Ajankohtaista Portugalin koronarajoituksista

Ajankohtaista Portugalin koronarajoituksista

Portugalin väestöstä täyden rokotesuojan on 1.10 mennessä saanut 85 % ja täten maassa siirrytään rajoitusten purkamisen viimeiseen kolmanteen vaiheeseen. Muutokset ovat valtakunnallisia; Azorien ja Madeiran itsehallintoalueiden osalta kannattaa tarkistaa mahdolliset lisärajoitukset.

Tähän uutiseen on koottu tietoa viimeisimmistä koronarajoituksista Portugalissa sekä linkit sivustoille, joilta ajantasaisin tieto löytyy nopeasti.

Ulkoministeriön pääsääntöinen matkustussuositus: noudata erityistä varovaisuutta EU- ja Schengen-alueen maiden lisäksi myös alueen ulkopuolisissa maissa.

Rajoitukset Portugalissa

Portugalin ministerineuvosto päätti 23.9. koronarajoitusten asteittaisesta lievennyksestä 1.10. alkaen:

Baarit ja diskot voivat avata ovensa (EU:n rokotustodistus tai negatiivinen testitulos vaaditaan)

Ravintolojen (ml. baarit, kahvilat, konditoriat) ryhmäkokorajoitukset poistuvat

Rokotustodistusta ei enää vaadita ravintoloihin, majoitusliikkeisiin, bingoihin, kasinoille, ryhmäliikuntaan tai kylpylöihin

Täyttöasterajoitukset poistuvat kaikkialla (myymälät, kulttuuritapahtumat, häät, kastejuhlat)

Etätyösuositus poistuu

Huomio: EU:n digitaalinen Covid-todistus täydestä rokotesarjasta tai negatiivinen testitulos vaaditaan seuraaviin aktiiviteetteihin 1.10. alkaen:

Lento- tai laivamatkustaminen

Vierailut hoitolaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä

Baarit ja yökerhot

Suuret kulttuuri-, urheilu-, yritystapahtumat

Kasvomaskin käyttö on pakollista:

Julkisessa liikenteessä sekä julkisissa sisätiloissa, kuten ostoskeskuksissa

Hoitokodeissa

Sairaaloissa

Kulttuuritapahtumatiloissa, muissa isoissa tapahtumissa

Lisätietoa: https://covid19estamoson.gov.pt/levantamento-de-restricoes-1-de-outubro/(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Kasvomaskien käyttöä suositellaan myös ulkotiloissa, mikäli riittävistä turvaväleistä ei ole mahdollista pitää kiinni tai kyse on isommasta väkijoukosta.

Koronarajoitusten rikkomisesta voi aiheutua sakkoja. Lisäksi on annettu yleisiä terveysturvallisuusmääräyksiä. Kasvomaskin käyttö on aina pakollista kaikille yli 10-vuotiaille julkisissa sisätiloissa. Määräyksen rikkomisesta voi aiheutua 100-500 euron sakot: https://dre.pt/web/guest/pesquisa/-/search/146435561/details/normal?l=1(Linkki toiselle verkkosivustolle) (portugaliksi)

Madeiran ja Azorien itsehallintoalueilla on voimassa omat määräyksensä ja rajoituksensa, joista löydät tietoa mm. seuraavilta sivustoilta:

http://www.visitmadeira.pt/en-gb/useful-info/corona-virus-(covid-19)/information-to-visitors-(covid-19)(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

https://www.visitazores.com/en(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

https://covid19.azores.gov.pt/(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Matkustaminen Portugaliin

Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset aina ennen matkaa matkakohdemaasi viranomaisilta. Portugalin Helsingin-suurlähetystön yhteystiedot ovat:  puhelin: +358 9 682 4370, +358 9 682 437 15, +358 9 682 437 18 ja sähköpostiosoite [email protected].

Tietoa Portugalin maahantulosäännöksistä löytyy (Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)myös mm. maan turismiviranomaisen sivuilta https://www.visitportugal.com/en(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan) sekä maan ulkomaalais- ja rajaviranomaisen sivuilta https://www.sef.pt/en/Pages/homepage.aspx(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan).

Hyödyllistä tietoa löytyy myös Lissabonin lentoaseman sivustolta: https://www.ana.pt/en/passenger-guide/what-you-need-to-know/covid-19(Linkki toiselle verkkosivustolle)

EU- ja Schengen -maista voi tällä hetkellä matkustaa Portugaliin edellyttäen, että matkustajalla on esittää joko negatiivinen koronatesti tai EU-koronatodistus. Vaatimus ei koske alle 12-vuotiaita lapsia. Katso linkistä, millaiset testit hyväksytään Portugalissa: https://imigrante.sef.pt/en/covid-19/faqs/#1621260535009-137b54b5-ae9a(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Portugaliin lentoteitse matkustavien tulee ilmoittaa matkustustietonsa ennakkoon Portugalin terveysviranomaiselle. Tämän voi tehdä sähköisen palvelun kautta: https://portugalcleanandsafe.pt/en/passenger-locator-card(Linkki toiselle verkkosivustolle) (avautuu uuteen ikkunaan)

Mitä tehdä, jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan Portugalissa

Mikäli epäilet sairastuneesi koronavirukseen tai altistuneesi virukselle, ole yhteydessä Portugalin terveysviranomaisten koronapalvelunumeroon (+351) 808 24 24 24. Numero palvelee myös englanniksi. Numerosta neuvotaan maassa jo olevia koronaan liittyvissä asioissa, muun muassa testauksesta, karanteeniohjeistuksesta ja hoidosta.

Mikäli sairastumisesi vuoksi oleskelusi Portugalissa venyy aiottua pidemmäksi, ota yhteys matkavakuutusyhtiöösi, matkatoimistoosi ja/tai lentoyhtiöösi paluulennon siirtämiseksi. Muistathan tarkistaa jo kotimaassa ennen matkalle lähtöä, että matkavakuutuksesi kattaa mahdollisesta koronatartunnasta kohdemaassa aiheutuneet kulut.