Ajankohtaista Portugalin koronarajoituksista

Ajankohtaista Portugalin koronarajoituksista

Portugalin ministerineuvosto päätti 29.7. koronarajoitusten asteittaisesta lievennyksestä 1.8. alkaen. Muutokset ovat valtakunnallisia, poikkeuksena Azorien ja Madeiran itsehallintoalueet. Ulkoministeriö suosittelee noudattamaan erityistä varovaisuutta EU- ja Schengen alueelle matkustettaessa.

Tähän uutiseen on koottu tietoa viimeisimmistä koronarajoituksista Portugalissa sekä linkit sivustoille, joilta ajantasaisin tieto löytyy nopeasti. Koronarajoituksia päivitettiin Portugalissa viimeksi 20.8.2021.

Mitä tehdä, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan Portugalissa

Mikäli epäilet sairastuneesi koronavirukseen tai altistuneesi virukselle, ole yhteydessä Portugalin terveysviranomaisten koronapalvelunumeroon (+351) 808 24 24 24. Numero palvelee myös englanniksi.

Numerosta neuvotaan maassa jo olevia koronaan liittyvissä asioissa, muun muassa testauksesta, karanteeniohjeistuksesta ja hoidosta.

Mikäli sairastumisesi vuoksi oleskelusi Portugalissa venyy aiottua pidemmäksi, ota yhteys matkavakuutusyhtiöösi, matkatoimistoosi ja/tai lentoyhtiöösi paluulennon siirtämiseksi.

Muistathan tarkistaa jo kotimaassa ennen matkalle lähtöä, että matkavakuutuksesi kattaa mahdollisesta koronatartunnasta kohdemaassa aiheutuneet kulut.

Rajoitukset Portugalissa

Portugalin ministerineuvosto päätti 29.7. koronarajoitusten asteittaisesta lievennyksestä 1.8. alkaen. Päätös on valtakunnallinen, poikkeuksena Azorien ja Madeiran itsehallintoalueet.

Ensimmäinen vaihe (1.8. alkaen)

Öinen ulkonaliikkumiskielto (23-05) päättyy

Aukioloaikarajoitukset yhdenmukaistetaan, ravintolat (ml. baarit, kahvilat, konditoriat) auki klo 02 asti (ryhmäkokorajoitukset pöytää kohden pysyvät ennallaan; sisätiloissa max. 6 ja ulkoterassilla 10)

Urheilutapahtumat yleisöllä sallitaan, terveysviranomaisten tapauskohtaisesti määrittelemillä ohjeilla

Kulttuuritapahtumat maksimissaan 66% täyttöasteella tilan kokonaiskapasiteetista

Häät ja kastejuhlat tms. maksimissaan 50 % täyttöasteella tilan kokonaiskapasiteetista (klo 02 asti)

Tivolit, sirkukset tms. voivat toimia terveysviranomaisten ja paikallisviranomaisten tapauskohtaisesti määrittelemillä ohjeilla

Etätyö ei enää ole pakollista, mutta suositeltavaa aina aktiviteettien salliessa

Baarit voivat avata ovensa, mutta toiminta samoin säännöin kuin ravintolat (pe klo 19 – ma klo 02 koronatodistus vaaditaan, henkilömäärärajoitukset pöytää kohden)

Yökerhot voivat toimia 02.00 asti, mutta niitä koskevat ravintoloiden säännöt asiakasmäärien rajoituksista sekä asiakkaiden tulee istua pöydissä.

Toinen vaihe (70 % väestöstä täysin rokotettu, 23.8. alaken)

Ravintoloissa (ml. baarit, kahvilat, konditoriat) pöytäkohtainen henkilömäärärajoitus 8 henkeä sisätiloissa ja 15 terassilla

Häät, kastetilaisuudet, kulttuuritapahtumat tms. maksimissaan 75 % täyttöasteella tilan kokonaiskapasiteetista

Liikennevälineiden täyttöasterajoitukset poistuvat

Julkiset palvelut ilman ajanvarausta

Kolmas vaihe (85 % väestöstä täysin rokotettu, lokakuu)

Yökerhot voivat avata ovensa (rokotustodistus tai negatiivinen koronatesti vaaditaan)

Ravintolojen (ml. baarit, kahvilat, konditoriat) ryhmäkokorajoitukset pöytää kohden poistuvat

Kaikki täyttöasterajoitukset poistuvat (ravintolat, tapahtumat tms.)

 

Huomio: Todistus täydestä rokotesarjasta tai negatiivinen testitulos vaaditaan seuraaviin aktiiviteetteihin 1.8. alkaen:

Ravintolaan sisäänpääsy (ei koske terassia) viikonloppuisin ja pyhäpäivinä

Baarit ja yökerhot

Ryhmäliikuntatunnit

Lento- tai laivamatkustaminen

Hotelliin tms. majoittuminen

Kylpylät, julkiset uimalat

Kasinot, bingot

Kulttuuri-, urheilu, yritystapahtumat, joissa ulkotiloissa yli 1000 henkeä tai sisätiloissa yli 500 henkeä

Häät ja kastejuhlat, joissa yli 10 henkeä

 

Koronarajoitusten rikkomisesta voi aiheutua sakkoja.

Lisäksi on annettu yleisiä terveysturvallisuusmääräyksiä. Kasvomaskin käyttö on aina pakollista kaikille yli 10-vuotiaille julkisissa sisätiloissa. Julkisissa ulkotiloissa kasvomaskin käyttö on pakollista aina kun etäisyyden pitäminen muihin ihmisiin ei ole mahdollista. Määräyksen rikkomisesta voi aiheutua 100-500 euron sakot: https://dre.pt/web/guest/pesquisa/-/search/146435561/details/normal?l=1(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (portugaliksi)

Rannoilla ja uima-altailla täytyy koko ajan pitää vähintään 1,5 metrin etäisyys oman seurueen ulkopuolisiin henkilöihin. Aurinkovarjojen välisen etäisyyden tulee olla vähintään kolme metriä. Maskia tulee käyttää aina rantahiekalla ollessa sekä silloin, kun etäisyyden pitäminen oman seurueen ulkopuolisiin ihmisiin ei ole mahdollista sekä käytettäessä rannan palveluita: https://www.sns24.gov.pt/tema/doencas-infecciosas/covid-19/regras-para-ir-a-praia/(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (portugaliksi)

 

Madeiran ja Azorien itsehallintoalueilla on voimassa omat määräyksensä ja rajoituksensa, joista löydät tietoa mm. seuraavilta sivustoilta:

http://www.visitmadeira.pt/en-gb/useful-info/corona-virus-(covid-19)/information-to-visitors-(covid-19)(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

https://www.visitazores.com/en(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

https://covid19.azores.gov.pt/(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Matkustaminen Portugaliin

Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta. Portugalin Helsingin-suurlähetystön yhteystiedot ovat:  puhelin: +358 9 682 4370, +358 9 682 437 15, +358 9 682 437 18 ja sähköpostiosoite [email protected].

Tietoa Portugalin maahantulosäännöksistä löytyy (Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)myös mm. maan turismiviranomaisen sivuilta https://www.visitportugal.com/en(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle) sekä maan ulkomaalais- ja rajaviranomaisen sivuilta https://www.sef.pt/en/Pages/homepage.aspx(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle).

Hyödyllistä tietoa löytyy myös Lissabonin lentoaseman sivustolta: https://www.ana.pt/en/passenger-guide/what-you-need-to-know/covid-19(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

EU- ja Schengen -maista voi tällä hetkellä matkustaa Portugaliin edellyttäen, että matkustajalla on esittää joko negatiivinen koronatesti tai EU-koronatodistus. Vaatimus ei koske alle 12-vuotiaita lapsia. Katso linkistä, millaiset testit hyväksytään Portugalissa: https://imigrante.sef.pt/en/covid-19/faqs/#1621260535009-137b54b5-ae9a(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)

Portugaliin lentoteitse matkustavien tulee ilmoittaa matkustustietonsa ennakkoon Portugalin terveysviranomaiselle. Tämän voi tehdä sähköisen palvelun kautta: https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card(Linkki toiselle verkkosivustolle)(Linkki toiselle verkkosivustolle)