Harri Pälvirannan näyttely Imago Lisboassa

Lissabonin valokuvafestivaali Imago Lisboassa aukeaa 6.10.2022 suomalaisen valokuvaajan Harri Pälvirannan näyttely. Lissabonin nykytaiteenmuseossa avautuvassa näyttelyssä on esillä Pälvirannan töitä kolmesta sarjasta.


Harri Pälviranta (syntynyt 1971) on suomalainen valokuvataiteilija ja tutkija. Pälviranta on valmistunut taiteen tohtoriksi Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta (2012) ja filosofian maisteriksi Turun yliopiston mediatutkimuksen oppiaineesta (2005).

Pälvirannan teoksia on ollut laajasti kansainvälisesti esillä ja taiteilija on palkittu muun muassa vuonna 2007 PhotoEspana Descubrimientos –palkinnolla Madridissa ja vuonna 2010 LeadAwards-palkinnon Hampurissa. Vuonna 2020 hänelle myönnettiin Suomen Kulttuurirahaston neljän vuoden täysi työskentelyapuraha (2020-2023).

Pälvirannan taiteen ytimessä ovat väkivaltaan ja maskuliinisuuteen liittyvät kysymykset, joita hän usein yhdistelee teoksissaan. Huomionarvoista on Pälvirannan ymmärrys molemmista teemoista niiden laajojen määritelmien kautta. Hän näkee väkivallan monipuolisena käytäntönä: subjektiivisena ja objektiivisena, joka voi saada sekä symbolisia että systeemisiä muotoja. Tähän liittyy Pälvirannan käsitys maskuliinisuudesta kerroksittain: maskuliinisuus voidaan nähdä kulttuurisesti koodattuna ja arkipäiväisissä käytännöissä esitettävänä sekä uudistuneena.

Teoreettisesti suuri osa Pälvirannan teoksista voidaan luokitella dokumenteiksi. Tällä ei kuitenkaan tarkoita vain klassista dokumenttia, vaan kriittisten käytäntöjen aktivoimista post-dokumentaarisessa diskurssissa. Viimeisimmissä valmistuneissa projekteissa Pälviranta muodostaa yhteyden arkistointikäytäntöihin ja käyttää dokumenttia terminä joka viittaa myös kuvan olennaisuuteen.

6.10. kello 19.00 alkaen Museu Nacional da Arte Contemporânea (Rua Serpa Pinto 4)

Harri Pälviranta

Battered, News portraits ja Coreography of Violence

Lisätietoja taiteilijasta: https://harripalviranta.com/(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Lisätietoja festivaalista: imagolisboa.pt(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).