Geral da Saúde (DGS)

Terveydenhuollon 24/h päivystyspuhelin (palvelee myös englanniksi) Saúde 24: 808 24 24 24

Portugalin terveysministeriö Ministério da Saúde (englanniksi)

Portugalin yleisradioyhtiö RTP (portugaliksi)

The Portugal News, uutisointia englanniksi
 

Muita tietolähteitä:

Portugalin matkustustiedote

Lissabonin-suurlähetystön FB-sivut

Nettikonsuli-sivu Facebookissa

THL julkaisee ajankohtaista tietoa koronaviruksesta yleensä (sivu päivittyy)

Ulkoministeriön tiedote matkailijoille

Finavia